Piše: Radovan B. Milić

 

 

 

Autoru emisije Matica i rasejanje
Koautoru emisije Matica i Rasejanje

Predmet: Obraćanje s'povodom.

U 16. emisiji Matice i rasejanja, drugog juna, bio sam gost u studiju sa sekretarom društva SRETENJE i što je najvažnije u imenu Saveza srpske dijaspore Slovenije. Kao što su gledaoci mogli videti, svaka izgovorena reč je bila potkrepljena dokazom – dokumentom koji su vaše kamere zabeležile.

Zbog ograničenog vremena nisam stigao ni trećinu od posedovanog materiala da pokažem građanima Srbije. Neverovatno je ali istinito, da Savez srpskih društava Slovenije uz pomoć Ministarstva Vera i Dijaspore Srbije, kabineta Vlade Srbije , Ministarstva kulture Srbije i svih onih na koje se Vojvodić poziva, ne na zadnje i sa Javnim Skladom za kulturne aktivnosti R. Slovenije, poseduju ključ bez kojeg se sve do našeg nastupa u vašoj emisiji nije uopšte mogla čuti srpska istina u Sloveniji. Hvala vam na pruženoj šansi.
Smatramo da je način medijske izolovanosti Saveza srpske dijaspore Slovenije jedine iskrene krovne i patriotske srpske organizacije u Sloveniji i društava koja nisu pod patronatom navedenih Ministarstava, a naročito pod komandom člana ROTARY Organizacije Drage Vojvodića nedopustiva, te smo bili primorani da potražimo šansu kod vas.

Savez srpske dijaspore Slovenije se više puta dopisima obraćao navedenim Ministarstvima i Ambasadi Republike Srbije u Ljubljani, da prestanu sa unošenjem nemira u redovima Srpskih organizacija, da ne svađaju i ne dele Srbe, da savetnici u Ambasadi Srbije u Sloveniji Aleksandri Stanković nije mesto u članstvu bilo kog srpskog društva, a posebno ne u društvu SKC DANILO KIŠ, koje je usput rečeno iz Srbije, najverovatnije njenom zaslugom, dobilo 25. 000 eura u zadnjih godinu dana.

Da zaista nevedena ministarstva stoje iza Drage Vojvodića, potpuno je jasno iz priručnika Položaj srpskog naroda u zemljama regiona, koji je uoči samih izbora za delegate Skupštine i Dijaspore objavilo Ministarstvo Dijaspore Srbije. Da li bi u tom slučaju bilo realno očekivati da bi mi iz Saveza srpske dijaspore Slovenije i društava koja nisu članovi nijednog Saveza, mogli dobiti zeleno svetlo od tih MInistarstava da se čuje i naš glas, a koji optužuje i spomenuta Ministarstva kroz lik Drage Vojvodića za neravnomernu raspodelu i dodelu para poreskih obveznika Srbije privatnom Savezu srpskih društava Slovenije? Zašto bi mi iz Saveza srpske dijaspore Slovenije trčali po svoju pamet u Ministarstva ili kabinet Vlade, kao što to radi privatni Savez srpskih društava Slovenije? Uostalom, ne govori li o tome i pismo samozvanog delegata Todorovića ko može, a ko ne može dobiti sredstva od ovih Ministarstava, a koje je u emisiji i pokazano.

Kada smo već kod delegata, podsetio bih vas da je Savez srpske dijaspore Slovenije u izuzetno demokratskom maniru uz učestvovanje 18. srpskih društava i više pojedinaca intelektualaca, pored tri kandidata za delegata, izabrao g. Milan Aksentijevića generala u penziji. Na žalost ili našu sreću, g Aksentijević nije miljenik Ministra Srećkovića, tako da mu je onemogućeno da zauzme mesto u Skupštini za koju je izglasan, a u kojoj sada nepravedno sedi pravnik iz Slovenije koji je po sopstvenom priznanju odustao od pravnih principa. Uostalom, i o tome je već bilo pisano u listu srpskog rasejanja “Koreni” iz Švedske.

Po povratku u Sloveniju, sve dokumentovano rečeno, u emisiji Matica i Rasejanje, je ocenjeno kao pozitivno od Srba širom sveta, a naročito od ljudi koji vrlo dobro poznaju situaciju među Srbima u Sloveniji i negativni uticaj rukovodstva Saveza srpskih društava na rešavanje pitanja statusa nacionalne manjine za srpsku etničku grupu, o čemu je takođe bilo reči u Korenima.

Takođe, dobijam i pisma, a naročito SMS poruke preteće i uvredljive sadržine od vlasnika Saveza srpskih društava Slovenije Drage Vojvodića, u kojima se ne libi da u najružnijem kontekstu pominje i familiju učesnika spomenute emisije.

Upravo zbog toga vam se i obraćam uz tvrdnju:

Sve izrečeno u emisiji Matica i Rasejanje i sve napisano na portalu Koreni je potpuno tačno.

Imajući u vidu već iznete činjenice, koje su za nekoga očito sporne, jer nismo konsultovali kabinet Vlade Republike Srbije o tome šta smemo i šta ne smemo govoriti, a iznošenjem istine osporavamo privatizaciju nečega što se  ni u kom slučaju ne sme privatizovati, želim na ovaj način dopuniti svoje već jasne izjave.

Savez srpskih društava Slovenije je vlasništvo Drage Vojvodića.

Dokaz: http://www.srbiusvetu.org/sus/node/390

1) Pored toga što je Savez srpskih društava Slovenije osnovan kao civilna asocijacija, što se ne sme zanemariti, a ne kao privatna firma, ovaj Savez je ipak prešao u privatne ruke. Zna se ko su osnivači Saveza srpskih društava Slovenije i kako je njegovo funkcionisanje zamišljeno. Kada bi se radilo o privatnoj firmi, niko od Srba u Sloveniji se ne bi uznemiravao, jer su i tako razne sporne privatizacije uništile sve postojeće vrednosti. S'obzirom da znamo da je Savez srpskih društava Slovenije osnovan kao dobrovoljna civilna asocijacija, onda su, o prodaji takve civilne asocijacije i njenoj kvalitetnoj promeni, u privatno vlasništvo, trebali odlučivati: Skupstina Saveza srpskih društava Slovenije, kao i sva društva učlanjena u Savez srpskih društava Slovenije. Takva odluka svih članova morala bi biti izglasana (verovatno većinom glasova!) na Skupštini Saveza srpskih društava Slovenije, i o tome bi trebao postojati zapisnik (verovatno overen kod beležnika iliti slovenačkih notara!). Ako spomenuta privatizacija nije urađena u skladu sa takvom procedurom koju uostalom nisam ja izmislio, nego zakonodavac, to jest slovenačka država, onda je to samo još jedna u nizu priča koje slušamo o tajkunizacijskim prevarama. Pošto ozbiljno sumnjam da se radi o najobičnijem prevarantstvu, onda je Vojvodić imao, vrlo verovatno ”jatake” pomoću kojih je i izveo tu svoju rabotu. Ko su oni (imenom i prezimenom!) može se najbolje ustanoviti jedino u sudskom procesu, a verujem da tih imena neće biti tako malo.

2) Zbog toga treba početi sistematski ispitivati, i to javno, sve potencijalne”kupce” i”prodavce” Saveza srpskih drustava Slovenije i to: kako je izvedena “operacija preuzimanja u privatno vlasništvo” Saveza srpskih društava Slovenije, i ko je sve učestvovao u tome?

3) Pare koje je na taj i takav način dobio Savez srpskih društava Slovenije direktno su završavale u džepu Drage Vojvodica i njegovih satelita, pošto stvarno kao privatni vlasnik, nije nikome dužan polagati račune o trošenju para.

Zato su u Ministarstvu vera i dijaspore Srbije bili totalno “gluvi” na sva naša upozorenja o tome, da treba napraviti jednu objektivnu reviziju finansijskog poslovanja Saveza srpskih društava Slovenije i na taj način su otvorena pitanja za državna tužilaštva dve zemlje:

a) Koliko je sredstava uplaćeno na ime Saveza srpskih drustava Slovenije do sada i
b) Kvalitet trošenja spomenutih sredstava.

Normalno, korumpiranim službenicima srpskih Ministarstva Vera i Dijaspore, Ministarstvu Kulture kao i Javnom Skladu  Republike Slovenije za kulturne delatnosti je savršeno odgovaralo takvo stanje. Oni “naivno” daju pare, a ne smeju da se “mešaju” u to, kako rade sa državnim parama, privatne firme, kao što je Vojvodićev Savez srpskih drustava Slovenije.

4) Na taj način su se stekli uslovi za krivično gonjenje spomenutih aktera, a verovatno i mnogim Srbima u Sloveniji je neshvatljivo da privatna firma /SAVEZ/ može predstavljati i zastupati interese Srba u Sloveniji? To je u najmanju ruku smešno. Ovakav privatni Savez srpskih društava Slovenije može predstavljati jedino Vojvodića i Todorovića, ako je o Srbima reč i ukoliko su oni jedini Srbi u Sloveniji?.

5) Stručnom pristupu Deklaraciji, kojom se Savez u vlasništvu Drage Vojvodića već nekoliko puta do sada javno i bezrazložno hvali, brojeći je u ” uspeh”, i njegovoj stručnoj analizi, posvetićemo potpunu pažnju neki drugi put.

Objavljeno dana:20.6.2011.