Slikao i pripremio dopisnik Elektronskih i štampanih medija Srpska dijaspora i Otadžbina: Vedran Vojvodić

Cenjeni naši, kada smo u Savezu srpske dijaspore Slovenije osmislili, i dodatno kao delatnost registrovali uz sve druge delatnosti i dodatnu ispostavu »ZA SITNICU OSMEH NA LICU«, bili smo svesni da nikako nećemo moći da režimo probleme pomanjkanja pojedinih osnovnih životnih faktora u porodicama neimaštine. Dakle, posebno ne za nezbrinutu ili životno ugrožene najmlađe životne populacije, a to su deca. Verovali smo, da ćemo im izvući njiihov osmeh na licu, a i to je svakako lepo.

Naravno, svaka takva, pa i mala pomoć hipotetično ostaje kao kap vode, koja padne u more. Svih ovih zadnjih godina, mi smo uspevali više puta kroz različite oblike naših aktivnosti ili aktivnosti naših društava u sastavu SSDS upravo izvući osmehe na lica, posebno deci, kao što je to realizovano u: Gradišci, Banjaluka, Derventa, Prnjavor, Dvor na Uni, Srbac, Obrenovac, Kosovska Mitrovica, Ljubljana, Celje i ovoga puta Čelinac. Vođa programa gospodin Željko Dubravac pozdravio je prisutne te najavio prof. Sašu Gajića predsednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, Udruženja Srpskih književnika Slovenije i prve partije Srba u Sloveniji, Socijalne stranke Srba Slovenije. Gajić je nakon pozdrava govorio o alarmantnom stanju najveće (200.000) nepriznate srpske zajednice u Sloveniji. Učesnike je ujedno pozdravio i počasni član i nagrađeni zlatnom medaljom gospodin Ratko Popović, koji je oko organizacije ove humanitarne akcije imao veoma značajni i veliki posao. Nakon toga dodatno je pozdravio prisutne i podpredsednik SSDS i generalni sekretar Socijalne stranke Srba Slovenije gospodin David Tepić. Tehničku pomoć ponudila je i moja malekost predsednik Sportskog sektora predstavnik Saveza srpske dijaspore za R. Srpsku Vedran Vojvodić.

Kulturno umetnička prezentacija Saveza srpske dijaspore Slovenije 29.04.2017 u Čelincu opštini Srpske u svrhu humanitarne akcije “ZA SITNICU OSMEH NA LICU” sa početkom u 19 sati u čelinačkoj kino dvorani. usmeritu za nezbrinutu decu čelinačke opštine bila je ovoga puta skromnije uspešnosti, verujući da će u buduće biti dosta uspešnija. Relizacija ove humanitarne akcije izvodita je kroz bogat program, vrhunskih pesnika iz Srbije, Srpske, Slovenije i Hrvatske, folklora, pevačkih grupa i velikih majstora tamburaškog orkestra.. Veselo i veoma lepo druženje, a to i dodatno uz vrhunske priznate pesnike, čiji su intelektualni radovi odzvanjali slikovito, poučno i osećajno dvoranom.

Sva izvođenja uz sve segmente bila su nagrađivana zaslužnim burnim aplauzima. Na kraju ove humanitarno kulturno umetničke prezentacije prebrojan je komisijsko sakupljen novac te predan prisutnoj predstavnici Centra za socialni rad Čelinac gospođi Danijela Krminac. Dok je direktorica čelinačke biblioteke »Ivo Andrić« direktorica Jelena Ivanković uručila novoformiranoj biblipoteci USKS u Ljubljani »VUK KARADŽIĆ« dva paketa knjiga, kojoj je i autor velike zbirke svojih pesama ovoj biblioteci poklonio 3 svoje knjige Srpske pesme kroz ogledalo istine. Između ostalih kao izvođači nastupali SOKD »PROSVETA« iz Teslića, veoma dobro i stručno organizovano, društvo koje vodi predsednik Živko Petrović -Kiko, a koreografije izvedene su Šopske igre i Bosilegrad koreografa g. Vladimira Bate Vasića, dve mlade lepotice Tamara Vujić i Kristina Ćumurović uz dva mlada harmonikaša Ognjena Panića i Milisava Despića odpevale su pesme Sini jarko sunce sa Kosova i Gusta mi magla padnala, koje su ugodno dirnule sve prisutne i bile nagrađene dodatnim aplauzima.Tamburaški orkestar iz Jošavke (Drago Railić, Denis Gavranović, Dragan Branković, Dragan Pavlović, Dušan Kusturić, Drago Dragić, Željko Lišković, Goran Lišković, Stefan Tepić, Marko Tepić),i 13 autora poezije, koji su svoje radove recitovali ili čiji su radovi recitovani bili su: Vera i Ivana Ratkovac, Slobodanka Marinković, Slavojka Bubić, Slava Stanojević, Slobodanka Đukanović, Saša Gajić, David Tepić, Ljubomir Popović, Miladin Berić, Živko Vujić, Ratko Popović, Ilija Siniša Todorović. Koktel i skromnu zakusku organizatporima omogućilo je vodstvo hotela »TURIST« iz Čelinca, Centar za kulturu i sport opštine Čelinac, Saša Gajić i Milan Gajić direktor Instituta Prevent, d.o.o Ljubljana.

Naravno, od srca zahvaljujemo svima koji su direktno ili indirektno pomogli organizaciji i realizaciji navedene kulturno umetničke i humanitarne akcije. Verujte, da ste upravo i ovoga puta svi učesnici dodatno potvrdili, da uz sve drugo imate i humanitarno srce, srce ljudskosti, srce koje će ipak pojedinoj deci izvući osmeh na nežno lice. Neka ste nam uz Božju pomoć svi, srećni, zdravi, uspešni i veseli.