Istraživanje zločina u Srebrenici: Potrošeno 400.000 maraka bez kontrole

Piše: V. Đukić

BANJALUKA – Republika Srpska ulaže ogroman novac i napore kako bi dokazala da u Srebrenici nije ubijeno 8.000 ljudi. U nastojanju da demantuje izveštaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, raspisala je konkurs za finansiranje organizacija koje se bave istraživanjem događaja na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine.

Srebrenica
Odlukom Vlade RS, NVO „Istorijski projekat Srebrenica“ dobila je 400.000 KM. Srpska tri godine finansira rad ove organizacije, što je izazvalo burnu reakciju poslanika PDP i DP u Narodnoj skupštini RS. Smatraju da nema smisla da se toliki novac izdvaja za rad NVO o kojoj se ne zna ništa, a za fondaciju podrške optuženim u Hagu za ratna dešavanja u Srebrenici Vlada je tek pre neki dan odobrila četiri puta manje para – 100.000 KM.
Branislav Borenović, poslanik PDP u NSRS, tražio je da mu se obrazloži ko troši novac i šta radi NVO „Istorijski projekat Srebrenica“. On je dodao i da nakon dužeg vremena o postavljenom poslaničkom pitanju iz Ministarstva pravde nije dobio odgovore.

Stefan Karganović
– Poslali su mi kratko objašnjenje iz Ministarstva finansija koje me je uputilo na Ministarstvo pravde. Naveli su gde su prebacivali sredstva koja nisu iskoristili, a o potrošenim ni reči – rekao je Borenović.
On smatra da se radi o prevari i da novac ide na privatni račun predsednika NVO Stefana Karganovića. To mišljenje deli i Čavić, koji smatra da su poslanici izabrani samo kako bi bio zadovoljen broj, a ne da neko pokrene pitanja gde se troši novac iz budžeta RS.
– Poslanici su izglasali da se finansira NVO, ali niko nikad nije tražio izveštaj o trošenju novca. Oni su oduševljeni nazivom organizacije i misle da se radi o nekoj međunarodnoj misiji u BiH – ističe Čavić.
Iz Ministarstva pravde oglušili su i o naše pitanja o radu NVO. Kako saznajemo, izveštaj o utrošenim sredstvima predsednik NVO „Istorijski projekat Srebrenica“ Stefan Karganović trebalo bi da dostavi NSRS u narednom periodu. On naglašava da su zadovoljni finansiranjem i da rade koliko imaju novca.
– Radimo sa ljudima u inostranstvu i zemlji, što predstavlja određene troškove. Oni koji rade na lokalnom nivou, ne znaju jezike, nemaju kontakte i nemaju predstavu šta sve treba da se radi – rekao je Karganović.
On dodaje da rade temeljno istraživanje kako bi dokazali koliko je stvarno žrtava bilo na području Srebrenice.
– Rad zasnivamo na istraživanju broja žrtava i želimo da dokažemo da se radi o 3.500 žrtava na području Srebrenice, tu ubrajamo i civile, ranjene, poginule borce – rekao je Karganović.
On ističe da ima sve dokaze o radu i da su rezultati vidljivi i dostupni javnosti.

Objavljeno: 09. 06. 2011.