Десети „Весели дани српске дијаспоре Словеније и Удружења српских књижевника Словеније“  одржани су од 24. -26. августа 2018 године у Љубљани.

Већ у петак у смјештај хотела Бит центар почели су да пристижу гости из више крајева бивше Југославије тако да је више од стотину учесника угоштено од стране поменутих организатора.

Други дан ове манифестације  одржан је дефиле од просторија ССДС и УСКС по центру Љубљане до  цркве Ћирила и Методија. Ни киша ни ружно вријеме нису спријечили Србе да искажу своје незадовољство својом позицијом у Словенији уз свирку и песму чланова дефилеа. Наравно, Срби нису ни варвари а ни примитивци мирном, достојанственом шетњом, својом музиком, ношњом и пјесмом дали су јасну поруку „у овој земљи постојимо и ми“…

Пред судом и тужилаштвом учесници дефилеа су се накратко  задржали а потом наставили свој шетњу незадовољства до цркве Ћирила и Методија где је све чекао ручак са роштиља и пиће.

Исти дан славље је настављено у просторијама парохијског дома православне цркве. Уз Србе из Љубљане су се веселили између осталих и пријатељи из Београда, Прилепа, Бијелог Поља, Франкфурта, Беча, Русије, Теслића, Вировитице, Ријеке…

Млади шармантни водитељ Глигорије Алексић, започео је програм захвалом спонзорима дружења, а потом позвао предсједника УСКС и највећег лидера Срба у Словенији  Сашу Гајића да се обрати присутнима.

Господин Саша Гајић је свима пожелио добродошлицу а потом је у свом излагању објаснио незавидан положај Срба у Словенији, чије је излагање пропратио  буран аплауз више присутних.

Мали музички предах су извели чланови КУД-а „Душан Станковић“ из Чечаве код Теслића, а потом су награђени присутни пјесници који су побиједили на 8. Пјесничком конкурсу „Песничка душа“.

Обавјештена је јавност да сви награђени пјесници који се не одазову на додјелу награда неће више бити помињани ни у једним медијима а њихова награда ће завршити у поступку правилника и конкурсног текста организатора.

Награђени пјесници су:

  • 1.мјесто Саша Николић-Пале- „Волели се лудо“
  • 3.мјесто Силвана Алексић- Теслић- „ Кад желим заустављам казаљке сата“

Додатно златном значком жири је наградио Милу Костића за пјесму „Ех што  нисам голуб бели“. Почасна чланица УСКС Зорка Чордашевић одликована је златном плакетом за најчитанију збирку хаику поезије „Звона у даљини“.

У наставку су своје пјесме читали Раде Пантелић из Београда и Душица Милентијевић, Александар Поповић и Сара Гајић из Љубљане, те неки други.

Музичке паузе изводио је млади виртуоз на хармоници Милисав Деспић из Теслића. У наставку дружења публици се преставиило и КУД Просвјета Загреб пододбор Вировитица.

Вечери су биле богате дешавањима испреплетене прелепим народним ношњама, па су сем конкурса „Песничка душа“  почитани и добитници још три конкурса овог удружења.

„Златни змај“ је назив афористичарског такмичења, а својим афоризмима публику су насмијавали Љубисав Грујић- Груја, Живко Продановић, Деана Саиловић и Миле Костић.

 

Деана Саиловић из Сремских Карловаца је поред награде за афоризме добила и награду (плакету са златном повељом) за најчитанију књигу афоризама у овој години.

У оквиру конкурца „Златно перо“ своји стиховима публику су поздравили Вера Коропник Ратковац, Милорад Шаровић, Ненад Симић, Мирјана Лукић и свештеник Милорад Васиљевић који је одржао пригодну бесједу са јасним циљем; очување идентитета.

Четврти конкурс који је је био у спомен очувања вијековног српског иструмента гусала. „Златне гусле“ окупиле су више десетина такмичара из окружења. Титулу најбољег понио је Милорад Шаровић из Београда, друго мјесто припало је Саши Николићу са Пала а треће Ратку Поповић из Челинца.

Награђени су присутне забавили својим умијећем .Да ивер заиста не пада далеко од кладе доказао је осмогодишњи Ђорђе Николић иначе син Саше Николића који је присутну публику задивио својим гласићем а и гуслањем. Нема сумње да ће малиша заиста израсти у врсног гуслара.

Како се чува српска традиција у Ријеци подсјетиле су нас чланице куд-а „Вретено“ иначе прошлогодишње побједнице куд-а.

За крај вечери наступили су чланови »бенд Упролазу«  у нешто краћем саставу; Никола, Ненад и Јована који су госте забављали до дуго у ноћ.

Сутрадан дружење је наставњено уз музику поменутог бенда, наступили су  и награђени пјесници и афористичари а посебну пажњу публике привукао је Избор за мис фолклора Балкана и Еу.

На осми годишњи међународни натјечај за МИСС фолклора Балкана и ЕУ

Љубљана 2018, пристигло је 39 пријава, од тог  броја пристигле су и 4 непотпуне пријаве. Наведене пријаве пристизале су из 7 држава и то: Србије,Српске – БиХ, Хрватске,  Македоније, Аустрије, Немачке и Италије. Избор »МИСС фолклора Балкана и ЕУ« Љубљана 2018, организатора Савеза српске дијаспоре Словеније и Удружења српских књижевника Словеније је са жиријем   уврстио у најљепше од најљепших (3) љепотице које су загрлиле лијепе ленте…а то су Оливера Ђукановић, Ана Мастиловић и Романа Живковић, а које су по чињеничној евиденцији е-медија Српска дијаспора подржало 23.795 чланова. Овога пута донатори нису били дарежљиви, тако да су новчане награде отпале, но организатор се потрудио да љепота ипак буде пристојно награђена.

Треће мјесто, односно титулу друге пратиље понијела је Ана Мастиловић, друго мјесто је припало Романи Живковић а титулу најљепше међу најљепшима понијела је Оливера Ђеканови.

На крају је уручено највише признанје са плакетом ССДС за успешну сарадњу КУД-у „Душан Станковић“ из Чечаве код Теслића, Госте је после програма до краја вечери забављао »Бендупролазу«, а Високо признанје и „ЗЛАТНИ ЗМАЈ“ уручено је Институту Превент из Лјублјане за несебични хуманитарни рад и дугогодишњу финанцијску помоћ на подручју културе. Срби и гости домаћи показали су да се заиста знају веселити.

Медијски, фотографијом и камером између других манифестацију је пропратио и новинар РТВ БН и Блица Милан Пилиповић.

Припремила Силвана Алексић