Savez srpske dijaspore Slovenije je bio zvanično registrovan u Ljubljani početkom 2008 mada je sa radom počeo u 2007 godini. Savez predstavlja najveću i najorganizovaniju krovnu organizaciju Srba u Sloveniji. Članovi Saveza srpske dijaspore Slovenije su isključivo srpska društva, kao i pojedinci (simpatoizeri), što svakako u modedrnoj evropi predstavlja uz novost i značajnije razlike takvoga organizovanja. Trenutno u svom sastavu SSDS broji devet društava i preko 4.360 članova, te se brojke svakako iz dana u dan povećavaju.
Osrednja delovanja Saveza srpske dijaspore Slovenije su svakako napori za ostvarivanje uslova za očuvanje kulturno-verskog identiteta naše najveće manjinsko (još nepriznate) nacije u evropskoj Sloveniji. Dakle, jedina krovna organizacija Srba u Sloveniji koja još čuva svoje nacionalno dostojanstvo odnosno identitet, što znači da nije u sastavu  bilo kojeg drugog nacionalnog Saveza niti Saveza Saveza. Savez srpske dijaspore Slovenije ima svoje demokratsko izabrane predstavnike, koji ga korektno zastupaju u Sloveniji, Srpskoj i matici Srbiji. Dakle nikakvi sumljivi Srbi, uključeni u Savez Saveza Ehumak (sa albanacima i drugima) nisu naši predstavnici. Oni koji to ipak lažno pokušavaju dokazivati poručujemo, da jedino mogu predstavljati lično sebe i zanemaren broj pojedinaca iz nekolicine srpskih društava u Slovenije, naravno ako im oni daju dozvolu čiji su trenutno i članovi. Ovlaštenja će dobiti od nekog novog Tita, kojeg iluzorno očekuju.
Uz to velike smetnju upravo prave i  pojedini Rotarijanci.
Bitno je da mi nemamo ništa protiv drugih nacija i nacionalnosti, nego to poručujemo lično navedenima »Srbima«, koji se tim lažima i služe. Naša vrata za članstvo su širom otvorena kako za srpska društva ili udruženja, tako i za njihove srpske simpatizere. Mi se ponosimo svojim nacionalnim i verskim obeležjima.
Vođstvo Saveza srpske dijaspore Slovenije.