Počelo čišćenje nepodobnih u BiH

Piše: Željka Domazet

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da privremeno udaljavanje sa funkcije glavnog tužioca BiH Milorada Barašina nije bilo potrebno i da je to ujdurma koja ide daleko šire, odnosno da su SDP i SDA krenuli u čišćenje svih nepodobnih u BiH.
– Prvo su to uradili sa Hrvatima pa sad, s obzirom na to da ne mogu kolektivno sa Srbima, pokušavaju pojedinačno. I ovim slučajem nastoje da se Republika Srpska prikaže kao problem, a ne oni – rekao je juče Dodik.
Prema njegovim riječima, Barašin je prošao različite periode u FBiH gdje je bio predstavljan kao junak i bio miljenik federalnih medija.
– Upravo ti mediji su i napravili aferu zbog koje je Barašin suspendovan. U svakom slučaju, Srbima u Sarajevu nije lako da rade – zaključio je Dodik.
Poslije odluke o privremenom udaljavanju Barašina sa funkcije, za kojom je na osnovu snimka koji je emitovao magazin “60 minuta” Federalne televizije, posegla Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH danas bi trebalo da bude imenovan vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH. Barašin je udaljen sa funkcije do okončanja postupka koji je pokrenut protiv njega zbog rukovanja sa “sumnjivim licima”. Barašina će kao v. d. naslijediti jedna od njegovih zamjenica Vesna Budimir ili Jadranka Lokmić-Misirača.
Barašinov advokat Vlado Adamović rekao je novinarima da danas ističe rok od tri dana za žalbu na odluku disciplinske komisije i da će je danas predati.
– Smatramo da je odluka Prvostepene disciplinske komisije nezakonita i mi ćemo to u žalbi utvrditi i dokazati tokom žalbenog postupka. Navode iz žalbe nećemo iznositi prije nego što je uručimo nadležnom organu – kazao je Adamović.
Upućeni u ovaj slučaj ističu da proces žalbenog postupka može trajati čak godinu, što ide na ruku onima koji su se založili za udaljavanje Barašina sa pozicije glavnog tužioca BiH.
Izvori bliski Tužilaštvu BiH navode da su smjenu Barašina uspjeli da izdejstvuju jedna struja u OHR-u u sprezi sa rukovodstvom SDP-a, a da je osnovni razlog za to najava podizanja optužnice u “predmetu Dobrovoljačka”, pokretanje predmeta ratnih zločina nad Srbima u Konjicu, ponovno pokretanje “predmeta Tuzlanska kolona” i ustupanje “predmeta zgrada Vlade RS” Specijalnom tužilaštvu RS.

Tuševljak

Šef tima MUP-a RS za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak izjavio je da je uvjeren da je Barašin suspendovan jer se zalagao za procesuiranje zločina nad Srbima.
– To se odnosi na Dobrovoljačku ulicu, ubrzanje istrage o zlodjelima Atifa Dudakovića, logore “Silos” i “Viktor Bubanj”, zločine u Trnovu i druga mučilišta. Barašin je već najavio da bi ovih dana trebalo da budu podignute optužnice i očigledno je da to žele da zaustave – istakao je Tuševljak.

Datum objave: 03.07.2011

SNSD ne prihvata ucjene saradnjom sa SDP-om

 

 

Piše: Snežana Tasić

 

 

 

PRIJEDOR – SNSD ne može da dozvoli da ga bilo ko ucjenjuje saradnjom sa SDP-om BiH, pa ni Socijalistička internacionala, zbog čega će u organima stranke biti pokrenuta procedura za isključenje iz Socijalističke internacionale, izjavio je juče predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
Komentarišući saopštenje SDP-a u kojem se navodi da je Savjet Socijalističke internacionale u petak u Atini, na osnovu preporuke Etičkog komiteta, suspendovao SNSD iz te organizacije evropskih stranaka, Dodik je rekao da to nije važna vijest, ali da je bombastično saopštena.
– Predstavnici evropskih socijalističkih partija koji sjede u Socijalističkoj internacionali nigdje nisu na vlasti i zato ne mislim da je to važna vijest. Od članstva u toj organizaciji nismo ni imali koristi i mislim da je njihova politika, koja je godinama dominirala svijetom, i dovela svijet u krizu. Mi ne možemo dozvoliti da nas bilo ko ucjenjuje saradnjom sa SDP-om, pa ni Socijalistička internacionala – rekao je Dodik.
On je rekao da nije upoznat sa bilo kojim razlogom suspenzije SNSD-a osim što se neko žali po svijetu da SNSD opstruiše formiranje vlasti i “da ih treba pritisnuti”.
– To je kukavički metod. Upozoreni smo navodno da ako ne popravimo svoje ponašanje, razmotriće se i dalje sankcije. Dobro ponašanje značilo bi koaliciju sa SDP-om – naveo je Dodik i najavio da će od organa SNSD-a zatražiti da sa SDP-om ne konstituišu vlast.
SDP, koja je i tužila SNSD u Socijalističkoj internacionali, saopštila je da je najavljeno isključenje SNSD-a iz te organizacije.
Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić izjavio je da je vijest o suspenziji SNSD-a plasirala SDP, koji se već tri godine bori za njihovo isključenje iz Socijalističke internacionale.
– SNSD je već tri godine pod istragom na osnovu tužbi SDP-a i njenog predsjednika Zlatka Lagumdžije, koji pokušavaju da izlobiraju naše isključenje iz Internacionale. Ovdje se radi o prenošenju unutrašnje borbe između SNSD-a i SDP-a i na spoljni plan, što SDP već godinama radi i pokušava da naudi SNSD-u – istakao je Radojičić.
Kako je saopštila SDP, predsjednik Etičkog komiteta Socijalističke internacionale Moris Braud u svom obraćanju Savjetu navodno je naveo da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke.
U Socijalističkoj internacionali juče nismo uspjeli da provjerimo navode SDP-a.
Alternativa
Milorad Dodik je istakao da je SNSD već u pregovorima o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, sa kojom će u budućem periodu potpisati međustranački dogovor.
Jedinstvena Rusija je najjača politička grupacija u Rusiji, a iz njenih redova su i predsjednik i premijer te zemlje Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin.

Datum objave: 03.07.2011