Репортажа: Светлана Војводић

У Љубљани, 31.08.2013. године, у склопу тродневне манифестације V. “ВЕСЕЛИ ДАНИ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ СЛОВЕНИЈЕ”, одржан је III. Велики међународни такмичарски фестивал фолклора, под називом “ФОЛКЛОР БАЛКАНА” ЗА 2013. годину.
Манифестација је ове године, за разлику од прошле, одржана у природи прелепог парка Мостец, јер је време било лепо и сунчано. Подневни заједнички ручак обављен је у парку, а исти је и овога пута припремао стручњак за роштиљска јела, Зоран Јовановић. Овај прелепи парк је био препун заинтересованих посетилаца свих генерација, од малене дечице, омладине, па све до одраслих и старијих људи. Богат културно-уметнички програм водили су симпатична Мирела Душанић и њен партнер Бојан Шикора. Поздравили су присутне, те најавили председника Савеза српске дијаспоре Словеније, г. Сашу Гајића. Након поздравног говора председника и представљања Савеза српске дијаспоре Словеније, уследило је представљање стручног жирија за фолклорно такмичење, којег су ове године сачињавали: председник жирија Игор Митић, те чланови Бранко Мастиловић (КУД Крајина), Новица Ћурић (КУД Поткозарје) и Бојан Шикора (КУД Просвјета). Публику у парку је својом музиком и песмом увесељаво фолк банд “БУМЕРАНГ” из Градишке.
Присутнима су се представила КУД-а са својим прелепим шареним народним ношњама и различитим играма. Кроз природу је одјекивала песма, музика и громки аплаузи.

На III. међународно такмичење “ФОЛКЛОР БАЛКАНА” Љубљана 2013., пријавила су се културно-уметничка друштва из 6 држава.  У ужи избор наравно, ушла су три друштва. Управо овим наведеним редоследом друштва су освојила дипломе и плакете, златну, сребрну и бронзану.
КУД “КРАЈИНА” из Београда, Р. Србија – I. освојено место, КУД „ПОТКОЗАРЈЕ“ из Машића, РС-БиХ – II. освојено место и ПСКУД “ПРОСВЈЕТА” Прњавор, пододбор Чивчије, РС-БиХ – III. освојено место.

Наведене дипломе и плакете победницима је доделио председник Савеза српске дијаспоре Словеније, г. Саша Гајић, те им честитао на освојеним резултатима.
Госте су срдачно поздравили и Игор Митић, генерални секретар Савеза српске дијаспоре Словеније и председник њеног сектора за фолклоре, као и Милан Гајић, директор маркетинга и продаје предузећа «ИНШТИТУТ ПРЕВЕНТ», иначе генерални спонзор ове манифестације.

Поред представљених културно-уметничких друштава, своје песме су рецитовали и певали многи песници, као што је и наш велики пријатељ гуслар Радован Шојић, чији је громки глас одјекивао природом и чуо се далеко. 
Својом изведбом атмосферу су употпунила и два оркестра културно-уметничких друштава, ПСКУД “ПРОСВЈЕТА” из Прњавора, као и КУД „ПОТКОЗАРЈЕ“ Машићи.

Неке од својих песама изрецитовао је и отпевао познати и цењени уметник Боки Манојловић.
Млади и талентовани певачи и играчи показали су да српска традиција, култура и музика нису изумрли, те да свако ко има вољу и жељу може постати чланом неког од друштава и уживати у заједничким дружењима.

Све ово будно је пратио и новинар “РТ БН” и дневног листа “БЛИЦ”, г. Милан Пилиповић. Са својом вредном екипом, снимао је и интервјуисао организаторе и учеснике ове манифестације, те се побринуо да овогодишња изведба буде веома добро медијски заступљена.

Значајно је споменути и то, да је за извођаче, тј. госте из Републике Српске и Србије био додатно плаћен хотелски смештај у Љубљанском хотелу БИТ центер од 30.8. – 01.09.2012. године.

Публика је била у добром расположењу, што и приличи самом називу ове манифестације.

Понуђена је вечера са пићем, након чега је весеље настављено до касних часова уз песме фолк бенда “БУМЕРАНГ”, те игру веселих фолклориста, а и осталих расположених гостију.

То је уједно био и други успешан дан манифестације V. “Весели дани српске дијаспоре Словеније”.


КУД “КРАЈИНА” из Београда, Р. Србија – I. освојено место

КУД „ПОТКОЗАРЈЕ“ из Машића, РС-БиХ – II. освојено место

ПСКУД “ПРОСВЈЕТА” Прњавор, пододбор Чивчије, РС-БиХ – III. освојено место