Piše: Đurica Tešanović

KRSNA SLAVA SKHD »DESANKA MAKSIMOVIĆ« IZ CELJA

Članovi našeg SKHD »Desanka Maksimović« iz Celja  su u Gasilskem domu Štore i ove godine po našem starom Srpskom običaju proslavili Krsnu Slavu društva Sv. Luku u narodu poznat kao Lučindan. Ovog velikog Sveca koji je bio veoma obrazovan, u mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis, slavila je i jedna od najpoznatijih srpskih pesnikinja Desanka Maksimović po kojoj naše društvo sa ponosom nosi ime.
Uz prisustvo mnogobrojnih članova društva i gosti iz SSDS i nekoliko Srpskih društava iz Slovenije, naš sveštenik protojerej Milan Duduković je Pravoslavnim ceremonijalom osveštao: hleb –  kolač, sveću, žito – koljivo i vino. Zatim je usledilo prelivanje Slavskog žita i lomljenje kolača.
Po obavljenom ceremonijalu prisutnim se obratio predsednik društva Igor Mitić, koji je pozdravio prisutne članice i članove i naravno naše drage goste iz SSDS i drugih Srpskih društava Slovenije. U svom pozdravu posebno se zahvalio našem svešteniku,  izrazio mu je zahvalnost i zadovoljstvo što je svojim prisustvom uveličao značaj Krsne slave društvo. Tom prilikom je prijatnom konstatacijom izrazio zadovoljstvo  veoma dobrom saradnjom društva sa Pravoslavnom crkvom u Celju. U daljem izlaganju je prisutne članice i članove društva ukratko informisao o značajnijim aktivnostima društva od kojih je istaknuo organizaciju tradicionalne manifestacije »ĐURĐEVAK« u Celju, učešće na tradicionalnoj kulturnoj prezentaciji »Petrovdanskom saboru folklora« u Gradiškim selima: Mašići, Romanovci i Laminci, Republika Srpska, pod pokroviteljstvom Saveza srpske dijaspore Slovenije i učešće na takođe velikoj kulturnoj prezentaciji »Veseli dani Srpske dijaspore Slovenije« u Ljubljani. Istaknuo je da je naše društvo na svim manifestacijama učestvovalo u svim kulturnim sektorima (folklor, pesma, recitacija i drama), kao i veoma uspešno vođenje programa naš mlade članice Slavice Gavrić.
Zatim se u ime SSDS prisutnima obratio predstavnik društva u Srpskoj dijaspori Nikola Vlahović koji je predesedniku Mitiću zaželeo sretnu Krsnu slavu i tom prilikom preneo pozdrave od presednika Saveza srpske dijaspore Slovenije gospodina Saše Gajić, koji zbig privatnih obaveza nije mogao prisustvovati današnjoj slavi.
Slava je protekla uz prijatno druženje nekih najstarijih članova Dr. Aca Stanković i drugi, a posebno je pozitivno iznaneđenje prisustvo velikog broja mladih članica i članova društva,od kojih su neki aktivno se uključili u pripreme i drugu pomoć oko organizacije slave. Na kraju smo se svi rastali u prijatnom osećanju, uz želje da se ponovo vidimo u što kraće vreme i konstataciju da nam nedostaje ovakav oblik druženja na kome, nas malo starije podseti na naše stare dobre običaje, a mlade koji sa oduševljenjem prate naše običaje uči kako ne trebaju i ne smeju zaboraviti naše stare običaje.
Troškove ovogodišnje slave kaoi sve druge kulturne manifestacije koje društvo organizuje, smo snosili sami članovi i donatori društva, od kojih su stalni donatori bez kojih bi naše društvo u današnje vreme teško uspešno delovalo ili opstalo, a to su: Stevo Dr. Đorđević, Čerenakovi, Vlado i teta Mileva, Nikola Vlahović, Radoslav Cunjak i mnogi drugi koji bar povremeno na bilo koji način pripomognu održavanje ovakvih i sličnih manifestacija.