Piše: Željka Dobrić

Milorad Dodik – RS stabilna, u FBiH vlada haos

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da je Srpska politički i institucionalno stabilna, a da u Federaciji BiH vlada haos.
Dodik je rekao da činjenice potpuno demantuju negativne ocjene o slabom stanju u Srpskoj, koje dolaze najčešće iz FBiH.
– U FBiH vidimo potpuni haos, blokirane ulice i pješačke pohode. Za razliku od toga u Srpskoj, pored činjenice da postoje problemi, ne postoje takvi socijalni pritisci i aktivnosti – naglasio je Dodik.
Predsjednik RS je istakao da je Srpska ekonomski stabilna, navodeći da je njen bruto društveni proizvod u prvom kvartalu ove godine porastao za 1,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period i da stopa inflacije nije dramatična i iznosi četiri odsto. Dodik je kazao da je smanjen broj nezaposlenih, a da raste i industrijska proizvodnja i obim radova u građevinarstvu te da je došlo i do rasta prosječne plate.
– Najveći broj nezaposlenih registrovan je u oktobru 2005. godine kada ih je bilo 156.335, a to je bilo prije dolaska aktuelne vlasti u Srpskoj – kazao je Dodik.
Ocijenio je da RS nije rizično zadužena i da redovno servisira sve obaveze.
– Određeni problemi u funkcionisanju budžeta vidljivi su zbog toga što su indirektna zaduživanja budžeta iz sredstava Međunarodnog monetarnog fonda ostvarena za prošlu godinu, ali ne i u ovoj godini. U BiH nije bilo moguće doći do okvirnog budžeta i ispuniti uslove koje je imala FBiH da bi se mogla povući tranša od 150 miliona KM iz aranžmana sa MMF-om za ovu godinu – rekao je Dodik.
On je istakao da je glavna politika vlasti u Banjaluci jačanje Srpske.
– RS nikada nije bila svjesnija nastojanja da ojača svoju poziciju. Ne sporimo teritorijalni okvir koji se zove BiH i njen međunarodni kapacitet. To je ono što je u Dejtonu primarno, a primarno je i da na nivou BiH postoje samo tri pozicije, a to su predsjedavajući Savjeta ministara i ministri inostranih poslova i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Sva ostala ministarstva koja sada djeluju na nivou BiH ne postoje u Dejtonskom sporazumu – rekao je Dodik i ponovio da Srpska brani izvorni Dejtonski sporazum u kojem se navodi da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.
On je najavio da će 2. i 3. septembra biti održan sastanak rukovodstava SNSD-a i SDS-a u vezi sa pozicijom RS u BiH.
– Sastanku će prisustvovati i svi predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH. Naša namjera je da konsolidujemo naš politički pristup u BiH. Odavno nemamo korist od BiH i naša ekonomija zbog ovakvog stanja trpi. U septembru ćemo izaći pred parlament RS sa podatkom koliko nas ovakva BiH košta i vidjeti da li nam je to potrebno. Mislimo da nije – rekao je Dodik i dodao da BiH može da opstane jedino na principu čistih računa, ali da FBiH trenutno Srpskoj duguje između šest i sedam odsto godišnjeg budžeta RS na osnovu raspodjele indirektnih poreza.
Dodik je ponovo ustvrdio da neće biti promjena unutar Vlade RS kao što se spekuliše u javnosti.
– Rad Vlade, Narodne skupštine i svih drugih institucija RS odvijaće se u okviru Ustava i zakona i nema vidljivih tendencija pogoršanja odnosa u okviru institucija – rekao je Dodik.
Govoreći o formiranju Savjeta ministara BiH Dodik je rekao da nema pomaka i da RS i dalje insistira da joj pripadne Ministarstvo inostranih poslova. On je ponovio da RS podršku predloženom budžetu institucija BiH za 2011. godinu uslovljava smanjenjem njegovog obima za 18 do 20 odsto, te da se redukuju zapošljavanja i visoke plate u administraciji.
Presuda
Govoreći o presudi Osnovnog suda u Banjaluci koji je presudio u njegovu korist na osnovu tužbi koje je zbog klevete podnio protiv Federalne televizije i urednika i novinara magazina “60 minuta” Dodik je rekao da se odluka suda mora poštovati.
– Veoma rado ću prihvatiti novac od odštete i uputiti ga za socijalno ugrožene u FBiH – rekao je Dodik.

Datum objave: 09.08.2011