Tanjug/ FoNet | 22. mart 2011

Libijski vođa poručio u utorak veče pristalicama u Tripoliju da će se boriti i na kraju pobediti pobunjenike i međunarodne snage. Postignut dogovor da Alijansa preuzme vođenje akcije. Pratite situaciju u Libiji iz minuta u minut

U utorak veče zapadni saveznici postigli su dogovor oko vođenja vojne intervencije na Libiju, po kome će NATO treba da preuzme ključnu ulogu u komandnoj strukturi vojne misije. Američki vojni zvaničnici preneli su da su u dosadašnjim napadima oštećene Gadafijeve vazdušne snage. Bi-Bi- Si je preneo ranije reči i jednog od vođa pobunjenka Abdulaha Fajania, koji je rekao da će Gadafi da se bori svim snagama da zadrži područje oko Bengazija. U večernjim satima svojim pristalicama se u Tripoliju obratio i libijski lider Moamer Gadafi, koji im je rekao da će nadjačati pobunjenike i strane trupe.

RUMUNIJA ŠALJE VOJNIKE DA POMOGNU NATO

Rumunija će poslati 207 vojnika da pomognu NATO u sprovođenju embarga na uvoz oružja u Libiji, najavio je rumunski predsednik Trajan Basesku.
“NATO je tražio od naše mornarice da pošalje jednu fregatu i dva oficira”, rekao je Basesku novinarima posle sastanka rumunskog Vrhovnog saveta odbrane.
Fregata Regele Ferdidnad sa 205 vojnika i dva oficira biće spremna za polazak u roku od 30 dana, kazao je on. Baseseku je dodao da je Savet odlučio i da pošalje još 66 žandarma u Avganistan kako bi pomogli u obuci avganistanske policije, preneo je Rojters.

GADAFI PRISTALICAMA NAJAVIO POBEDU

Libijski vođa Moamer Gadafi poručio je u utorak veče svojim pristalicama u prestonici Tripoliju da će se boriti i na kraju pobediti pobunjenike i međunarodne snage.
Gadafi, čija se zemlja četvrti dan zaredom nalazi pod udarom zapadnih koalicionih snaga koje sprovode zabranu letenja iznad njegove zemlje na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, obratio se na kratko svojim pristalicama i pri tom rekao “Mi ćemo na kraju pobediti”, prenele su zapadne agencije njegovu kratku izjavu rečenu u direktnom uključenju na libijskoj državnoj televiziji.

MARTONJI: NAPADIMA SPREČENA HUMANITARNA KATASTROFA

Vazdušnim napadima na Libiju sprečena je velika humanitarna katastrofa, izjavio je Janoš Martonji, ministar spoljnjih poslova Mađarske koja predsedava Evropskom unijom.
“Akcijom koalicije je izbegnuto najgore. Da u subotu nisu počeli napadi, do sada bismo imali na stotine hiljada izbeglica”, rekao je Martonji agenciji AFP telefonom iz Soluma u Egiptu, koji je od libijske granice udaljen 12 kilometara.

On je pozdravio napore koje ulažu Francuska, Velika Britanija i ostale zemlje iz koalicije, uprkos podelama unutar EU i NATO oko toga koji je najbolji način izvođenja vojne intervencije. Martonji je, takođe, kazao da je situacija na granici pod kontrolom, ali je upozorio da bi moglo biti problema sa snabdevanjem hranom zato što su cene prehrambenih namirnica povećane 100 odsto.

21:21 NESUGLASICE GEJTSA I MEDVEDEVA OKO NAPADA

U razgovorima između američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa i predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva u Moskvi danas je došlo do nesuglasica oko vazdušnih napada zapadne koalicije na Libiju. Gejts je rekao da je Moskva poverovala lažima libijskog vođe Muamera el Gadafija o civilnim žrtvama, dok je Medvedev izrazio razočaranost zbog, kako je rekao “neselektivne upotrebe sile” koju zapadna koalicija primenjuje u Libiji, prenele su agencije. Medvedev je izrazio zabrinutost zbog načina na koji se primenjuje rezolucija Saveta bezbednosti UN o zoni zabrane letova iznad Libije i zbog mogućnosti da je bilo civilnih žrtava zato što avijacija neselektivno upotrebljava silu, saopštila je pres služna Kremlja.
Tokom posete Rusiji, kojom su dominirali događaji u Libiji, Gejts je odbacio kritike Moskve na račun vazdušnih napada usmerenih protiv Gadafijevog režima i rekao da međunarodne snage vode računa da ne rizikuju živote civila i da je većina meta izvan gradova i naseljenih mesta.

NATO PREUZIMA KOMANDU U NAPADIMA

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rouds izjavio je da su američki predsednik Barak Obama, fancuski šef države Nikola Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron postigli saglasnost da NATO treba da preuzme ključnu ulogu u komandnoj strukturi vojne misije u Libiji. Oni su razmotrili suštinski napredak koji je postignut u zaustavljanju napredovanja snaga (Muamera) Gadafija na Bengazi, kao i u uspostavljanju zone zabrane letenja , rekao je Rouds, koji prati Obamu na turneji po Latinskoj Americi.
Kako prenose američki mediji, tri lidera su se, u telefonskom razgovoru, takođe, složili da bi NATO trebalo da odigra ključnu ulogu u komandnoj strukturi koja se razvija , dodao je Rouds.
U Parizu je iz kabineta Sarkozija saopšteno da su se SAD i Francuska složile o načinu korišćenja komandnih struktura NATO za podršku koaliciji.

SAD ZAMRZLE IMOVINU 14 KOMPANIJA KOJE KONTROLIŠE GADAFI

SAD su pod režim sankcija stavile 14 firmi koje kontroliše libijska državna kompanija, radi uskraćivanja fondova režimu Moamera Gadafija. Libijska Nacionalna naftna korporacija je glavni finansijer Gadafijevog režima, saopštio je Adam Sabin, direktor kancelarije za kontrolu strane imovine, pri američkom ministarstvu finansija. U skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN, sve vlade treba da blokiraju imovinu Nacionalne naftne korporacije, da bi obezbedile da Gadafi ne koristi tu mrežu kompanija za podršku svojim aktivnostima, navodi se u saopštenju. Tih 14 kompanija bave se poslovima eksploatacije, prevoza, prodaje i prerade nafte.
Odluka ministarstva znači da je zamrznuta svaka imovina ili račun koji poseduju te firme na teritoriji SAD, a svim američkim državljanima i poslovnim ljudima zabranjuje se poslovanje sa njima.

SAVET RUSKIH MUFTIJA PROTIV GADAFIJA

Savet muftija ruske federacije, najveća islamska organizacija Rusije, podržala je vojnu operaciju zapadnih zemalja protiv libijskog vođe Muamera Gadafija. Kako je izjavio glavni muftija, šeik Ravil, ako neko vlada trideset godina a ne čini dovoljno za dobrobit svog naroda, on će izaći na ulice da bi tražio demokratske, ekonomske i političke promene. Šeik smatra da je intervencija, koja je počela 19. marta, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija. Međutim, pokazalo se da vojne operacije u Avganistanu i Iraku nisu imale »značajan uspeh«.
U Libiji, i kad se zbaci Gadafi, može se desiti da njegovi sledbenici nastave oružanu borbu, što može dovesti do radikalizacije u islamu, ocenio je Ravil.

NATO NAJAVLJUJE PRETRESANJE BRODOVA

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je rekao da je Alijansa odlučila da pokrene operaciju podrške embragu na uvoz oružja u Libiju i da će NATO brodovi i nosači aviona u Mediteranu nadgledati, “izveštavati, i u slučaju sumnje pretresti brodova za koje se sumnja da prevoze oružje ili dobrovoljce”. Admiral Džejms Stavridis je aktivirao brodove i nosače aviona koji se nalaze u Meditaranu, rekao je Rasmusen.
Oni će nadgledati, izveštavati, i u slučaju sumnje pretresti brodova za koje se sumnja da prevoze oružje ili dobrovoljce”, rekao je Rasmusen.
“NATO je kompletirao planove podrške zoni zabrane leta, ukoliko to bude potrebno učestvovaće će u njenoj primeni na jasno definisan način u okviru međunarodnih napora kako bi se zaštitili građani Libije od nasilja Gadafijevog režima” istakao je u Briselu Rasmusen, prenosi Radio Slobodna Evropa.

BAN: GADAFI MORA PRESTATI DA UBIJA SVOJ NAROD

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da međunarodna kampanja uvođenja zone zabrane letova nad Libijom mora da se nastavi, sve dok Moamer Gadafi ne prekine vojne akcije protiv sopstvenog naroda. Ban je, tokom posete Tunisu, rekao da “vojne operacije međunarodnih koalicionih snaga nisu mešanje u unutrašnje poslove Libije niti okupacija stranih sila”, već su pokrenute isključivo zbog zaštite civila u toj zemlji, prenela je agencija QAP.
“Prvu i najvažniju stvar treba da učini pukovnik Gadafi. On mora da prestane da ubija sopstveni narod”, naglasio je generalni sekretar UN.

I ŠPANIJA U OPERACIJAMA U LIBIJI

Španski parlament odobrio je, velikom većinom, učešće te zemlje u međunarodnoj vojnoj intervenciji u Libiji. Od 340 prisutnih poslanika, 336 je glasalo za učešće Španije u vojnim operacijama, tri poslanika su bila protiv, dok je jedan bio uzdržan. Španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero izjavio je da je operacija zapadnih sila, koja je počela u subotu, već pokazala rezultate, jer su obuzdani napadi snaga libijskog lidera Moamera Gadafija, prenela je agencija Frans pres.

Španija je poslala četiri borbena aviona F-18 i avion cisternu u italijansku bazu Dečimomanu na ostrvu Sardinija, kako bi pomgla primenu rezolucije Ujedinjenih nacija kojom se uvodi zona zabranjenog letenja nad Libijom. U cilju pojačanja nadgledanja embarga na oružje Libiji, Španija je poslala fregatu F-100, podmornicu S-74 i avion za pomorski nadzor CN-235.

JEREMIĆ: SRBIJA NESREĆNA ZBOG STANJA U LIBIJI

Srbija je duboko zabrinuta i nesrećna zbog situacije u Libiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i pozvao na prekid svih borbenih dejstava.
“Mi smo zemlja koja ima gorko iskustvo i, kao takva, pozivamo na prekid svih borbenih dejstava i prekomerne upotrebe sile svih učesnika u konfliktu da bi momentalno prestalo ratno razaranje i stradanje civila u Libiji”, istakao je Jeremić.
Prema rečima Jeremića, prioritet mora biti zaustavljanje borbenih dejstava na svim stranama, kako bi se sprečilo stradanje civila.

NATO SE UKLJUČUJE KAD AMERIKA UČINI KORAK NAZAD

Francusko ministarstvo spoljinih poslova saopštilo je da će NATO podržati vojnu intervenciju koalicije zapadnih snaga u Libiji kada SAD smanje svoje učešće u toj akciji.
“Kada Amerikanci odluče da učine mali korak nazad, NATO bi mogao da pruži podršku, to izgleda da je prilično jasno”, izjavila je portparolka ministarstva Kristin Faž.
“Nemamo problem da tražimo pomoć NATO-a. U ovom trenutku je važna primena rezolucije Ujedinjenih nacija i vođstvo SAD za sada funkcioniše”, rekla je Faž, a preneo Rojters.
Tekst o stavovima Medvedeva i Putina po pitanju intervencije u Libiji pročitajte OVDE

BORBE U MISRATI – 40 ŽRTAVA

Najmanje 40 ljudi je poginulo u napadu snaga lojalnih Moameru Gadafiju na Misratu, saopštavaju stanovnici grada, dok američki zvaničnici kažu da je 50 odsto libijske protivvazdušne odbrane onesposobljeno.
Stanovnik Misrate Mohamed Ahmed je preneo Rojtersu da mu je član pobunjeničkog komiteta zadužen za medicinsko zbrinjavanje rekao da je u današnjem napadu bilo 40 žrtava.
On nije mogao da kaže koliko je bilo poginulih civila, a koliko pobunjeničkih boraca. Rojters, pozivajući se na drugi izvor iz Misrate, navodi da je u granatiranju grada iz tenkova u jednom automobilu poginulo četvoro dece.

UHAPŠENI NESTALI NOVINARI

Tri zapadna novinara, među kojima i dva novinara francuske agencije AFP, za koje se smatralo da su nestala u istočnoj Libiji, uhapsile su snage lojalne libijskom lideru Moameru Gadafiju, ispričao je njihov vozač.
Na nekoliko desetina kilometara od Ajdabije zaustavili su ih vojnici koji su ih uhapsili. Četiri vojnika su sa uperenim puškama naredila novinarima da izađu iz vozila. “Ne znamo gde su odvedeni. Dozvoljeno im je da zadrže mobilne telefone ali ne i kamere”, rekao je prevodilac koji je bio sa njima.

KOZLOV: MOGUĆA EVAKUACIJA DIPLOMATA

Pres ataše ruske ambasade u Libiji Jevgenij Kozlov izjavio je da bi odlazak dela službanika ruskog diplomatskog predstavništva, njih oko 90, mogao da počne 25. ili 26. marta.
Konačna odluka o datumu evakuacije još nije doneta, a usaglašava se i ruta evakuacije.