U Brisel ide i mišljenje iz Republike Srpske

 

 

Pripremila: Željka Domazet

 

SARAJEVO – Prilikom slanja odgovora Evropskoj komisiji na upitnik evropskog komesara Štefana Filea o stanju u pravosuđu BiH, biće omogućeno da se naznače izdvojena mišljenja o pojedinim pitanjima u pravosudnom sistemu BiH, rekao je “Glasu Srpske” savjetnik ministra pravde RS Nikola Kovačević.
On je kazao da je ovo dogovoreno juče u Sarajevu na prvom sastanku Pododbora za reformu pravosuđa i unutrašnjih poslova.
Cilj sastanka, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava pravde BiH, RS i FBiH, Ministarstva bezbjednosti BiH, kao i predstavnici EU u BiH, bio je usaglašavanje informacije o trenutnoj situaciji u pravosuđu BiH, nakon što je iz EK stigao upitnik svim akterima u BiH o stanju u ovoj oblasti sa prijedlozima za reforme.

– Uglavnom smo raspravljali o pripremljenim materijalima za odgovore EK koje su dostavili Visoki sudski i tužilački savjet BiH, te ministarstva pravde BiH i RS. Konstatovali smo da ima različitih odgovora o pojedinim pitanjima i odlučili smo da pokušamo do četvrtka usaglasiti stavove – rekao je Kovačević i istakao da je postignut dogovor da se u odgovorima naznače odvojena mišljenja.
Kada je riječ o Republici Srpskoj, kaže Kovačević, jasno je da stavovi o Sudu BiH, VSTS-u i Ustavnom sudu BiH nisu isti kao i stavovi zvaničnika ovih institucija.
– Naši stavovi su jasni i o njima je raspravljala i Narodna skupština RS. Ohrabruje nas činjenica da će biti naznačeni stavovi RS i naše mišljenje o tome kako da se riješe ova pitanja – rekao je Kovačević.
Ponovio je da je mišljenje u RS da Sud, kao ni Tužilaštvo BiH nemaju ustavni osnov i da oni funkcionišu kao nametnute institucije visokog predstavnika.
Kovačević kaže da nigdje u svijetu ne postoji da jedan te isti sud donosi odluku i odlučuje o žalbama, kao što je to slučaj sa
Sudom BiH.
– S obzirom na to da BiH ima četiri pravne cjeline, dva entiteta, nivo BiH i Brčko distrikt i s obzirom na to da oba entiteta imaju vrhovne sudove, kao najviše instance koje odlučuju po žalbama i revizijama, onda ne postoji nijedan razlog da se formira vrhovni sud na nivou BiH – kaže Kovačević i dodaje da je neophodna transformacija VSTS-a.
On je kazao da odgovori na pitanja Štefana Filea u Brisel treba da stignu do 31. avgusta.
Ako učesnici prvog sastanka Pododbora usaglase informaciju za EK, ona će iz Direkcije za evropske integracije BiH biti poslata Direkciji za proširenje EK, koja će je razmotriti i pripremiti za iduću rundu pregovora o reformi pravosuđa.
Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je ranije da se prvi set preporuka Evropske komisije može očekivati u oktobru. On je rekao i da bi strukturalni dijalog trebalo da bude nastavljen u septembru, pod uslovom da procedure sa odgovorima na Fileova pitanja budu završene do kraja avgusta.
Strukturalni dijalog sa EU o reformi pravosuđa u BiH, koji su dogovorili predsjednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, počeo je 6. juna u Banjaluci.
Konferencija
Šesta konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika VSTS-a i Pravosudne komisije Brčko distrikta biće održana danas u Sarajevu, a tema sastanka je sprovođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su Savjet ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH usvojili sredinom 2008. godine.
Konferencije ministara pravde organizuju se da bi se omogućilo zajedničko i usaglašeno rješavanje ključnih pitanja u sektoru pravde.

Datum objave: 25.07.2011