SAVEZ  SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE SVOJA PRIZNANJA PODELJUJE RETKO, ALI KADA IH PODELI, ONA ZAISTA DOĐU ZASLUŽNO U PRAVE RUKE.

Priznanje je dodeljeno za posebne zasluge kod: srpskih obeležavanja jubileja, tradicionalne kulture i umetnosti, prezentovanja kulture, jezika, vere, naroda i svoje otadžbine, čuvajući tako kulturno bogatstvo, izvornu srpsku igru, muziku i pesmu. Priznanje se dodeljuje i za posebne doprinose pojedincima, udruženjima i institucijama iz oblasti: književnosti, novinarstva, prava, nauke, medicine, prosvete, te političarima koji su svojim položajem i ugledom pripomogli realizaciji naših predloga za dobro srpske nacije u zemlji i inostranstvu.

USPEŠNI, VESELI I ZADOVOLJNI U SRPSKOM KULTURNOM HUMANITARNOM DRUŠTVU »DESANKA MAKSIMOVIĆ« iz Celja

Priznanje »Zlatni grb« ispred SAVEZA SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE uručio je predsednik saveza Saša Gajić i to velikom medicinskom stručnjaku, humanistu, donatoru, kulturnom aktivisti i ustanovitelju SKHD »Desanka Maksimović« doktoru medicine Stevanu Đorđeviću iz Celja. Drugo priznanje je uručeno najpriznatijem srpskom svešteniku i parohu u Sloveniji g. Milanu Dudukoviću iz Celja. Ovaj srpski sveštenik za svoje vernike, već godinama obavlja svoju svetu dužnost, obavlja je odgovorno, dostojno i profesionalno. Parohiju koju vodi već duže vreme, cene ga svi, deca i odrasli. Dakle, svih tih godina kod njega još nije zabeležen niti jedan, slučaj bilo kakve podele među vernicima.  Naravno, u pojedinim srpskim parohijama u Sloveniji i toga ima. Takve pojedince, koji se time bave, više privlače komercijalizacija, podele i sve manje odanost Božjoj službi i vernicima.

Predsednik SKHD »Desanka Maksimović« Igor Mitić levo i desno podpretsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Đuro Tešanović desno sa doktorom Stevanom Đorđevićem, koji se zahvaljuje na dodeljenom priznanju.

Nasmejano lice uglednog srpskog sveštenika i celjskog paroha Milana Duduković uz zahvale na primljenom priznanju. Desno na fotografiji mlada lepotica i uspešna voditeljica kulturnih prezentacija Saveza srpske dijaspore Slovenije, gospođica Slavica Gavrić iz Celja.

Pripremio: Milan Gajić