Logoraši ubijani zbog imena i vjere

 

 

Piše: Vedrana Kulaga

 

 

 

JADOVNO – Kod Šaranove jame u Jadovnu u Hrvatskoj juče je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja desetina hiljada mahom Srba i Jevreja.
Otkriven je i obnovljeni spomenik žrtvama kompleksa logora Jadovno – jednog od najstrašnijih tog doba.
Među brojnim delegacijama i udruženjima iz Republike Srpske, Srbije i Hrvatske komemoraciji je prisustvovao i predsjednik Srbije Boris Tadić.
– Tu sam da podelim sećanje sa onima koji su na ovom mestu izgubili drage osobe u jednom od prvih i najstrašnijih ustaških koncentracionih logora – izjavio je Tadić.
On je na komemoraciju došao sa svojom majkom da oda poštu djedu Strahinji Kićanoviću i njegovom bratu Dušanu, koji su u Jadovnu okončali svoj život.
– Ljudi su ovde dovođeni ne zbog prisilnog rada nego samo da bi bili ubijani, da bi bili lišeni života i da bi njihovo postojanje bilo izbrisano. Na desetine hiljada Srba, Jevreja i Hrvata ubijeno je samo zato što su imali svoj identitet, svoje ime, svoje prezime, veru i uverenje. Logoraši su dovođeni i ubijani, jer im je tako presuđeno zakonima i odlukama tadašnjih ustaških vlasti. Među nedužnim žrtvama bilo je mnogo dece i sveštenika Srpske pravoslavne crkve – rekao je Tadić.
Predsjednik Srbije je istakao da su te strašne činjenice oživljene.
– Strahote istorije i neizlečive rane ponovo su poslužile kao poziv za nanošenje novih rana, oživljene u političkim idejama koje su do tih strahota i dovele. Došao sam ovde ne da bih oživljavao te strahote već da bih doprineo da se na njih stavi tačka jednom i za svagda. Ovde sam da bih stvorio politiku sećanja koja nas neće sukobljavati i koja će nam omogućiti da živimo u miru i međusobnoj toleranciji – rekao je Tadić.
U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika vijenac je položio Draško Milinović.
Predsjednik Udruženja Jadovno 1941. iz Banjaluke Dušan Bastašić istakao je da je ovo druga godina zaredom da se obilježava godišnjica stradanja u Jadovnu.
– Ovo je samo jedna od 33 jame u koju su bacane žive ili polužive žrtve. U kompleksu Jadovno ubijene su 40.102 osobe, među kojima je više od 38.000 Srba i 73 sveštenika. Ubijani su samo što su bili Srbi i zato sa ovog mjesta tražimo dostojanstven odnos prema njima – rekao je Bastašić.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac je rekao da je ovo prvi i najstrašniji logor smrti i da je to sasvim dovoljan razlog da se sjećamo i obnavljamo sjećanje na žrtve i spomenike koji označavaju njihovo stradanje.
– Nismo tu da bismo postavili niti jedno drugo pitanje. Mi znamo šta je žrtva, jer može se reći da je ovo mjesto matica zla u bivšoj Jugoslaviji – istakao je Pupovac.
Vesna Pusić, predstavnik predsjednika Hrvatske Ive Josipovića, istakla je da sadašnja Hrvatska nije nasljednik režima koji je odgovoran za zločine u Jadovnom i da se ona zasniva na antifašizmu.
– Ovi vijenci su simbol poštovanja, a dolazak predsjednika Tadića znak snage i volje u obje zemlje da se gradi civilizovana i čovjekoljubiva evropska budućnost – rekla je Pusićeva.
Ministar kulture Hrvatske Jasen Mesić rekao je da ovo stratište predstavlja oličenje politike protiv svih hrišćanskih i demokratskih vrijednosti, jer su ubijani oni koji su bili druge vjere i koji su drugačije mislili.

“Oluja”

Odgovarajući na pitanje novinara zašto nije došao na proslavu Dana nezavisnosti Hrvatske, Boris Tadić je rekao da ima redovnu i dobru komunikaciju sa Ivom Josipovićem.
– Mi imamo radne telefonske razgovore i dobru komunikaciju. Pitanje akcije “Oluja” je za istoričare, a ne za predsednike država. “Oluja” je dan kada Hrvatska slavi, a srpski narod tuguje. Toga dana sa ognjišta Srbi su masovno proterani i zločini koji su se tih dana desili obavezni su da budu tretirani od strane Hrvatske, kao što je i obaveza da Srbija tretira zločine koji su izvršeni na njenoj teritoriji – rekao je Tadić i dodao da poštuje integritet i suverenitet Hrvatske.
Tadić je istakao da se treba učiniti više kada je u pitanju povratak Srba u Hrvatsku.

Datum objave: 26.06.2011