Demokratska srpska vlada i u kulturi pokazala svoje pravo lice

Beograd, dana 4. juna 2011

 

 

Piše: Milan Gajić

 

 

»ŠIRI MI SE MOJE KOLO MALO«

Kulturno umetničko društvo »KRAJINA« iz Beograda uz svoju  stručnost prevazilazi lokalne kulturne i državne granice Srbije. Sam naziv ovog značajnog događaja i velike demonstracije srpske kulture, privukao je Srbe i njihova kulturno umetnička društva regije i Dijaspore. Na osnovu onoga što smo videli, a mišljenjima stručnjaka ova značajna srpska prezentacija ima daleko veći značaj od svog naziva. Dakle, ova kulturna srpska prezentacija obuhvata značajnije segmente kulture nego što su to samo pojedine folklorne igre. Ona sadrži bogate srpske tradicije i istorijske običaje još od turske vladavine, kao i: segmente drame, muzike, jezika, poezije, pesmi, igri i vere. Svakako, tu činjenično bogatu srpsku baštinu na jednom mestu mogu organizovati i realizovati samo oni, koji za to imaju sluha, vida i nacionalnog dostojanstva. Ova srpska godišnja, kulturna prezentacija između ostaloga ima svoj veliki značaj kako za srpsku, tako i međunarodnu kulturu. Programsko isprepletane različite prelepe nošnje govorile su i mnogo više. Prisustvo i izvođenje ove umetničke prezentacije potvrđuju sada i novonastale državice, Republika srpska BiH, R. Hrvatska, R. Slovenija uz maticu Srbiju, činjenično prelazi njezine granice. Skromnost organizatora u samom nazivu kod financiranja navedene prezentacije, primio je samo skromna novčana sredstva iz lokalne beogradske skupnosti, a nikako iz državnog proračuna Srbije. To je veoma žalosno, a dodatno pravo ogledalo se vidi, da iz vladinih institucija Srbije ovu veliku manifestaciju nije došao ni pogledati, a kamoli pozdraviti mlade srpske populacije. Iskreno smatramo, da bi za takve značajne umetničke prezentacije morao naći vremena i lično predsednik R. Srbije Boris Tadić, a ne samo ministar kulture ili dijaspore. Ovu kulturnu prezentaciju pratili su i brojni radijski, televizijski i štampani mediji (TV BN, Blic, Glas srpske, Srpska dijaspora, Internetna TV »Kozara«, Otadžbina itd.). Nastupajući su pokazali visoki stepen umetničke kulture, koja je još očuvana iz različitih krajeva.

Veselo i uspešno održan II festival folklora Srba sa zapadne strane Drine i slovenske dijaspore »ŠIRI MI SE MOJE KOLO MALO«

Фестивал je одржаn 04. јуна 2011. године у Београду.

Učestvovala su sledeća društva:

KUD “Drvar” – Drvar, Republika Srpska

SKD “Prosvjeta Dvor” – Dvor, Hrvatska

SAVEZ SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE sa KUD “Stevan Sinđelić” – Ljubljana

SKD “Prosvjeta” – Prnjavor, Republika Srpska

KUD “Blagoje Parović” – Gajdobra, Srbija

KUD “Vaso Đurđević” – Bršadin, Hrvatska

KUD “Soko” – Višegrad, Republika Srpska

KUD “Zora” – Silaš, Hrvatska

KUD “Marija Bursać” – Banatsko Veliko selo, Srbija

Svečani defile svih učesnika, prolazio je ulicom Kneza Mihaila, prolaznici su masovno zastajali da vide takoreći unikatne komplete narodnih nošnji uz koje su povremeno izvođeni i pojedini kulturni segmenti. Sam koncert se održao u  Ustanovi »Vuka Karadžića« u Beogradu sa početkom u 17.00 časova.

Iskrene čestitke svima, a posebno ljubaznim organizatorima.