Reporter: Milan Gajić


Celje, jedan od većih slovenskih gradova, čija istorija govori o njemu i njegovim značajnim ljudima od  davnina. Upravo dokumenti pokazuju nastajanje od 13 stoleća. Grad bogat kulturnim vrednostima,  a  zadnja stoleća pokazuju i dokazuju, da je Celje jedno od razvijenijih industrijskih mesta evropske  Slovenije. Muzej grada i njegove biblioteke bogate su različitim vrednostima.

Srpsko kulturno humanitarno društvo »Desanka Maksimović« iz Celja je profesionalno organizovalo i izvelo u Celju 15. maja 2010. svoju petu po redu tradicionalnu kulturno umetničku prezentaciju pod nazivom »ĐURĐEVAK« Potrebno je naglasiti – SKHD »DESANKA MAKSIMOVIĆ« Celje je svakako jedno od najvećih i organizovanijih srpskih društava u Sloveniji. Opravdano, ponosno i dostojanstveno nose naziv jedne od najvećih srpskih pesnikinja posebno poznate kod nas, čak i svetu. Društvo je od početka i jedno od aktivnijih članova u sastavu Saveza srpske dijaspore Slovenije. Prisutne je u imenu organizatora pozdravio jedan od prvih, uglednijih i priznatijih članova (kum i potpredsednik) društva dr. Stevan Đorđević. Velike zahvale ove prezentacije upravo idu njemu. Navedeni doktor se ovom prigodom predstavio i kao pevač uz svoju simpatičnu ćerkicu Laru Anđeliju Đorđević. Devojčicu sa izuzetno lepim glasom. Najmlađe simpatizerke Udruženja srpskih književnika Slovenije iz Ljubljane, gospođice Olja Milutin i Sara Gajić, osećajno su pročitale pesme Pravoslavlje i sloboda i Moja otadžbina, pesnika Saše Gajića. Prisutnih je bila puna dvorana, a oduševljeno su pratili bogati program, nagrađujući ga velikim aplauzima.
Dok su se kroz program isprepletale prelepe narodne nošnje nastupajućih. Program  je profesionalno povezivala mr. Vesna Anđelković. Za veselije oduševljenje pobrinuo se i veliki beogradski glumac, Luka Piljagić, koji je zaradio sve pozitivne kritike u izvođenju predstave Davida Štrbca, Jazavac pred sudom, iz komedije Petra Kočića. Imenovanog glumca naša srpska dijaspora ove godine očekuje i na drugim predstojećim prezentacijama u Sloveniji. Predsednik društva Igor Mitić podelio je i zahvalnice suizvođačima ove značajne pete kulturne prezentacije »ĐURĐEVAK«. Nakon uspešno izvedenog kulturnog programa, organizatori su pripremili uz piće i bogatu zakusku.

U veoma bogatom kulturno umetničkom programu prezentacija »ĐURĐEVAK« između ostalih, nastupali su:

  • SKHD »DESANKA MAKSIMOVIĆ«  iz CELJA
  • SD »PROSVJETA« – OKUČANI – HRVATSKA
  • Folklor »BRANKO RADIĆEVIĆ« SKUD iz MARIBORA
  • KD Celjska folklorna skupina iz CELJA
  • FOLKLORNI ANSAMBL »CRNILOVIĆ« Vlasotince – SRBIJE
  • UDRUŽENJE SRPSKIH KNJIŽEVNIKA SLOVENIJE
  • GLUMAC – LUKA PILJAGIĆ iz Beograda

FOLKLORNI ANSAMBL “CRNILOVIĆ” VLASOTINCE – SRBIJA

GLUMAC LUKA PILJAGIĆ – SA JAZAVCEM PRED SUDOM

OLJA MILUTIN I SARA GAJIĆ RECITATORKE PESAMA
PRAVOSLAVLJE I SLOBODA I MOJA OTADŽBINA, PESNIKA SAŠE GAJIĆA.

SKHD »DESANKA MAKSIMOVIĆ«  iz CELJA

Folklor »BRANKO RADIĆEVIĆ« SKUD iz MARIBORA

SKD »PROSVJETA« – OKUČANI – HRVATSKA