Ljubljana 24.05.2011, piše: Marko Knežević

Predrag Marković – Ministar kulture, informisanja i informacionog društva i mr. Srđan Srećković Ministar vera i dijaspore u Vladi Srbije “dobrotvori” su čija ministarstva obezbeđuju slovenske parazite.


U VLADI SRBIJE I DALJE KRATKOVIDI I GLUVI!


Predsedniče Republike Srbije Borisu Tadiću, dokažite svoj moralni integritet i mudrost i sprečite olaku dodelu znatnih financijskih sredstava (2.793.000,00 din.), iz proračuna gladne i osiromašene Srbije, ”rodoljubivim” srpskim parazitima u Republici Sloveniji. Poštedite srpske poreske obveznike plaćanja  podrške lažnim rodoljupcima, i njihovim ”projektima”.

Cenjeni prijatelji, članovi, simpatizeri i čitaoci,

Pojedinci u vladi Republike Srbije, pogotovo u Ministarstvu za kulturu i Ministrstvu   vera  i dijaspore, omogućili su prethodne kao i ove 2011 godine  neopravdano visoka financijska sredstva Savezu srpskih društava Slovenije i pojedinim njihovim fantomskim satelitima.  U više navrata, kroz razgovore i dopise, navedenim ministrima i  savetniku (izaslaniku) predsednika Borisa Tadića, Mlađanu Đorđeviću  zaduženim za koordinaciju Srba u zemljama, sada se to naziva “okruženje”, predloženo je  od Saveza srpske dijaspore Slovenije  kako srpskim društvima u Sloveniji nisu potrebna nikakva financijska sredstva, te da ista usmere građanima Srbije. Naš predlog, nije usvojen, i ne samo to, znatna financijska sredstva od spomenutih ministarstava navedenim parazitima u Sloveniji, bila su i  uvećana. Pitamo se zašto? Savez srpske dijaspore Slovenije nikada nije i neće tražiti bilo kakva financijska sredstva, kako iz Srbije, tako ni iz Republike Srpske.

Pošto shvatamo u kakvoj se, pogotovo ekonomskoj  situaciji, nalaze obe naše matice. Dakle, pre svega razumemo  i financijski  pomažemo, koliko je u našoj moći, pojedina kulturno umetnička društva. Tako ćemo i ove godine u  Republici Srpskoj slediti godišnjim tradicionalnim prezentacijama srpske kulturne baštine od 10-12.07.2011 Petrovdanski sabor i Vesele dane srpske dijaspore Slovenije od 26-28.08.2011 u Sloveniji. Sve to  organizujemo i izvodimo  sopstvenim financijskim sredstvima, bez bilo kakvog sufinanciranja iz Srbije ili Republike Srpske. Već u samom početku našeg rada zauzeli smo jedinstven stav da svojim delovanjem pomažemo našem narodu iz Srbije i Republike Srpske. Raduje nas da smo, između ostalih društava iz Srpske, i ove godine u Ljubljani domaćini i KUD-u “Krajina” iz Beograda.
Savez srpske dijaspore Slovenije, kao  najveća krovna organizacija Srba u Sloveniji ograđuje se od svih parazita, sa  kojima nas uporno ”ujedinjuju” predstavnici spomenutih institucija naše matice. Naš pravni sektor i dalje pruža besplatnu pravnu pomoć u različitim oblicima, kao naprimer: sticanje prava na zarađene penzije u Sloveniji. Naše prisustvo u elektronskim medijima, kao što  je naprimer naš internetni sajt, za slabe dve godinu postojanja zabeležio je već 200.000 posetioca,  dok naš  Fejsbuk (Facebook) Saveza srpske dijaspore uz dodatno prijateljstvo, ima oko 100.000 članova.
Zalažemo se za pošten odnos prema svojoj  naciji, ma gde se ona nalazila. Borimo se za priznanje najbrojnije srpske etničke manjine u Sloveniji. Zbog toga  pokrećemo pojedine postupke i kod čuvara za čovekova prava EU (EU Ombudsmana). Činimo to zbog naših mladih generacija u Sloveniji, koje se svakodnevno susreću sa  bezbrojnim diskriminacijama slovenačkih institucija. Činimo to, dok političke elite naše matice Srbije, već godinama spavaju. Još i gore! Sva goruća pitanja našeg opstanka, kao etničke manjine u Republici Sloveniji, sistematski se zaobilaze.  Srpska ambasada u Ljubljani čvrsto je u rukama pojedinaca koji su u potpunosti usvojili stav slovenačke države, da Srbima u Sloveniji ne treba zvanični status priznati etničke manjine. Prema njihovim (nebuloznim) tvrdnjama, isto sleduje jedino talijanskoj i mađarskoj manjini koje zajedno čine broj deset puta manji od Srba živećih u Sloveniji.  Tako to rade neuki srpske diplomate, a za čiji to interes rade, nije potreban komentar.  Već godinu dana čekamo od Ministarstva inostranih poslova Srbije odgovor da ukloni iz ambasade Srbije ljude koji objektivno rade na štetu Srbije i srpske etničke manjine u Sloveniji. Naša je želja ustvari skromna ali smatramo sasvim realna. Očekujemo da će državu Srbiju u Sloveniji konačno zastupati karierni diplomata, a ne kao dosada, Crnogorac, Hrvat ili, kao što je sada slučaj, stranačko provereni lekar. I još nešto! Ako se naš proslavljeni sportski as, teniser svetskog ranga, gospodin Novak Đoković ne stidi svoje pripadnosti srpskom narodu, i to istaći u svakoj prilici, onda neka to još više važi i za zvanične predstavnike srpske države, njene diplomate.
Možda još jedna ilustracija.
Naša, srpska biblioteka “Vuk Karadžić” u Ljubljani koju vodi  Udruženje srpskih književnika Slovenije, do sada iz Srbije nije dobila ni jedno štampano izdanje, za razliku od Republike Srpske, koja nam je već poslala oko 10.000 knjiga srpskih autora. Dakle, biblioteka koju podržavaju i žele mlade srpske generacije u Sloveniji imamo nameru popuniti knjigama isključivo srpskih autora, pošto nam je želja, da svoje vole, a druge da razumeju.
Savez srpske dijaspore Slovenije sa svojim članovima, prijateljima i simpatizerima, boriće se svim dozvoljenim sredstvima, za ostvarenje svojih programskih ciljeva, kako u Sloveniji, tako i Srbiji. Kroz svoje  štampane i elektronske medije, kao i medije naših prijatelja, Evrope i Sveta, obaveštavaćemo Vas o našim nastojanjima.
Savez srpske dijaspore Slovenije, i ovom prilikom, poziva presednika Republike Srbije Borisa Tadića, da pokaže svoj moralni integritet i mudrost te da spreči dodelu znatnih finansijskih sredstava, iz proračuna  gladne i osiromašene Srbije, parazitima iz Srbije i Slovenije te da navedena sredstva usmeri prevashodno građanima Srbije.  Dodeljivanje visokih  finansijskih sredstava ustvari ruši: dostojanstvo, ponos i nacionalni ugled srpske nacije u Sloveniji. Zbog svega spomenutog protivimo se:
– nepromišljenoj dodeli  finansijskih sredstava iz proračuna osiromašene Srbije, parazitima u Sloveniji, pošto su takvi postupci: nepotrebni, neproduktivni i neosnovani,

– obično takva finansijska sredstva koruptivno završavaju u džepovima parazitskih pojedinaca,

–  dodelom financijskih sredstava iz proračuna Republike Srbije, isključivo i unapred određenim organizacijama i pojedincima u  Sloveniji,  unosi se razdor i jedan je od osnova loših odnosa unutar srpske etničke zajednice u Sloveniji.
Dragi čitaoci, ako smo Vama i Vašim prijateljima, uz našu zabrinutost skrenuli pažnju i na probleme sa kojima se susrećemo , verujemo da naše pisanje ima smisao. Srećno!