Cenjeni članovi, počasni članovi i prijatelji unatoč velikim zalaganjima, nesebičnom i požrtvovanom radu vodstva stranke sa Presednikom Sašom Gajićem, a sa druge strane kroz delovanje pojedinih korumpiranih političara iz slovenačke Vlade u ostavci i njihovih pojedinih službenika zaposlenim u represivnim službama državnih institucija, demokratski smo sprečeni izaći na parlamentarne izbore u R. Sloveniji.

Između ostaloga, aktiviraju se posebne ljubljanske krimi službe, Državna okružna tužilaštva i Okružni državni sud, kako bi osudili jednu od maloletnica, koja se posvađala sa svojom maloletnom kolegicom. Verbalni delikt, kojega bi trebalo uz roditelje razmatrati jedan od ljubljanskih Cenatra za socijalni rad uz njihove roditelje. Naravno, kada se ide za slovenačke državljane srpske populacije, njihovu decu, tada se često vrše i nezakonske montaže, kako bi bili što pre osuđeni. To za njih nije ni bitno, da li su pravi, krivi ili zdravi. Još je žalosnije to, da se takvi pravni postupci usmeravaju na Okružni i ne Okrajni sud. Razlika je ta, da zakonski Okrajni sudovi u Sloveniji  mogu izreći najveću zatvorsku kaznu do 3 godine, a Okružni od 3 godine napred. Na sudovima, posebno u Ljubljani često se dokazi optuženih Srba formalno evidentiraju, ali kod donošenja presude oni se ne priznaju, bilo to pismeni ili kroz izjave svedoka, pa čak ih ni policija pre topga i ne sasluša. Ako na sudovima saslušavaju uz sve drugo se Srbe pita za veru i naciju. Stoga nije ni čudno, da su u slovenačkim sudovima radi samo par sudija, dok ih je zadnjih desetak godina diplomiralo pravo oko 100 pravnika. Neki od njih rade po trgovinama i slično, a veći deo je nezaposlen. Što se tiče srpskih subjekata registrovanih u Sloveniji, ako i ulože osnovanu krivičnu prijavu na DT tužilaštvo, oni to sve odbiju, a kada se ide za optuženog Srbina, tada mu još većinom dodaju i što treba i što ne.

Događaju se i nezakonski izbrisi srpske dece, državljana Slovenije iz registra državljanstva.

Da, Srbi u Sloveniji služe isključivo, da rade, plaćaju poreze i doprinose, a da bi dobili bar skromnu novčanu svoticu za izvođenje svojih tradicionalnih kulturno umetničkih prezentacija, očitno da nisu opravdani. Sama ostavka Premijera vlade Mire Cerara i odluka Predsednika Republike Slovenije  Boruta Pahaora o prevremenim parlamentarnim izborima, je čin koji je uperen protiv SSSS kao relativno mlade stranke sa velikim potencijalom. Cilj je da se već u startu spreči delovanje vodstva stranke i po već unapred osmišljenom planu, utiša glas, glas koji je odjekuje svih ovih godina, a najviše se odnosi na priznavanje najveće 218.000 srpske nacionalne manjine. Dok je slovenački Državni biro za statistiku nakon zadnjeg popisa državljana 2011 godine Srbe u Sloveniji prestao da vodi. Sam taj slovenački zakon o izborima je dosta diskriminatoran, tako da Srbi kao državljani Slovenije za svake izbore moraju sakupiti u veoma kratkom roku (16.04 do 03.05.2018, kada je i najviše državnih praznika) hiljadu, ili više overenih potpisa kod notara ili upravne jedinice MUP-a, a vladajućim partijama ili partijama u parlamentu može i sa 3 njihova potpisa. Pravnici smatraju, da je taj Zakon u suprotnosti sa važećim slovenačkim Ustavom. Pitamo se – što ti zakonski osigurači doprinose? Ništa drugo, nego direktni napad na demokratiju jedne od članica savremene Evropske unije. Zašto se slovenačka vlada boji volje naroda? Sa jedne strane, doneli su zakon o strankama i njihovom registru, a sa druge zakona koji  neomogćavaju ravnopravno uključivanje i delovanje već registrovanih političkih stranaka. Naravno najviše pogađa jedinu nacionalnu našu stranku SSSS. Možda im je još lakše doneti zakon, da mogu samo jedni vladati dosmrtno, pa izbori im nisu ni potrebni. Međunarodne Konvencije o ljudskim pravima su jasne, a kao takvih potpisnik je i Slovenija. Igrajući dvojnu igru, premijer Cerar izigrava čoveka od poverenja i održava zajedničke sednice sa srpskom vlade dok po drugoj strani, preko svojih poslanika g. Rajića i g. Matića nanosi udarce jedinstvu srpske zajednice u Sloveniji i na svaki način pokušava sprečiti naše političko organizovanje. Oni formiraju društvo nazvano Nacionalni savet Srba Slovenije i na čelo te smešne organizacije postavlja svog poslanika Branislava Rajića sa ciljem da se unese razdor između već formiranih i dugogodišnje delujućih Saveza Srba u Sloveniji (Savez srpske dijaspore Slovenije i Saveza srpskih društava Slovenije). Treba istaknuti, da oba saveza okupljaju većinu srpskih društava u Sloveniji. Savez srpske dijaspore Slovenije, koji pored kulturno-umjetničkog delovanja ima i političke aspiracije, što je dokazao i kroz formiranje SSSS-a ni na koji način nije i neće dozvoliti takvu političku podmetačinu što su jasno i nedvosmisleno rekli, generalni  sekretar SSSS David Tepić i potpredsednik SSSS Igor Mitić na sastanku u Ambasadi Srbije, prisutni su bili Ambasadorka Zorana Vlatković, prvi konzul Ivana Jakšić, Predsednik Saveza srpskih društava Slovenije Drago Vojvodić i Cerarev poslanik Branislav Rajić.  Uvidevši da je naišao na jak otpor pri ovoj političkoj podvali, Cerar, preko svog drugog poslanika Dragana Matića pokreće inicijativu o predlogu zakona o organizovanju etničnih skupnosti u R. Sloveniji i ako je na prethodni predlog poslanice Violete Tomić o predlogu da se na dnevni red parlamenta stavi rasprava o priznavanju nacionalnih manjina, stavio „VETO“, između ostalih za „VETO“ su bili i već navedeni Dragan Matić i Branislav Rajić, apsurd da nema većeg. Tako Cerar, preko svog poslanika Matića, pokreće takvu inicijativu pred samu ostavku što je samo još jedna podvala kako bi privukli glasače srpske zajednice a ne neko ozbiljno delovanje po tom pitanju ili inijacitiva koja bi imala za cilj konačno rešenje po pitanju priznavanja srpske nacionalne manjine. Dakle, hipotetički  bacanje peska u oči. Kada je i to raskrinkalo vodstvo SSSS, Vlada u ostavci je, kako saznajemo iz povjerljivih izvora, pristupila prekrajanju zakona o izborima ili drugim rečima, predlozima menjanja zakona o izborima, sve na štetu Socijalne stranke Srba Slovenije, a najviše u korist SMC-a. Ne bi nas iznenadilo kada bi pokušali doneti zakon koji bi im omogućio doživotnu vladavinu nad državom koju su upropastili za vreme svog mandata. Nismo tu da se plašimo, što i pokazujemo kroz svoje dosadašnje delovanje, ali skrećem pažnju javnosti na pritiske koje, pored pojedinih korumpiranih političara vrše i neki pravosudni organi bilo direktno ili indirektno, kroz besmislene optužbe protiv pojedinaca iz vrha SSSS-a, kako bi onemogućili ili sveli njihovo političko delovanje na minimum.

Zadnja konferencija SSSS-a za medije, kojoj se odazvao veliki broj novinara i medijskih kuća, gde se po prvi put problem srpske zajednice i druge teme oko kojih je bilo reči izneo pred sve građane Slovenije, pozitivno se odrazila na mišljenja slovenačke javnosti. Pošteni i vredni građani Slovenije su me posle toga presretali na ulici i čestitali na hrabrosti i odvažnosti, ističući pri tome da nisu ni znali o diskriminaciji do naše zajednice i nepriznavanju nacionalne manjine.

Socijalna stranka Srba Slovenije i njeno vodstvo intenzivno razgovara sa predstavnicima nekih drugih stranaka koji će izaći na izbore i u tom kontekstu se pozicionira na političkoj sceni a sve kako bi entualno postigla neka pozitivna rešenja za srpsku zajednicu i sve građane Slovenije. Te činjenice se vide i kroz naš stranački program, koji kao magnet privlači potencijalne glasače. Mi u svojoj stranci imamo članova i drugih nacija i nacionalnosti.  Dakle, radi se o podršci nekoj od stranaka ili bojkotu izbora.

Kao odgovor na politiku koju prema srpskoj zajednici vodi Vlada u ostavci, vodsvo Socijalne stranke Srba Slovenije povešće opširnu  diplomatsku „ofanzivu“ u zemljama koje su priznale slovenačku nacionalnu manjinu, a kao recipročno tome Slovenija nije priznala njihove manjine, tu prvenstveno mislimo na Srbiju, BiH (Srpsku) i Austriju.  Neki od poteza biće i pismo upućeno Briselu o postojećem problemu, nastavak protesta koje uspješno organizujemo više godina, pojačan pravni pritisak na korumpirano sudstvo, bojkot institucija koje bi morale rešavati pitanje financiranja srpskih društava itd. Činjenica, da smo jedini u Sloveniji koji besplatno sakupljamo slovenačke knjige po terenu, te ih besplatno dopremamo za Slovence izvan Slovenije, kako bi i njihove mlade populacije učile svoj materni jezik. Istini za volju, i mi Srbi imamo u Ljubljani oko desetak godina imamo svoju srpsku biblioteku „Vuk Kaeradžić“, kao takva je registrovana, mada svih tih godina unatoč brojnim javljanjima na slovenačke državne i opštinske konkurse, nismo dobili niti jednog evra. Slovenačko ministarstvo za kulturu, do sada je razdelili više od desetak miliona evra evropskih novaca, koje je EU usmerila za kako kažu ranljive kulturne zajednice u Sloveniji. Ta novčana sredstva bila su razdeljivana politički i čak profitnim subjektima, a naša srpska društva i savezi nisu dobili ni jednog evra. Naravno, bilo bi to dobro, ako bi činjenično to i bilo, da nas vladajuća slovenačka struktura prikazuje – svi su ranljive kulturne zajednice, jedino Srbi nisu… Želja nam je, da bar neka od budućih slovenačkih vlada bude objektivnija, te da prekroji bitnije slovenačke zakone u dobrobit svih slovenačkih državljana i ne samo njezinog dela. Dakle, želimo i u ovoj našoj zajedničkoj slovenačkoj domovini, Alpskoj republici u sastavu EU osvane i savremena Evropska demokratija jednaka za sve njene državljane i ne samo na papiru, papir kao što već znate, da može služiti za mnogo šta.

Sa poštovanjem.

Socijalne stranke Srba Slovenije – vodstvo