Piše: Radoje Domanović, jr.

 

BUĐENJE POSLE PRESPAVANA (BAREM) TRI ZIMSKA SNA

Ministar vera i dijaspore u vladi Srbije g. Srđan Srećković »probudio se« nakon trogodišnjega sna.
Imajući u vidu činjenice oko izbora delegata Srba u Sloveniji, kao predstavnika u Ministarstvu vera i dijaspore Srbije g. Nikolu Todorovića, a koji »zastupa« sebe uz zanemariv deo Srba iz društava sa članstvom u Savezu srpskih društava Slovenije, a nikako Savez srpske dijaspore Slovenije, njihove članove, brojne simpatizere i prijatelje. Savez srpske dijaspore Slovenije, uz srpska društva koja nisu niti u jednom savezu, demokratski su  izabrali svog predstavnika g. Milana Aksentijevića, srpskog generala u penziji .

Mada srpskom ministru Srđanu Srećkoviću i Ambasadi Srbije u Ljubljani više odgovara njihov favorit g. Todorović, inače visoki službenik u Ministarstvu kulture Republike Slovenije.  Gospodin Todorović za Srbe u Sloveniji, takođe, svih ovih godina nije uradio ništa. U  vreme izbrisa Srba iz registra slovenačkog državljanstva, odmah posle raspada bivše države, obavljao je i radne zadatke u slovenačkim državnim institucijama zaduženim za spomenutu ”operaciju”.

Žalosno ali istinito, g. Nikola Todorović, u poslednje vreme pokušava vrbovati  veći broj srpskih društava, kako bi ih zastupao. Međutim, to mu nikako ne ide od ruke, čak su ga zamolili pojedini predstavnici  srpskih društava, kako bi mu bili veoma zahvalni, kada ih  uopšte nebi opterećivao svojim  ”sugestijama”. Ministar vera i dijaspore Srbije g. Srđan Srećković je svih ovih godina ćutao, o pokušajima rešavanja statusnih pitanja Srba. Jedina njegova »zasluge« je da ih je pokušavao zavaditi  u  recimo Sloveniji ili Nemačkoj itd.  U Sloveniji posebno kroz neopravdane dodele konkursnih financijskih sredstava isključivo Savezu srpskih društava Slovenije, njihovim društvima (za učenje  pomoću kompjutora) i slično.

Ugledni srpski intelektualci u Sloveniji godinama su pokušavali, da Savez srpskih društava Slovenije u javnosti pokrene postupak priznanja najbrojnije ali nepriznate srpske manjine u Sloveniji čija su rukovodstva  godinama uporno ćutala o problemima. Godine 2007/8 godine u vezi nezadovoljstva radom Saveza srpskih društava došlo do izlaska pojedinih srpskih društava iz saveza. Spomenuta društva su uz istaknute srpske intelektualce oformila i Stručni savet srpske dijaspore Slovenije, a  za predsednika izabrali su  g. Milenka Vakanjca. Nešto kasnije, iste godine, u Ljubljani je osnovan i Savez srpske dijaspore Slovenije, koji se jedini zalaže za, očuvanje srpskog jezičkog i kulturnog identiteta.

Uz navedeni savet (nakon 15 godina čekanja)  u Ljubljani je 16.01.2008. god., uspešno organizovana i javno izvedena  prva konferencija o pokretanju rešavanja statusnih pitanja Srba u Sloveniji uz prisustvo brojnih medija i predstavnika stranih ambasada u Ljubljani (Ruske federacije, Grčke, BiH, Hrvatske, ali ne i Ambasade Srbije). Ambasada Srbije u Ljubljani ispoljila je svoju bezbrižnost prema srpskoj naciji u Sloveniji. Rukovodstvo Saveza srpskih društava Slovenije sa tadašnjim predsednikom g. Ilijom Jankovića i sekretarom g. Dragom Vojvodića je pokazalo svoju  duboku nezainteresovanost za sudbinu srpskog življa u Slovenije i sazvalo 11.01.2008 .god., svoju 11 (jedanaestu) proširenu sednicu svog izvršnog odbora na kojoj su doneli i sledeće zaključke označene pod 11/2 citat:

a) Da se Savez srpskih društava Slovenije distancira od te konferencije koju organizuju 3-4 društva koja nisu u savezu, pošto je ta konferencija organizovana mimo Saveza srpskih društava Slovenije i ta društva imaju mali broj članova  zato ne želimo da srpski korpus u R. Sloveniji, doživi velike kritike radi slabo organizovane konferencije.

b) Da Savez srpskih društava Slovenije ide u pripremu konferencije o statusnim pitanjima Srba u Sloveniji…

c) Zaduži se Nikola Todorović i Branko Matijević da pripreme material za konferenciju do sledećeg sastanka Izvršnog odbora.

d) Predloži se društvima da ne učestvuju na konferenciji 16.01.2008. god., koja organizuju pomenuta društva…
Već se  nalazimo u letu gospodnjem 2011, a SSDS nikako da realizuje svoje sopstvene zaključke i ”namere”, pogotovo tačku c, iz davne 2008.godine. Treba li njihovom ”radu” još bilo kakav komentar?

Ministarstvo vera i dijaspore Srbije sa ministrom Srđanom Srećkovićem, a uz asistenciju Ambasade Republike Srbije u Ljubljani  i dalje vrše razdor među srpskim  življem u Sloveniji, o navedenom je upoznat i  izaslanik predsednika Borisa Tadića g. Mlađan Đorđević.
Iz Ministarstva vera i dijaspore šalju u Ambasadu Republike Srbije u Ljubljani, između ostaloga, i bukvare za učenje srpskog jezika, međutim njih nije dobilo nijedno društvo u sastavu Saveza srpske dijaspore Slovenije. Stoga se opravdano treba zapitati sledeće:
Čemu služi srpsko Ministarstvo vera i  dijaspore u vladi Srbije? Kakva je uopšte uloga Ambasade Republike Srbije u Ljubljani?

Ovih dana vlada Republike Hrvatske je i zvanično pokrenula pitanje u vezi priznanja hrvatske manjine u Republici Sloveniji. Očito hrvatskoj državi, za razliku od srpske, nije svejedno šta se dešava sa pripadnicima hrvatskog naroda u okruženju.  Probudio se i srpski minister Srđan Srećković, te je i on uvideo da hrvatske kolege imajui ozbiljne namere, pa je i sam nakon toliko godina razvezao priču, o nerešenom statusu najveće nacionalne (srpske) manjine u Republici Sloveniji.

Savez srpske dijaspore nije tražio, i ubuduće neće  tražiti nikakve financijske niti ostale podrške iz Republike Srbije. Ustvari bi  za sve Srbe u Sloveniji bilo najbolje da nam sadašnja vlast u Republici Srbiji  barem ne odmaže. Da nas ne zavađaju i svade, a  Ambasada Republike Srbije u Ljubljani da radi svoj posao, te da bar pokuša biti neutralna, kako prema jednom, tako i prema drugom, srpskom savezu u Sloveniji.

Kreće uskoro i u Republici Sloveniji popis stanovništva, uostalom kao i u: Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj, Bez ikakve zluradosti, u svim spomenutim zemljama ”metodologija” popisa urađena je prema jednoj, jedinoj meri. Po svaku cenu i što više umanjiti broj pripadnika srpske nacije u tim zemljama .I ne treba biti veliki stručnjak za statistiku. ”Problemi” koji muće popisivaće u Crnoj Gori i Sloveniji su skoro identični. U međuvremenu besni ”ogorčen boj” u vezi Skupštine dijaspore i Srba u regionu koja bi trebala da se održi u periodu od 5.do7.jula u Temišvaru. ”Dilema” kojom je rastrzan, pre svega g. Todorović, nije u tome, kako se što bolje pripremiti na popis stanovništva u Republici Sloveniji ( mada Savez Srpskih društava tu nije, barem dosada, ništa uradio!) da bi se izbegla dodatna i još veća erozija srpskog življa u Republici Sloveniji, nego nečete verovati:” da li je u skladu sa Poslovnikom skupštine održavanje skupštine van državnog teritorija Republike Srbije”. Gospodin Todorović misli kako to ”pravno nije uredu”. Da nije  tragično, moglo bi biti i smešno, a savršeno se uklapa u naslov najuspešnijeg tv serijala Javnog servisa RTS za evropsku Srbiju: ”Selo gori, a baba se češlja!”