Programska voditeljica uz pozdravni govor prisutnima obratila se simpatična sekretarka Udruženja srpskih književnika Slovenije gospođica Vesna Petrović, koja je nakon toga zamolila predsednika Saveza srpske dijaspore Slovenije, Udruženja srpskih književnika Slovenije i Socijalne stranke Srba Slovenije profesora Sašu Gajića da se obrati prisutnima.

Predsednik Gajić pozdravivši prisutne, iskazao je dobrodošlicu učenicima i dragim gostima škole »11. Maj« iz Jagodine sa direktoricom škole gospođom Draganom Kovačević, koja se nešto kasnije obratila prisutnima.

Predsednik Saša Gajić pričao je između ostaloga i o velikoj diskriminaciji do najveće (212.000) još nepriznate srpske zajednice u Sloveniji. Naglasio je – Srbi spavaju 25 godina, dok slovenačke priznate nacionalne manjine u Srbiji, Srpskoj – BiH itd. 26 godina uživaju privilegije, koje ništa manje ni više zahtevamo i mi Srbi u Sloveniji. Naglasio je – Socialna stranka Srba Slovenije registrovana je po važećiom slovenačkim zakonima i kao takva želi srpsku naciji stati u zaštitu, a posebno boriti se za njezino zvanično priznanje.

Izvedena je veoma stručno i uspešno velika dečija kulturno umetnička prezentacija “DRUGAČIJE BUDNI” učenika škole 11.Maj” iz Jagodine uz nastup pesnika USKS (Miloš Đonović, Pero Stojanović, Saša Gajić, Vesna Petrović, Ana Savić i pojedini drugi), tako je upriličeno i sećanje na legendarnog Vuka Stefanovića Karadžića (230 godina). Naravno i prva, te jedina srpska biblioteka u Ljubljani nosi njegovo ime. Nakon pesnika, predsednik Saša Gajić podelio je zaslužnima i posebne nagrade sa zahvalnicama, koju je dobila pesnikinja Ana Savić, a zahvalnice su podeljene nastupajućim uz posebnu domu i školi učenika »11. Maj« Jagodina, a koju je preuzela direktorica škole Dragana Kovačević i istovremeno uručila SSDS posebnu sliku uz darove iz Jagodine, nakon čega su sledile obojestrane zahvale.

Posle veselje do sitnih sat, za igre i pesmu pobrinuo se veliki majstor sa svojim orkestrom Drago Ninić. Posetioci su često nagrađivali nastupajuće, zaslužnim burnim aplauzima. U kolo se hvatalo i više od 60 razigranih posetilaca. Velika dvorana Društvenog doma Ljubljana – Bežigrad koja prima oko 350 posetilaca bila je prilično popunjena.

Propratio dopisnik Vedran Vojvodić