ŠTEFAN DUNKEL – DOVOLJNO DOKUMENATA ZA ODLUKU O DIVJAKU

Autor: Ž. Do.
Objava:22.06.2011

BANJALUKA – Dokumentacija koju su austrijskim vlastima dostavili BiH i Srbija dovoljna je za donošenje odluke o izručenju ratnog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, ali sud čeka dodatna dokumenta o motivima Srbije za traženje Divjakove ekstradicije.
Rekao je to javni tužilac u Kornojburgu Štefan Dunkel koji je zadužen za “slučaj Divjak”.

– Dokumenta, koja smo zatražili od jedne austrijske institucije, tiču se Srbije i toga da li će Divjak imati političkih problema ako ga izručimo toj državi, te da li je njihov zahtjev za izručenje politički motivisan. Dokumenta koja smo do sada dobili, prema mom mišljenju, su dovoljna za donošenje odluke o izručenju Divjaka, ali to je nešto o čemu će odlučiti sud – rekao je Dunkel i dodao da Divjak još nije saslušan.
Istakao je da nakon što sud obavi svoj posao i ako zaključi da su ispunjeni uslovi za Divjakovo izručenje jednoj od država koje su to zatražile konačnu odluku donosi ministar pravde Austrije.

Ministarstvo inostranih poslova BiH skrivalo je zahtjev za Divjakovo izručenje uz obrazloženje da dokumentacija nije kompletna. Zbog toga je ministar pravde BiH Bariša Čolak prošlog mjeseca drugi zahtjev poslao direktno austrijskim vlastima.
Divjak je uhapšen u Beču 3. marta po potjernici Srbije koja ga tereti za zločine nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici počinjene 1992. godine. Austrijski sud mu je idući dan odredio pritvor iz koga je pušten na slobodu uz kauciju od 500.000 evra koja je uplaćena iz budžeta Kantona Sarajevo.

Proces

Dunkel je pojasnio da Divjak ima pravo da se žali na odluku suda o izručenju, ali da to pravo ima i on kao javni tužilac koji je zadužen za njegov slučaj.
– Taj proces mogao bi da traje nekoliko sedmica ili mjeseci – rekao je Dunkel.