Nekadašnji ministar za vanjske poslove u slovenskoj vladi Zoran Thaler svojim izjavama u javnosti o dalmatinsko – ličkoj tragediji za vreme ratnih događanja – »Srpsku gamad treba pobiti«, naravno kao veliki prijatelj Tuđmana. Opravdano se pitamo – dali mu je i od Tuđmana štogođica šušnulo u džepove?

Ostavka zbog optužbi za mito

„Sandej tajms” optužio za korupciju slovenačkog, austrijskog i rumunskog poslanika u Evropskom parlamentu

Sumnja da evroparlamentarci lobiraju za ruske firme

Ljubljana – Slovenački poslanik u Evropskom parlamentu Zoran Taler podneo je juče neopozivu ostavku na poslanički mandat, nakon optužbi da je umešan u korupciju, prenosi Beta.
„Saopštavam javnosti da sa današnjim danom dajem neopozivu ostavku na mesto evropskog poslanika”, rekao je Taler na konferenciji za novinare u Ljubljani.
On je dodao da tim činom želi da omogući da „istraga svih činjenica i okolnosti pokušaja kompromitacije teče neopterećeno i bez pritisaka”, kao i da želi da „istina bude obelodanjena i da se vidi ko je delovao zakonito, a ko nezakonito”.
Taler je juče ujutru na svoju inicijativu bio na sastanku slovenačke Komisije za borbu protiv korupcije, koja je već uspostavila kontakt sa nacionalnim istražnim organima, Državnim vrhovnim tužilaštvom i nadležnim organima Evropske unije.
Ostavka slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu usledila je nakon optužbe iznesene u londonskom nedeljniku „Sandej tajms” da je od lobista ruske firme primio stotinu hiljada evra mita da bi kao poslanik ulagao amandmane na zakone iz oblasti bankarstva.
Taler je juče odbacio tvrdnje da je umešan u nezakonite poslove i postavio pitanje zašto je poslanik EU meta pokušaja kompromitacije i da li su za postizanje određenih ciljeva zaista dozvoljene sve metode, od nezakonitog prisluškivanja nadalje. „U skladu sa svojim etičkim opredeljenjima želim da čitava istina bude obelodanjena”, rekao je Taler. On je dodao da će u skladu sa britanskim zakonima, kada cela stvar prođe, postupati i prema londonskom listu koji je objavio optužbe protiv njega.
Sada već bivšeg slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu će zameniti Marko Golobič, njegov naslednik prema izbornim rezultatima na izborima za Evropski parlament. Taler je bio izabran kao kandidat partije Socijalnih demokrata i delovao u grupi levice u evropskom parlamentu. „Sandej tajms” je pored Talera za korupciju optužio i poslanike Austrije i Rumunije u Evropskom parlamentu Ernsta Štrasera i Adrijana Severina. Štraser je zbog pritiska austrijske javnosti takođe dao ostavku, iako i on poriče krivicu za primanje mita.