Za Vas saznaje: Srpska dijaspora

SRBI BLOKIRALI  SVE DRUMOVE NA SEVERU KFOR ZAUZIMA LOKALNE PUTNE PRAVCE. SITUACIJA VEOMA NAPETA ALI ZA SADA MIRNA!

Svi putevi na severu Kosova blokirani su danas oko 11 sati od strane lokalnih Srba, javlja izveštač Tanjuga.
Blokade su postavljene neposredno pošto je Euleks policija, nešto pre 11 časova, vozilima blokirala magistralni put Kosovska Mitrovica – Ribariće u mestu Zupče, u okviru dalje istrage ubistva pripadnika specijalne jedinice kosovske policije kod Zubinog Potoka krajem jula.
Na oko kilometar od Euleksove blokade Srbi su takođe preprečili taj put svojim automobilima. Istovremeno, vojnici Kfora drže u blokadi sporedne puteve.
Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je Tanjugu da su se građani samoinicijativno organizovali i postavili blokade na svim putnim pravcima na severu Kosova.
Pantić tvrdi da predsednici opština na severu „ne drže situaciju pod kontrolom“ i da ne može da kaže da li će blokade puteva biti uklonjene nakon sat vremena, kako se moglo čuti na nekim punktovima. Situacija u ovom delu Kosova je mirna, ali napeta.
Euleks primenjuje kosovske zakone i kosovske pečate
Radnici srpskog pravosuđa jutros su na protestu u severnom delu Kosovske Mitrovice upozorili da je Euleks izašao iz okvira statusa neutralnosti i uveo u upotrebu krivično zakonodavstvo takozvane kosovske republike i kosovske pečate.
Viši javni tužilac Milan Bigović izjavio je na jutrošnjem okupljanju da je Euleks unazad dva meseca počeo da primenjuje kosovske zakone, koje je donela kosovska skupština , nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti te pokrajne.
On je dodao da Euleks svoja akta overava pečatima takozvane „Republike Kosovo“.
Bigović je podsetio da je sa srpskom zajednicom i Beogradom 2008. godine postignut dogovor da se primenjuju privremeni zakoni UNMNIK-a, a ne kosovski.
„To je neprihvatljivo i mi ćemo se i dalje okupljati jer Euleks izlazi iz okvira statusa neutralnosti prihvatajuću kosovske zakone“, rekao je Bigović. On je naveo da se radnici pravosuđa, među kojima su sudije, tužioci i administracija, mirnim protestnim okupljanjem bore za legitimna prava i istovremeno za ostanak srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.
„Ako se desi da ovde zažive kosovske institucije, onda će Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok biti u situaciji da budu etnički očišćeni, kao što su to danas Peć, Priština, Gnjilane i drugi gradovi na Kosovu“, upozorio je Bigović.
On je ocenio da na severu Kosova ima mnogo manje kriminala nego u ostalim delovima pokrajne, a naročito u Prištini, koja je „leglo kriminala“. Bigović je rekao da su izjave kosovskog premijera, koji pod maskom borbe protiv kriminala želi da instalira kosovske institucije na severu pokrajne, licemerne.
Protestno okupljanje radnika srpskog pravosuđa je proteklo mirno, a na ulaznoj kapiji prema sudu i policijskoj stanici bili su kosovski policajci. Zgradu suda obezbeđuju pripadnici kosovske i Euleks policije, a na ogradi je i dalje znak UN.
Sud u Kosovskoj Mitrovici, u kojem trenutno rade samo međunarodne sudije i tužioci, ponovo je počeo da radi krajem 2008. godine nakon što je više od sedam i po meseci bio zatvoren, posle samoproglašene nezavisnosti Kosova.
Sud je bio zatvoren nakon što su se ispred zgrade suda sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba. Tokom incidenata koji su usledili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Datum objave: 08.09.2011