Protest zbog ubistva Srbina

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

GRAČANICA – Više stotina Srba protestovalo je u Gračanici zbog ubistva Aleksandra Putnika i ranjavanja njegovog sina Dobrice u selu kod Orahovca.

Protestna šetnja, koja je počela u centru grada, završena je u manastiru Gračanica gdje su okupljeni zapalili svijeće, prenose agencije.
Skup je predvodila direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković, a na čelu kolone Srbi su nosili transparente na engleskom jeziku i srpske zastave. Na transparentima se od kosovskih zvaničnika traži da pronađu odgovorne za posljednje ubistvo, kao i za ranije zločine nad kosovskim Srbima.
Na jednom transparentu piše “Postoji samo jedan svedok da posvedoči o zločinima nad kosovskim Srbima – to je ceo svet”. Drugi je upućen kosovskoj predsjednici Atifete Jahjaga i na njemu je napisano “Srbe ponovo ubijaju”.
Skup je protekao bez incidenata, a obezbjeđivali su ga pripadnici kosovske policije. Prisutni su bili i predstavnici policije EULEX-a.
Dobrica Putnik je iz prizrenske bolnice prevezen u klinički centar u Kosovskoj Mitrovici i njegovo stanje je stabilno.
– Zadobio je više ustrelnih i prostrelnih rana u predelu grudnog koša, trbuha i nadlaktice. U grudnom košu ima prostrelnu ranu, u trbuhu ustrelnu, pa smo izvršili manju hiruršku intervenciju i izvadili parče metala, verovatno deformisani metak – rekao je ljekar Gojko Igrutinović.
On je najavio da će idućih dana biti izvršeni dalji pregledi, jer pacijent u organizmu ima metalne projektile za koje je potreban veći hirurški zahvat.
Posmrtni ostaci Aleksandra Putnika još se nalaze u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.
U albanskom selu Zrze kod Orahovca 2. oktobra ubijen je Aleksandar Putnik (51), a teško ranjen njegov sin Dobrica (23). Oni su pogođeni hicima u leđa iz pištolja i lovačke puške.
Na sjeveru Kosova i Metohije stanje je mirno, a građani su proveli još jednu noć na barikadama.
Srbi na sjeveru Kosmeta svakodnevno dežuraju na 18 barikada koje se nalaze na putevima koji vode ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, kao i glavnim magistralnim putevima.
Put koji vodi od Rudnice je zatvoren, a Srbi ne prelaze preko Jarinja. KFOR i EULEX redovno kontrolišu jedino voz Kraljevo – Zvečan koji saobraća dva puta dnevno. Život se, uprkos barikadama, odvija normalno koliko je to moguće. Na fakultetima univerziteta iz Prištine, izmještenog u sjevernu Kosovsku Mitrovicu, počela je školska godina.
Veliki broj upisanih studenata iz centralne Srbije, uprkos barikadama, uspio je da na vrijeme dođe na fakultet.
S druge strane, posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper doputovaće u četvrtak uveče u Beograd.
– U toku dvodnevnog boravka on će razgovarati sa šefom beogradskog pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem – rekao je evropski diplomata koji je želio da ostane anoniman.

Kosovo tema NATO samita

Situacija na sjeveru Kosova i uloga KFOR-a biće ključna tačka sljedećeg sastanka ministara odbrane država članica NATO-a danas i sutra u Briselu. To je potvrdio generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.
– Razgovaraćemo o razvoju prilika na Kosovu. Vidjeli smo oštro podsjećanje kako brzo mogu da narastu tenzije i kako ostaje važna NATO misija – izjavio je Rasmusen u Briselu, a prenosi “Glas Amerike”.

Datum objave: 04.10.2011