REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo za dijasporu


S A O P Š T E N J E


Skinute oznaka tajnosti sa dokumenata koji se odnose na činjenice o ubistvima u našoj državi od septembra 1944
.
Na jučerešnjoj sednici Vlade Srbije doneta je odluka o skidanju oznaka tajnosti sa dokumenata iz nadležnosti Vlade koji se odnose na činjenice kada, gde i koliko ljudi je ubijeno u našoj državi od septembra 1944.
Ova odluka trebalo bi da bude od velike pomoći Državnoj komisiji koja pronalazi tajne grobnice sa žrtvama komunističkog terora, koja je formirana posle feljtona „Otkopavanje istine“, objavljenog u Večernjim novostima.
Tim povodom ministar Srećković je izjavio da je na ovaj način još jednom potvrđeno da postoji politička volja da se isprave istorijska nepravde koje je država učinila prema sopstvenim građanima, i dodao da očekuje da Državna komisija koja utvrđuje mesto gde je skončao Dragoljub Draža Mihailović završi taj posao. „Tako bismo konačno mogli da konstatujemo da smo završili proces ispravljanja svih istorijskih nepravdi i da se konačno možemo okrenuti ka budućnosti“, zaključio je Srećković.
Veoma brzo može se očekivati obeležavanje i otkopavanje prvih lokacija kojih ima na stotine, i na kojima je prema procenama stradalo između petdeset i sto hiljada ljudi. Komisija za otkrivanje tajnih grobnica, inače planirala je da prvo otkopavanje bude u timočkom okrugu, tačnije u Zaječaru. Za taj lokalitet postoje veoma detaljni podaci, od spiskova streljanih do lokacijagde su pokopani.
Posle jučerašnje odluke Vlade, sve informacije moći će još jednom da se uporede. Popisani su svi građani koji su ubijeni ili se vode kao nestali između 1944 i 1946. godine u celom smederevskom okrugu. Osim u Zaječaru i Smederevu, Komisija planira i da sva potrebna istraživanja završi u Beogradu, Pančevu, Leskovcu i Pirotu.

REPUBLIKA SRBIJA – Ministarstvo za dijasporu