Pripremila: Željka Domazet

SARAJEVO – Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je u petak da je Unija predana jačanju i fokusiranju svog prisustva u BiH i da je snažno posvećena konačnom cilju – evropskim integracijama.
On je u prvom obraćanju medijima od dolaska u BiH
kazao da su zajednički napori svih nivoa vlasti u BiH i posvećenost njenih građana esencijalni za stvarnu evropsku perspektivu.
– Delegacija EU u BiH ima radni plan, a to su zaključci Savjeta EU o BiH koji su usvojeni 21. marta – kazao je Sorensen.
Istakao je da je Savjet Evrope potpuno predan realizaciji Dejtonskog sporazuma i da ima određene restriktivne mjere u kojim je jasno naznačeno kada i pod kojim uslovima se one mogu koristiti.
– Ukoliko postoje bilo kakve prijetnje stabilnosti i Ustavu, postoji mogućnost da EU predloži zemljama članicama i Savjeta EU da pribjegnu ovim mjerama. To nisu mjere koje OHR sprovodi. Mi nismo OHR. Naši mandati su jasni. Zna se šta radi OHR, odnosno visoki predstavnik, a šta radim ja – kazao je Sorensen.
On je rekao da EU kratkoročno želi da se fokusira na pružanje pomoći naporima vlasti da urade neophodnu domaću zadaću, kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH stupio na snagu.
– To zahtijeva sveukupnu i odgovarajuću implementaciju Privremenog sporazuma, dijela SSP-a koji je već na snazi. To znači usvajanje zakona o državnoj pomoći koji treba da bude usklađen sa EU. To znači i da trebamo vidjeti kredibilan napor u vezi sa sprovođenjem presude u “slučaju Sejdić – Finci” – kazao je Sorensen istakavši da je ispunjavanje ovih obaveza neophodno da bi zahtjev BiH za članstvo u EU bio kredibilan.
– Spremni smo da pomognemo u vezi sa popisom stanovništva, jer je to ključno za socioekonomski razvoj, kao i da bi zemlja mogla da odgovori na bilo koji mogući upitnik u vezi sa prijemom u EU – rekao je Sorensen i dodao da se želi osigurati da ključni sektori – pravosuđe, administracija, ekonomija, te infrastruktura budu spremni za zahtjeve članstva u EU.
Rekao je da je EU ojačala svoje prisustvo u BiH kako bi dodatno pomogla ubrzanju napretka prema EU i radila na poboljšanju ekonomskog i socijalnog stanja.
– Formiranje Savjeta ministara je bitno za BiH i treba da bude potpuno funkcionalno. Za uspostavljanje vlasti odgovorni su politički lideri. Nadam se da će to brzo biti riješeno – kazao je Sorensen, istakavši da će se u idućem periodu sastati sa liderima te da želi da “čuje sve strane priče”.
Akreditivi
Novi šef Delegacije i specijalni predstavnik EU za BiH predao je u petak akreditivna pisma predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću i tom prilikom istakao da će BiH, sasvim sigurno, postati članica EU. Komšić je naglasio da će Sorensen, u toku vršenja svoje misije u BiH, imati punu podršku u Predsjedništvu, kao i svim drugim državnim institucijama BiH.
Datum objave: 09.09.2011