Reporter: Milan Gajić 

 

 

Prvi grad bio je upisan u 13.  stoleću, a imao je oblik Romanskog oblika

Slovenske Konjice

Malo neobičan naziv obuhvata izuzetne lepote grada Slovenske Konjice. Grad upravo svojim delom obuhvata i Konjska gora. Grad spada među jedne od ekološko čistijih i lepših slovenskih gradova. On je prvi put arhivski zabeležen daleke  1146. godine. Ukratko je  predstavljen kao grad cveća i vina. Obavijen je Pohorskim šumama sa hiljaditim strateškim postojanjem. Dakle, grad srednjevekovnog nastajanja. Slovenske Konjice su srce Dravinjske doline, koja se svojim brižno obrađenim poljima i visoravnima Ptujske gore, Haloških goric i Dravskoga polja. Koreni prošlosti obuhvataju život ljudi grada i okoline. Istorija koja seže više od 850 godina Konjskoga trga.

Za šetnje ovim gradom najviše se koristi Stari i Mestni trg. Stanovnici ove opštine su vredni i dosta prijatni ljudi. Danas okolina broji oko 400 lepih vinograda. Industrijskim razvojem grad posebno postiže u 19 stoleću. Stanovnici ove opštinske regije bave se: turizmom, induvidualnom poljoprivrednom proizvodnjom, vinogradarstvom  i nešto manje stočarstvom i svinjogojstvom. Uz navedeno je poduzetništvo još u rascvetu, kao i sama industrija, koja je doživela posebnu krizu po raspadu bivše SFRJ.

 

 

Srbska Krona v Slovenskih Konjicah 

Pripremila: Metka Obrul

Uz zvukove zdravice, koju su zapevale Veronika, Mihaela i Katja Kadilnik, i srpsku himnu Bože pravde, koju je uglazbio slovenski skladatelj Davorin Jenko, u subotu, 16. marta, oduševljenje u Reimerjevoj galeriji je bilo veliko.

SSKHD Srečanje iz Slovenskih Konjic, je ugostilo g. Mirjanu Radenković, generalnu sekretarku Kulturno istorijskog centra SRPSKA KRUNA, koja djeluje pod okriljem srpske kraljevske porodice Karađorđević, Đuru Milekića književnika iz Aranđelovca i slikara Rajka Ferka iz Maribora.

Kulturno istorijski centar SRPSKA KRUNA, je bio ustanovljen s namerom očuvanja srpskog nasleđa i razvijanja kulture, lepote duhovnih i umetničkih vrednosti s područja rukotovrina.
Ceremonija je bila posvećena Svetskom danu poezije.

Na ceremoniji su bila podeljena visoka priznanja. Mirjana Radenković je u ime SRPSKE KRUNE, na predlog Radovana B. Milića, nosioca Zlatne značke Srpske krune i naziva Srpski Vitez, podelila »Majstorsko pismo« g. Jožefu Fideršku i Emilijanu Skerbišu. Posebno priznanje »Slovo Ljubve« je bilo podeljeno srpskoj biblioteci »Vuk Karadžić«, koja deluje pod okriljem Saveza srpske dijaspore Slovenije, a koje je preuzeo predsednik g. Saša Gajić.

Na predlog Kulturno istorijskog centra Srpska kruna, »Majstorsko pismo« je uručila i društvu SSKHD Srečanje i g. Radovanu B. Miliću priznanje »Slovo Ljubve« za njegova dostignuća na području književnosti. 

Pred mnogobrojnom publikom i važnim gostima, u kulturnom programu su se svojom poezijom predstavili pesnik i pisac Đuro Milekić iz Aranđelovca, g. Slavica Kokot iz Slovenskih Konjic i Sara Gajić iz Ljubljane koja je pročitala pesmu pesnika Saše Gajića, Tamo daleko. 
Da je ta kulturna prezentacija imala svoj značaj, dokazuju prikazani segmenti koji su nagrađivani burnim aplauzima.
Gđa. Mirjana Radenković je otvorila izložbu slikarskih djela Rajka Ferka, koja će biti otvorena do 10. Aprila.  Slikar Rajko Ferk je tom prilikom gostima iz Srbije i društvu Srečanje poklonio po jednu od svojih slika. 
Rajko Ferk iza sebe ima već 100 slikarskih izložbi. Učesnik je većih Ex temporija, upravnik galerije u hotelu Bentnava, organizator likovnih kolonija u Pišecima kod Brežica, a i čovek je velikog srca, koji rado pomaže drugima i svoja slikarska djela često daruje u dobrotvorne svrhe.