KFOR blokirao saobraćaj, nastava na ulici

Za Vas saznaje: Srpska dijaspora

KOSOVSKA MITROVICA – Pripadnici KFOR-a blokirali su juče u selu Izvore u potpunosti saobraćaj na putu Banjska – Novi Pazar, zbog čega će građani u sve četiri opštine na sjeveru pokrajine organizovati mirne proteste – izjavio je predsjednik opštine Zvečan Dragiša Milović.
On je dodao da će protesti početi danas i da će građani tražiti da Beograd objasni šta je stvarno dogovoreno u Briselu, s obzirom na to da se na terenu dešava nešto sasvim drugo.
– Danas nema ni protoka putničkih automobila, a ni prolaza za komercijalnu robu vozilima do 3,5 tona. Eventualno neki pešak može da pređe prelaz na kome su uz bodljikavu žicu vojnici KFOR-a naoružani do zuba – kazao je agencijama Milović.
Prema njegovim riječima, KFOR je juče uklonio barikadu u podnožju u Banjskoj, koja se nalazi na 20 kilometara od sela Izvore, gdje je druga, od koje se dalje ne može ka Novom Pazaru.
– Ako se alternativni prelazi na severu Kosova hermetički zatvore, nećemo dozvoliti KFOR-u da doprema tim putevima, već neka iz vazduha snabdeva svoje vojnike – poručio je Milović.
Predstavnici lokalne samouprave na sjeveru Kosova najavili su mogućnost ponovnog blokiranja puteva, ako KFOR nastavi sa blokadom alternativnih putnih pravaca, koji sjever pokrajine povezuju sa centralnom Srbijom.
Pripadnici američkog i portugalskog KFOR-a, stacionirani na administrativnoj liniji u selu Izvore, uklonili su dio blokade i postavili kontrolni punkt.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, pošto je razgovarao sa Srbima na barikadi u mjestu Rudare kod Zvečana, izjavio je da ne postoji spremnost da na sjeveru pokrajine zažive kosovska država i carina.
Bogdanović je rekao da su Srbi na sjeveru Kosova spremni da plaćaju akcize i porez, ali da taj novac ostane na sjeveru pokrajine i da se njime razvijaju lokalne samouprave.
Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da građani, koji su uznemireni zbog posljednjih dešavanja, vrše ogroman pritisak na lokalnu samoupravu i da će, “po svemu sudeći, samoinicijativno blokirati oba gradska mosta, čime će blokada krenuti od Kosovske Mitrovice do Jarinja”.
– KFOR – ili su okupacione snage, ili su mirovna misija – a narod će biti uporan da se brani i pruži im priliku da ga puste da živi slobodno – rekao je predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.
Predsjednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok rekli su juče da ne žele da sarađuju sa šefom pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislavom Stefanovićem, jer su izgubili povjerenje u njega.
Predsjednici ovih opština ocijenili su da je Stefanović postigao štetan dogovor o carinskom pečatu sa predstavnicima Prištine na posljednjoj rundi razgovora u Briselu. Oni smatraju da o tom dogovoru treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije.
Školski čas na barikadama
Učenici Medicinske škole su juče u deset časova počeli školski čas na barikadama u Rudaru. Oni, kako kažu, žele da pokažu svijetu kako im je posljednjim dešavanjima na sjeveru Kosova ugroženo odrastanje i normalno školovanje.

Datum objave: 05.09.2011