Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje srpskih književnika u Sloveniji boreći se za svoja ljudska prava organizovalo je konferenciju za štampu u vezi nezakonskih i štetnih postupaka izvedenih do dijaspore i njihovih društava zadnjih godina kod financiranja kroz različite javne natečaje (konkurse) ili slično sa strane Ministarstva za kulturu Slovenije, Javnog fonda za kulturne delatnosti gradske ispostave Ljubljana, kao i državnog Javnog fonda RS. Na konferenciju bili su pravovremeno pozvati i njihovi predstavnici, na koju se odazvao gospodin Mihael Klep.
Za novinare u podeljenim mapama između ostaloga bilo je i više uspešnih presuda, kao i različita rešenja iz upravnih postupaka. Dakle, značajnih dokaza bilo je više nego dovoljno. Konferenciju je vodio podpredsednik SSDS Igor Mitić, a na različita pitanja, odgovarao je predsednik SSDS Saša Gajić. Tako je bila dodatno predstavljena i pravosnažna Presuda u imenu naroda USKS broj: I U 1321-2013-12 od 27. maja 2014. Predsednik USKS Saša Gajić je obraćajući se medijima zamolio kako bi preneli, da na Ustavnom Sudu R. Slovenije nikim slučajem više naše tužbe SSDS i USKS nebi obravnavale sudije gospođa Bogdana Bradač (I U 643/2013-6, I U 642/2013-6 I U 1240/2013-6) i gospođa Zdenka Štucin (I U 1240/2012-20 i I U 1240/2012-16) Dodao je da im želi sve najbolje i neka im se ruke pozlate, samo dalje od naših tužbi. Predsednik Gajić dodatno je prisutne informisao, da je jedan broj Presuda u imenu naroda već na Ustavnom Sudu R. Slovenije. Naglasivši, da i Srbi plaćamo različite poreze i dadžbine i dio tog novca bi se svakako mogao naći i u srpskim društvima, pošto se i srpska deca žele veseliti. Slovenske manjine u R. Srbiji i R. Srpskoj – BiH su zadovoljne i kao takve priznate dvadeset i treća godina. Tako i mi Srbi želimo priznanje svoje najbrojnije (200.000) manjine u Sloveniji. Veći značaj ove konferencije uz svoju težinu je prisutnost predstavnice Slovenske tiskovne agencije STA gospođe Jasmine Vodeb. Pošto će većina drugih pouzimati značajne informacije za svoje medije. Organizatori.

БЕЗ КОРУПЦИЈЕ И ДИСКРИМИНАЦИЈЕ – ЈЕДНАКО ПРАВО ЗА СВЕ

Савез српске дијаспоре Словеније и Удружење српских књижевника у Словенији борећи се за своја људска права организовало је конференцију за штампу у вези незаконских и штетних поступака изведених до дијаспоре и њихових друштава задњих година код финанцирања кроз различите јавне натечаје (конкурсе) или слично са стране Министарства за културу Словеније, Јавног фонда за културне делатности градске испоставе Љубљана, као и државног Јавног фонда РС. На конференцију били су правовремено позвати и њихови представници, на коју се одазвао господин Михаел Клеп.
За новинаре у подељеним мапама између осталога било је и више успешних пресуда, као и различита решења из управних поступака. Дакле, значајних доказа било је више него довољно. Конференцију је водио подпредседник ССДС Игор Митић, а на различита питања, одговарао је председник ССДС Саша Гајић. Тако је била додатно представљена и правоснажна Пресуда у имену народа УСКС број: И У 1321-2013-12 од 27. маја 2014. Председник УСКС Саша Гајић је обраћајући се медијима замолио како би пренели, да на Уставном Суду Р. Словеније никим случајем више наше тужбе ССДС и УСКС неби обравнавале судије госпођа Богдана Брадач (И У 643/2013-6, И У 642/2013-6 И У 1240/2013-6) и госпођа Зденка Штуцин (И У 1240/2012-20 и И У 1240/2012-16) Додао је да им жели све најбоље и нека им се руке позлате, само даље од наших тужби. Председник Гајић додатно је присутне информисао, да је један број Пресуда у имену народа већ на Уставном Суду Р. Словеније. Нагласивши, да и Срби плаћамо различите порезе и даџбине и дио тог новца би се свакако могао наћи и у српским друштвима, пошто се и српска деца желе веселити. Словенске мањине у Р. Србији и Р. Српској – БиХ су задовољне и као такве признате двадесет и трећа година. Тако и ми Срби желимо признање своје најбројније (200.000) мањине у Словенији. Већи значај ове конференције уз своју тежину је присутност представнице Словенске тисковне агенције СТА госпође Јасмине Водеб. Пошто ће већина других поузимати значајне информације за своје медије. Организатори.