Priština – Situacija na severu okupiranih teritorija ostaje zamrznuta, a vojna uprava uz administrativnu liniju ostaje sve dok se ne nađe rešenje koje će prihvatiti i Beograd i nelegalne šiptarske strukture – tvrde u izvorima bliskim međunarodnom civilnom posredniku Piter Fejtu i novom komandantu Kfora Erhardu Drevsu.
Uviđajući posledice „velike greške“, koju su učinile nelegalne šiptarske strukture, uz podršku Fejta i američkog ambasadora Kristofera Dela, sprovođenjem akcije 25. jula ove godine, uz oštre kritike i upozorenja na adresu međunarodnog civilnog posrednika, Atifete Jahjage i Hašima Tačija od najviših predstavnika Evropske unije, Fejt mora, kako tvrdi izvor, da smiri situaciju i ponudi „probni balon“ prihvatljivog rešenja za status severa KiM. U skladu sa upozorenjem i osudom „jednostrane akcije“, koju je Ketrin Ešton u oči saopštila Jahjagi pre nekoliko dana u Briselu, Fejt je dobio zadatak da putem medija ispita puls i Srba i Albanaca, zbog čega je preko noći skrenuo s kursa „bespogovorne podrške Ahtisarijevom planu i očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta KiM“.
– Procenjeno je da se nasilnim putem Srbima na severu ne može nametnuti vlast nelegalnih šiptarskih struktura i da je neprihvatljivo da se, uz obavezne žrtve, silom nameće vlast. Uvaženo je, delimično, upozorenje bezbednosno-obaveštajnih agencija, pre svega britanske, da se vlast nelegalnih šiptarskih struktura na severu KiM ne može instalirati bez žrtava i opasnosti da izbije novi rat – kaže naš izvor, navodeći da je britanska ambasada blagovremeno upozorila da na severu KiM ne postoji „infrastruktura“ preko koje se može uvesti vlast paralelnih šiptarskih struktura.
Sagovornik „Pravde“ dalje navodi da su britanski obaveštajci, pozivajući se na svakodnevne kontakte i sastanke bivšeg komandanta Kfora Erharda Bilera sa predsednicima srpskih opština, jasno upozorili da se srpske opštine na severu KiM ne mogu tretirati kao paralelne institucije. Prema našim nezvaničnim informacijama, koje su procurile iz Unmika, Hašim Tači je tim povodom odleteo na Bled, na sastanak sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, koji mu je, uz garancije da će „slovenačka roba nadomestiti nedostatak roba iz Srbije“, preporučio da odustane od nasilnih akcija prema Srbima, pošto se Beograd ne može stalno provocirati i uslovljavati.
Pahor je, poput Eštonove, kako tvrdi izvor iz Unmika, upozorio Tačija da se rešenje mora naći za zelenim stolom i da Evropska unija neće tolerisati bilo kakve neusaglašene, jednostrane akcije, niti će slovenački vojnici u sastavu Kfora moći da izvršavaju naloge koje prethodno ne odobri vlada Slovenije.
Stižu strani plaćenici
– Kfor, Euleks, KPS i jedinica ROSU od 16. septembra izvešće vojnu akciju zauzimanja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, kako bi na tim prelazima bila uspostavljena prištinska carina – saznaje vojni analitičar Milovan Drucun iz međunarodnog izvora koji su učestvovali u sastavljanju plana vojno-policijske akcije.
– U akciji će učestvovati borbeni helikopteri tipa „apač“ i „superkobra“. Osim helikoptera, pripremljena je, pod izgovorom da treba preurediti bazu Noting hil kod Leposavića, teška mehanizacija za razbijanje barikada. „Apači“ već danima nadleću severni deo pokrajine, a došlo je do incidenta kada su Albanci iz ŠPS-a jedan od helikoptera ozračili verovatno radarskim pištoljem. Iz helikoptera su izbacivani IC-mamci, a o tome traje istraga protiv policajaca iz ŠPS-a. Glavnina snaga biće dovučena od Podujeva preko Bajgore na Stari trg, a na jezero Gazivode dopremljena su u dva velika čamca, u slučaju potrebe prebacivanja specijalaca za pojačanja – kaže Drecun.
Njegov izvor tvrdi da će u akciji učestvovati i oko 80 plaćenika, koji će biti prebačeni na KiM iz Makedonije. Oni će biti raspoređeni na puktovima Bajgora, u selo Svinjare i u području Mokre gore.
– Dnevnica ovih paramilitaraca je od 80 do 100 evra, a njihov zadatak biće da pomognu u zauzimanju prelaza – kaže Drecun.

(Izvor: Pravda/Vaseljenska TV/ )