Репортажа: Светлана Војводић

У Љубљани, 30.8.2013. године, у великој дворани Друштвеног Центра Љубљана – Бежиград у склопу традиционалне годишње презентације V. «ВЕСЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ» одржано је књижевно вече, те су додељене награде и признања за међународни песнички конкурс «ЗЛАТНО ПЕРО», који је био отворен од 01.07. до 15.08.2013. године.

Најавом симпатичних водитеља овог програма, Миреле Душанић и Бојана Шикоре, поздравни говор је одржао председник Савеза Српске дијаспоре Словеније, г. Саша Гајић.

Поштоване даме и господо !

Необично сам радостан што  ми се указала прилика и част да Вас окупљене срдачно поздравим на овим V. »ВЕСЕЛИМ ДАНИМА СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ« годишњој традиционалној презентацији културно уметничког стваралаштва ИЗВОРНЕ СРПСКЕ ИГРЕ, ПЕСМЕ, МУЗИКЕ И ПОЕЗИЈЕ.
Даље поздрављам наше цењене донаторе, представнике Савеза српске дијаспоре Словеније, кумове, представнике друштава и удружења: КУД Крајина из Србије, КУД Поткозарје из Машића, Република Српска, ПКУД „ПРОСВЈЕТА“ из Прњавора, те весели оркестар „БУМЕРАНГ“ са шефом Миланом Калајџићем.

 

Додатно поздрављам православне свештенике Љубљанске црквене општине, песнике који су освојили највиша међународна признања »ЗЛАТНО ПЕРО«, представника наше српске дијаспоре за Србију и Српску ратног генерала у пензији Милана Аксентијевића. Поздрављам почасног члана, угледног публицисту, највећег борца за права Срба у Словенији, председника стручног савета српске дијаспоре Словеније и представника српске дијаспоре за државне институције Словеније, проф. Миленка Вакањца. Дакле, представнике наше српске дијаспоре, а не оне који су изабрали сами себе и као такви покушавају солити памет другима. Поздрављам организаторе и извођаче данашње културне презентације, представнике друштава Савеза српске дијаспоре Словеније: СКХД »ДЕСАНКА Максимовић«, СУС »ОБИЛИЋ«, СУС »СТЕВАН СИНЂЕРЛИЋ«, УСКС, СЗ »Косовка девојка«, СУС »Црни Ђорђе«, Друштво Српска културна заједница, СУС »ДУГА«, »КД Млади свет« поздрављам медијске представнике: РТ БН новинара, публицисту, уредника угледног господина Милана Пилиповића од веома гледане ТВ емисије »ПО КРАЈИНИ«, РТВ РС, као и  представнике штампаних медија.

Драго нам  је, да на овој значајној презентацији представљамо Савез српске дијаспоре из Словеније.  Чињенично,  једину чисту, највећу кровну организацију Срба из Словеније, која није везана за било коју секту, верски савез, нити је удружена у било који други културни – национални савез.

Дакле, ми као такви волимо своју културу, нацију, језик  и писмо, а друге разумемо. Правни сектор нашег Савеза већ пар година успешно бесплатно помаже наше људе, било то из Српске, Србије или Хрватске. Успешно водимо и друге  различите  хуманитарне акције, гостимо наша друштва из Српске, Србије и Хрватске. Као субјект посебног словенског државног интереса уз референте задужене за Суд изводимо корисни рад и тако свим онима који немају новаца да плате високе прекршајне новчане казне или да избегну затвор до три месеца, обављају у нашим просторима такве задатке. Наш електронски медиј »Српску дијаспору« чита дневно у месечном просеку више хиљада верних читалаца. Наша српска библиотека »ВУК КАРАЏИЋ« Љубљана, коју води УСКС постигла је похвалне резултате код очувања српског језика и културе.
Поштовани, уједно Вас информишемо, да нисмо више у просторима на Целовшки цести 122, градоначелник Љ. Зоран Јовановић унаточ потписани погодби за 5. година, сачекавши неколико месеци, да смо просторе опремили уложивши у њих нешто више од 19.000,00 евра неусмиљено нас је протерао  и просторе продао.

Драги наши, хвала Вам на пажњи, желимо Вам угодно расположење!

Присутнима се својим говором представио и Игор Митић, генерални секретар Савеза српске дијаспоре Словеније и председник њеног сектора за фолклоре.

Леп поздрав свима заједно!

Драги наши, организатори, гости и извођачи, ове традиционалне годишње тродневне културно уметничке презентације са заједничким називом V. »ВЕСЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ« и III. »ФОЛКЛОР БАЛКАНА« ЉУБЉАНА 2013 финанцијски су омогућили:

1.    Савез српске дијаспоре Словеније,
2.    Удружење српских књижевника Словеније,
3.     Српско удружење Словеније »Стеван Синђелић«       Љубљана,
4.    Публициста господин Саша Гајић,
5.    Окрепчевалница »ЗОКИ« Зоран Јовановић, с.п. Љубљана,
6.    Јавни склад за културне делатности Љубљане и Републике Словеније,
7.    Творница лекова »КРКА« Ново место,
8.    Српско удружење Словеније »ОБИЛИЋ« Љубљана,
9.    Српско удружење »Косовка девојка« Љубљана,
10.    СКХД »Десанка Максимовић« Цеље,
11.    Друштво српска културна заједница Нотрање горице
12.    и наш генерални спонзор Инштитут, Институт Превент Љубљана.

Цењени наши, видели сте да овој годишњој значајној културној презентацији названој  “V. Весели дани српске дијаспоре Словеније”, није новчано припомогла матица Србија, а нити друга наша матица Република Српска. Наш Савез српске дијаспоре Словеније и његова друштва имају велико разумевање до обе наше матице, чињенично веома тешке кризе, тако да свих ових година од 2008. нисмо захтевали, нити конкурисали за било каква средства. Закључивши, да се у наведеним матицама било каква финанцијска средства могу употребити много ефикасније.
Заиста, не би желели бити паразити, те тражити новце за учење на рачунарима, играње ужичког или слично, пошто добро знамо, да у тим матицама има доста гладне деце. Видите и данас, да наш Савез српске дијаспоре Словеније уз своја друштва помажу своје рођаке, било да су они из Хрватске, Македоније, Српске или Србије.
На крају и овде пред Вама, драги наши, позваћемо заједно Савез српских друштава Словеније, њихова друштва те друштво културни центер “Данило Киш” из Љубљане, да се угледају на нас, те да се и они огледају у огледалу тих битних чињеница. Предлажем, да потврдимо предлог заједничког мишљења једним бурним аплаузом.
Но ипак, данас смо ту да се дружимо, да се веселимо, па би позвао господина Милана Гајића директора маркетинга и продаје нашег генералног спонзора Института Превент из Љубљане, да нешто каже о овом цењеном институту. Хвала.

Говор је одржао и г. Милан Гајић, директор маркетинга и продаје предузећа «ИНШТИТУТ ПРЕВЕНТ», иначе генерални спонзор ове манифестације.

Комисију за доделу наведене награде, сачињавали су: проф. Миленко Вакањац (председник), госпођа Мила Пешић и г. Саша Гајић (чланови). Након одржаног састанка комисије 17.08.2013. године у Љубљани, између примљених многобројних песама различитих аутора из више земаља, одабрана су следећа ауторска дела: гдин-а Радована Шојића, гдин-а Раде Пантелића и госп. Марине Нешковић.
Проф. Миленко Вакањац је одржао говор, у којем се између осталог, захвалио свим учесницима наведеног конкурса. Након тога је честитао победнику, гдин-у Радовану Шојићу, те му доделио награду за 1. освојено место, златну плакету и диплому са златном плакетом “Златно перо 2013”. Награде су додељене и гдин-у Ради Пантелићу, сребрна плакета и диплома са сребрном плакетом за освојено 2. место, као и госп. Марини Нешковић, бронзана плакета и диплома са бронзаном плакетом за освојено 3. место. Након ове доделе, г. Милан Гајић, уручио је новчане награде за 1. и 2. освојено место, те честитао победницима.

Песник Радован Шојић захвалио се за награду, те изјавио да му је изузетна част присуствовати једном оваквом такмичењу и да је срећан што је победио поред тако велике конкуренције и толико пријављених учесника. Такође је прочитао и своју победничку песму “Погибија Милице Ракић”, те био награђен великим аплаузом.

У наставку програма, представило се ПСКУД „ПРОСВЈЕТА“ из Прњавора, који су својим играњем игара из Књажевца, певањем и прелепим народним ношњама одушевили присутне госте.

Песме гдин-а Саше Гајића, у неколико наврата читали су чланови ПСКУД “ПРОСВЈЕТА” из Прњавора, Бренда Вујић и Дајана Маринковић. Своје песме рецитовали су и песници Раде Пантелић, Рајица Марковић, Галоња Жељко и гуслар Радован Шојић.
Организатори ове тродневне културне презентације за све своје госте уплатили су хотелске трошкове ноћења, те се побринули за прехрану, а српски (лесковачки) специјалитети са роштиља мирисали су околином. Наравно, за то се побринуо познати стручњак за роштиљ, Зоран Јовановић. Уз вечеру и различиту прехрану за госте, добро је дошао и крашки пршут.
Поред осталих организатора и учесника, морамо споменути и вредне спонзоре ове манифестације, гдин-а Драгомира и госп. Томку Драгосављевић.
Све ово употпунила је одлична музичка група “ФОЛК БАНД БУМЕРАНГ”. Они су до касних сати својим песмама увесељавали и забављали присутне госте, као и све учеснике овог програма.

Одјеци српских песама ширили су се по великој попуњеној дворани, те је тако успешно завршено књижевно вече, велика међународна додела признања “Златно перо” за 2013. годину, а уједно и први дан ове тродневне манифестације.