Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

NIŠ, MOSKVA – Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je upoznat sa molbama od oko 20.000 kosovskih Srba da im se omogući dobijanje ruskog državljanstva, da će ih Moskva ozbiljno razmotriti i da su politički uzroci takvog koraka shvatljivi.

– U političkom smislu, vrlo su nam jasni motivi zbog kojih su kosovski Srbi uputili ovakvu molbu. Oni su se našli u očajničkoj situaciji i bezizlazno u uslovima kada ih, uprkos Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, primoravaju da se potčine diktatu Prištine. Žalosno je što se sve ovo dešava uz direktnu podršku snaga za Kosovo predvođenih NATO-om i Misijom EU za takozvanu vladavinu zakona – rekao je Lavrov ruskim medijima.

On je naglasio da ova međunarodna prisustva krše statusno-neutralni mandat koji imaju.
– Stoga ćemo braniti prava Srba, ma gdje da žive, posebno kosovskih Srba koristeći sve mogućnosti koje daju međunarodno pravo i ruski zakoni – poručio je ruski šef diplomatije.       
Rusko Ministarstvo za vanredne situacije je saopštilo da je u Niš poslalo vojni avion “Il-76” sa 36 tona šećera, konzervirane hrane, opreme za kampovanje, kao humanitarnu pomoć za kosovske Srbe.
Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović ocijenio je juče da su štetni zahtjevi pojedinih kosovskih Srba da dobiju državljanstvo Rusije i da se to “kosi sa patriotizmom”. On je novinarima na niškom aerodromu gdje je dočekao pomoć iz Rusije za kosovske Srbe, rekao da su ti zahtjevi štetni za interese Srba na Kosovu.
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin koji je takođe bio na niškom aerodromu, rekao je da je zahtjev kosovskih Srba za državljanstvo Rusije “jako ozbiljno pitanje” i da ga treba razmotriti “na odgovarajući način”.

 

Datum objave: 17.11.2011