PREDSTAVLJAMO VAM AKTIVNO UDRUŽENJE “TRIGLAV”
iz Banja Luke – predsednica Marija Grbić

Banjalučki Slovenci su se 1997 godine udružili i formirali Savez Slovenaca, koji danas nosi naziv Udruženje Slovenaca Republike Srpske “Triglav”, Banjaluka. Udruženje je od 1998. godine registrovano kao nevladina, neprofitabilna organizacija, s ciljem okupljanja Slovenaca i njihovih potomaka koji žive na području Banja Luke i okoline, kako bi im pomoglo pri rješavanju egzistencijalnih pitanja. Vremenom su se ciljevi Udruženja promijenili, tako da je njegova današnja uloga očuvanje i poštovanje prava te interesa Slovenaca kao manjine na našem području, očuvanje identiteta i nacionalne svijesti.

Naravno i podsticanje saradnje sa Republikom Slovenijom na kulturnom, umjetničkom i sportskom području. Svakako, povezivanje slovenačkih udruženja iz čitavog svijeta. Vremenski je su ciljevi Udruženje promijenili, tako da je njegov trenutnia bitna  uloga očuvanje i poštovanje zakona Slovenaca te interesovanje za naše prezentacije širom manjine, očuvanje nacionalnog identiteta u svijesti, podsticanje saradnje sa Republikom Slovenijom u kulturnom, umetničkom, te Sportskom promociju tokom ova veza slovenačkih Udruženja iz čitavog svijet. Udruženje Slovenaca je u proteklih 13 godina postalo aktivno na mnogim poljima, prije svega se iskazalo na području kulture. U tom vremenu se u njega uključivalo sve više Slovenaca, tako da danas broj članova prelazi 1400. Od aprila 2004. godine Udruženje djeluje u prostorijama Kluba nacionalnih manjina, u Ulici Cara Lazara 20. Predsjednica društva je gospođa Marija Grbić. Ponosni smo na to da smo najaktivnije i najbrojnije manjinsko udruženje u Republici Srpskoj.

Najviše pažnje posvećujemo očuvanju slovenačkog jezika, kulture i običaja. Zato organizujemo mnoge aktivnosti, kao što su dodatna nastava slovenačkog jezika za mlađe i starije članove, dva hora – mješoviti hor Davorin Jenko i dječiji hor Mladi Jenkovci, instrumentalna grupa Trio Fantastico. Zbog toga organizujemo mnoge aktivnosti, kao sto Su adaptera slovenačkog jezika za mlađe članove I Starije, dva Hora – Davorin Jenko prehranu hor hor za decu i mlade Jenkovci, instrumentalni sastav Trio Fantastico. Pored toga, imamo svoju biblioteku, koja broji preko 2500 knjiga. Redovno izdajemo bilten, a svoje članke objavljujemo iu Biltenu nacionalnih manjina. Monaški izdanja Biltena, a njegov članke objavljujemo IU Bilten nacionalnih manjina.
Od januara 2010. Od januara, 2010. je naše udruženje član Saveza slovenačkih društava u Bosni i Hercegovini “Evropa zdaj”. naše Udruženje član Savez slovenačkih društava u Bosna i Hercegovina “Evropa sada”. Udruženje organizuje priredbe i manifestacije kao što su Prešernovi dani, Slovenačke večeri, Martinovanje, Kurentovanje… Često gostimo umjetnike iz Slovenije: pjesnike, književnike, slikare, muzičare, horove i aktivno se uključujemo u javne događaje u Banjaluci i Sloveniji. Udruženje organizuje manifestacije adaptacije sam kao što su Prešernova slovenačke večeri, St Martin, Kurentovanje … put domaćin umetnosti kaznom od Slovenije: pjesnike, pisac, slikar, muzičar, horove sam aktivan javni događaji obuhvata sve U u Banjaluci I Slovenije. Naši članovi, učenici i članovi hora su bili i još uvijek su redovni gosti događaja te priredbi po Sloveniji, Bosni i Hercegovini te drugim državama regiona, gdje nas uspješno predstavljaju i na taj način ostvaruju dragocjene kontakte. Veoma smo ponosni na velik broj prijatelja i saradnika koji su nam pomagali u dosadašnjem djelovanju i bez kojih naše Udruženje ne bi bilo ovako uspješno.