KONGRES SOCIJALNE STRANKE SRBA SLOVENIJE

Pred nešto više od 300 delegata u velikoj dvorani Linhartova 13, Ljubljana, održan je prvi kongres novoustanovljene Socijalne stranke Srba Slovenije. Kongresni delegati su pored fizičke prisutnosti i glasanja, imali na volju i elektronski i poštni  način odavanja glasova.

Delegati su potvrdili statut i program novoustanovljene stranke, izabrali njenog predsednika prof. Sašu Gajića uz potpredsednicu SvjetlanuVojvodić i Podpredsednika Igora Mitića, generalnog sekretara David Tepića i tehničkog sekretara božidara Spasića, dakle VODSTVO SSSS-a. Potvrđeni su predsednici odbora i drugi organi, a koji su navedeni u samom kongresnom zapisniku.

Socijalna stranka Srba Slovenije je nastala kao protutežapojedinim  korumpiranim slovenačkim političarim, kao i sve većoj asimilaciji Srba u Sloveniji. Osnovni cilj je politička borba protiv kriminala i korupcije u svim institucijama, pa bile one policija, tužilaštvo ili sudstvo, kao i političko djelovanje u smjeru priznavanja srpske nacionalne manjine.

U govoru pred delagtima i gostima Predsednik SSSS-a prof. Saša Gajić je rekao da je svanuo presudan dan za Srbe u Sloveniji. Uz ustanovne izjave i prvi kongres SSSS-a, Srbi u Sloveniji konačno dobijaju »leđa na koja mogu da se oslone«. Iako smo kroz godine koje su iza nas, nad-ljudskim naporima štitili i branili naš identitet, jezik, kulturu i tradiciju, nismo mogli da se nosimo sa pojedinom korumpiranom političkom »elitom« koja ne samo da nije bila naklonjena našoj zajednic, nego nam je svih 25 godina štetila, dok su priznate slovenačke manjine svih tih godina uživale ustavne privilegije tekvih država. Tako se u jednom trenutku zajedno sa saradnicima odlučujemo krenuti u političku borbu. Naporan rad se danas isplatio, zadovoljstvo je videti prepunu dvoranu, koja ima samo jedan cilj a to je moćna i jaka Socijalna stranka Srba Slovenije. Naša i vaša stranka, jeste stranka otvorenog dijaloga, stranka kompromisnih rešenja i napredne demokratske Slovenije. Ovako ujedinjeni nemamo strah pred porazom, a i kroz sam naš dosadašnji rad navikli smo samo na pobjede. Godine pred nama su duge i teške ali znajući da je naš cilj dostojanstven, obećavam da se nećemo zaustaviti. Odgovornim i predanim radom zaslužićemo povjerenje birača, vreme na satu otkucava, izbori 2018-e sve su bliže a mi ćemo ih dočekati i više nego spremni.

Potpredsednik SSSS-a Igor Mitić, obraćajući se delegatima – rekao je kako je priznavanje srpske nacionalne manjine ključno pitanje za našu 200. 000  najveću zajednicu. Srbi u Sloveniji imaju osnovno pravo biti priznati i kao najbrojnija zajednica isto tako kao i najtolerantnija zajednica u Sloveniji. Uzimajući u obzir kako su Srbija i Srpska – BiH priznale Slovence kao nacionalnu manjinu, mi isto očekujemo i za nas Srbe u Sloveniji. Naše nestajanje, ili izumiranje, nazovite to kako hoćete, današnjim kongresom je zaustavljeno, mi smo danas utabali put kojim se krećemo u bolju i svetliju budućnost.

G.enerlni sekretar SSSS-a David Tepić  naglasio je kako među krivcima za stanje srpske zajednice u Sloveniji stoje i pojedini Srbi koji u sprezi sa pokvarenim korumpiranim pojedinim slovenačkim političarima tajno i javno rade protiv naše zajednice, vjerujte mi da će uskorodoći vreme kada će biti pozvani na odgovornost i jedni i drugi. Cilj stranke za sada je da ojačamo i proširimo svoje djelovanje na svaki kutak Republike Slovenije, vaše prisustvo danas u vidu delegata uliva dodatnu snagu i energiju da takve ideje sprovedemo i u delo.  Danas smo ponovo rođeni, rođeni da trajemo onoliko dugo, dok god bude Srba u Sloveniji. Napred moramo, a nazad i da hoćemo nemamo pravo, mi više nismo sami, iza nas stoji snaga vaših glasova i ustanovnih izjava. Naši protivnici primorali su nas da se bavimo politikom ali sve mi se čini da će od danas njihov osnovni cilj biti da nas primoraju da odustanemo od politike. Tako u prvom slučaju pošlo im je to za rukum, a u drugom, što bi naš narod rekao »malo sutra«, zaključio je Tepić.

Za prisutne delegate, uvažene goste, važne ličnosti iz političkog i društvenog  života u R. Sloveniji priređen je i kulturno umjetnički program uz folkorne grupe i pjesnike iz regiona i Evrope.

Pitajući predsednika SSSS-a prof. Sašu Gajića – imali  kakve sličnosti između šaha i politke rekao je – da sličnosti nema, osim ako za šahovskom tablom sjede političari. Zaključujemo da ipak postoji veza politike i šaha i da SSSS neće biti politički pijun u rukama pojedinaca, već  će svojim djelovanjem na političkoj tabli Slovenije odigrati pravu  političku simulitanku. Dakle, SSSS je povukao prvi potez, partija političkog šaha za Socijalnu stranku Srba Slovenije je počela.

Vedran Vojvodić