Milorad Dodik – Kosovo je već viđen scenario

Piše: Svjetlana Tadić

BANJALUKA – Scenario koji je međunarodna zajednica osmislila prema Srbima, najprije se sprovodio u Istočnoj Slavoniji i Baranji, pa u Republici Srpskoj, a na gotovo identičan način sada se ostvaruje i na Kosovu.
Rekao je to juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, komentarišući situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.
– Ovo što se dešava na Kosovu, mi smo mogli da vidimo u završnim danima postojanja autonomne oblasti Istočna Slavonija i Baranja. Tamo su se jedno vrijeme zadržali čak i granični prelazi između te oblasti i Hrvatske, a poslije izvjesnog vremena hrvatske snage su preuzele potpunu kontrolu na granici prema Srbiji – rekao je Dodik.
Istakao je da se isto to dešavalo i u Republici Srpskoj, budući da je RS gotovo četiri godine na granicama imala svoju policiju i svoju pograničnu službu, carinu.
– Onda smo raznim intervencijama međunarodne zajednice, suprotno Dejtonskom sporazumu, natjerani da stvorimo zajedničke službe koje danas funkcionišu – rekao je Dodik, ističući da se sve ovo danas odigrava i na Kosovu.
Dodik je podsjetio da je Kosovo, mimo međunarodnog prava, proglasilo nezavisnost.
– Naprosto, iza dešavanja na Kosovu stoje velike sile, značajan dio Evrope i Amerike. Norme međunarodnog prava ne važe ukoliko je to u interesu velikih sila – naglasio je Dodik.
Istakao je da se danas na Kosovu vidi prećutno tolerisanje situacije i davanje saglasnosti Hašimu Tačiju koji poziva na rat i diže mobilizaciju.
Dodik je osudio izjave Tačijevog savjetnika Azema Vlasija koji je nedavno Bošnjacima u BiH sugerisao da “ne tolerišu Srbe”.
– Oni ne mogu da prihvate situaciju da Srbi u BiH imaju svoj glas. Vlasijevo direktno pozivanje na rat, ovdje u BiH, nije slučajno, ali predstavnici RS će braniti svoju dejtonsku poziciju – istakao je Dodik.
Ponovio je da BiH neće priznati Kosovo, jer takvu odluku može da donese Predsjedništvo BiH u kojem srpski član neće za nju glasati.
U slučaju preglasavanja postoji institut pokretanja vitalnog nacionalnog interesa, poslije čega to pitanje rješava parlament Srpske u kojem je nemoguće da se to desi.
Na pitanje kako riješiti tužbu protiv Hrvatske zbog agresije Hrvatske vojske na Mrkonjić Grad, Dodik je rekao da je pristup međunarodnih institucija pitanjima u BiH selektivan.
– Na njima je da to stave na dnevni red, mi nemamo moć da to sprovedemo bez relevantnih međunarodnih institucija. Činjenica je da je regularna vojska Hrvatske bila u Mrkonjić Gradu, te da tu vojsku nije pozvala BiH – istakao je Dodik.
Revizija privatizacije
Dodik je na pitanje šta je sa revizijom procesa privatizacije rekao da je RS za te potrebe formirala Specijalno tužilaštvo i specijalna odjeljenja sudova.
– Nemam namjeru da se miješam u legitimne pravosudne postupke i sve aktivnosti u vezi sa revizijom privatizacije vode pravosudne institucije – rekao je Dodik.

Datum objave: 04.08.2011