Dame i gospodo – Novak Đoković je prvi teniser sveta!

Kao da plasman u finale Vimbldona nije dovoljna satisfakcija za Novaka Đokovića, srpski teniser će u borbu za trofej ući sa znanjem da je prvi reket sveta od ponedeljka! Fenomenalnih šest meseci tokom kojih je Novak samo jednom poražen dobili su potvrdu u vidu drugog grend slem finala ove sezone, a da stvari budu slađe, to je označilo i početak nove teniske epohe sa kraljem Đokovićem na vrhu! Žo Vilfred Conga je ponovo imao tu nesreću da bude deo istorije, kao i 2008. godine kada je Novak osvojio prvi grend slem – 7:6(4), 6:2, 6:7(9), 6:3.
Sporo je startovao srpski teniser meč pošto je već u prvom gemu omogućio Congi brejk. Francuz je sigurno servirao do finiša seta kada se Novak lagano opustio i stigao do prve dve brejk lopte. Nije iskoristio novi broj 1 zicer i Conga se približio prvom setu, ali Đoković je pokazao koliko je psihički jak kada je izjednačio na 5:5 i potom u tajbrejku poveo sa 1:0 u setovima 7:6(4).
Na krilima osvojenog seta Novak je prosto pregazio Congu u drugoj deonici pošto mu je čak dva puta oduzeo servis i sa 6:2 stigao na set od prvog Vimbldonskog finala.
Delovao je potpuno nezaustavljivo srpski teniser i to je potvrdio osvajanjem brejka na startu treće deonice. Krupnim koracima je koračao Novak ka pobedi, međutim, Conga je u finišu stigao do izjednačenja na 4:4 i za trenutak rešio da odloži neodložno pošto je Đoković u jedanaestom gemu stigao do novog brejka i vođstva od 6:5. Ipak, ni to nije bilo dovoljno srpskom teniseru da konačno okonča meč jer je 19. igrač sveta iznudio tajbrejk. Conga je posle dve spašene meč lopte uspeo da pronađe put do trećeg seta i smanji na 2:1 u setovima – 7:6(9).  
Zaboravio je Novak na propuštene šanse iz trećeg seta i odlučno je startovao četvrti set sa namerom da ne dopusti Congi novi veliki preokret. Srpski teniser je serijom od 3:0 ponovo naterao Francuza da juri rezultat, ali ovog puta povratka nije bilo pa je Novak posle tri sata mogao da uživa u ispunjenju dečačkog sna – 6:3!

Piše: M. Grujić – 01. 07. 2011.