Piše: Marko Lopušina

Nije lako biti Srbin, naročito, pošten, zar ne?
Srpski raskoli, čini se večno, traju. Patrijarh Irinej se sprema za Ameriku iduće nedelje da miri naše federalce i raskoljnike, koji su protiv arondacije eparhija i ujedinjenja Crkve. U Srbiji su svi političari u zavadi.
Počela je predizborna kampanja, iako nam se čini da je 2012. daleko. Tadić je smenio ministra zdravlja, koji je dao ostavku, jer sluti afere u zdravstvu, a to čeka i ministra kulture. Obojica su kadrovi G 17 pa se ministar Dinkić buni i traži ostavku premijera. Red je da monetarna stranka G 17 smanji uticaj na Vladu, ali to je već izazvalo svađu.
Ta srpska svađa postoji i u opoziciji između Koštunice i Nikolića i Velje. A sa aferom Klubara, Tadić i dalje melje Koštunicu. Predsednik želi da sve stranke samnelje i svede na sitniš, a da na sceni ostanu SNS, DS i SPS. Ostali bi bili politička ikebana.
Za to će Tadić dobiti podršku Nemačke, koja kupuje Telekom, luke na Dunavu i EPS, a potom vodi proces podele Kosmeta, tako da smiri stanje i tenzije u Srbiji. Siromašne, njih milion i 400.000 gladne dece niko ništa ne pita. Niti neko brine da tu decu nahrani. 
Moje dete je poraslo, kao čovek veliko, ali ga sada samo učim da ostane radno i pošteno. A u Srbiji poštenjačine ovako prolaze:
Ulazi stari Šumadinac u javnu kuću u Zemunu. Pitaju ga na vratima: – Što si došao deda? – Ja sam hteo malo seksa…
– Ajde beži kući, ti si svoje odradio! – A jesaaam?! Ništa onda, da platim…!

Srećno!

Kod nas još jedna parada je završena. Lako je u Srbiji praviti mitinge za 50.000 ljudi, kad su oni dokoni, bez posla i inadžije, a ti im ništa ne nudiš. Tako je bilo kod Tome Nikolića na trgu ispred skupštine prošle sedmice. Toma je, inače, nekad bio ministar u vlasti, glavni u Zemunu, a ništa korisno on i Vučić za narod nisu uradili. A sada prete Tadiću da za 2 meseca raspiše izbore…. Ili…biće ovo Egipat …
SNS radi za DS, to je jasno nama iz medija, glumi opoziciju bez ideja, bez programa, bez ičega, ali to nije jasno prostim ljudima. U međuvremenu štrajkuju nastavnici i 530 škola. Đaci ne idu u klupe, pa se posle čudimo što su nam deca tupava. Slušam u komšiluku kako deda kaže unuku: – Sakrij se, dolazi učiteljica da vidi što nisi bio u školi. A unuk dedi odgovara: – Sakrij se ti! Nisam bio u školi jer sam im javio da si umro.
U mom novinarskom zanatu velika čistka. Blic, B92, Avala tv i druge sa stranim gazdama 400 novinara i saradnika šalju na ulicu. Podelili su otkaze glatko, jer su ljude unapredili u „pomoćnike novinara“ i „asistente fotoreportera“ sa 20.000 dinara plate. Hteli smo zapadni kapitalizam, evo nam ga…Kod mene u Novostima vlasnici su domaći kapitalisti…!?
Počeo sam da razmišljam o penziji i godinama. Srbi u proseku žive 73,98 godina i po tome smo na 22. mestu u Evropi. Duže od nas žive Švajcarci, Italijani, Islanđani, pa Hrvati i Crnogorci, a manje Rumuni, Bugari, Turci…Da mi je da se preselim u Švajcarsku, gde se živi preko osam banki…ili da se proglasim Crnogorcem. Imam pedigre iz Nikšića…

Srećno!