DOGOVORENO NIJE BITNO OSTAJE NA PAPIRU

KFOR ZAPLIJENIO BAGER, SRBI UKLONILI BLOKADU

Saznaje: Glas Srpske

LEŠAK – Nakon što su ispunjeni zahtjevi građana opštine Leposavić, koji su blokirali put kod mjesta Lešak poslije upada jedinice KFOR-a i pripadnika EULEX-a u postrojenje u vlasništvu “Srbija šume”, pripadnici međunarodnih snaga pušteni su da prođu sa zaplijenjenim bagerom.
Dogovor o primopredaji bagera postignut je potpisivanjem dokumenta o zapljeni, što je bio uslov mještana da ukinu blokadu. EULEX  i KFOR uvjeravaju mještane da nenajavljenih akcija, kakva je bila jučerašnja, više neće biti.
Predsjednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je Tanjugu da se situacija smirila nakon što su predstavnici KFOR-a i EULEX-a građanima pokazali nalog za zapljenu bagera, i pustili na slobodu portira postrojenja “Srbija šume” u Lešku. Naime, KFOR je, zbog opiranja, privremeno uhapsio portira “Srbija šume”, koji im nije dao da uđu u firmin posjed i odvezu bager.
– Pošto su ispunjeni zahtevi građana, a to je da su nam pokazali dokument o konfiskaciji, i pošto su pustili na slobodu portira, uklonjena je barikada – rekao je Ninić.
EULEX je potvrdio akciju zapljene bagera u postrojenju koje je u vlasništvu “Srbija šuma” u mjestu Lešak, na teritoriji Leposavić, na sjeveru Kosova.
– Akciju zapljene bagera sproveo je EULEX, na osnovu naloga tužilaštva koje se bavi istragom napada na prelaz Jarinje – rekao je portparol KFOR-a Hans Diter-Vihter, pojasnivši da KFOR samo obezbjeđuje zapljenu, ali ne učestvuje u istrazi.
Bager je, kako je objasnio, korišćen za rušenje kućica na prelazu Jarinje i napad na pripadnike KFOR-a na tom prelazu. Okupljeni mještani Leška blokirali su prolaz mehanizaciji za čiju je pratnju bilo angažovano desetak oklopnih i vozila “hamer” sa jedne strane mosta na Ibru, i još dvadesetak sa druge.
Uznemireni nadlijetanjem helikoptera KFOR-a iznad njihovog mjesta, mještani su blokirali put. Jedinice KFOR-a pokušale su da organizuju transport oduzete mašine preko alternativnog puta kroz selo Postenje, ali su građani i tamo organizovali blokadu.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocijenio je da događaji u Lešku gdje je akcija zapljene bagera u postrojenju “Srbija šuma”, izvršena po nalogu EULEX-a, uznemirila tamošnje Srbe, “ne služi na čast, pre svega misiji EULEX, a ni KFOR-u”, koji je pomagao u akciji.
– Ovoliko demonstriranje sile i uznemiravanje naroda radi preuzimanja jednog bagera svakako šalje jasnu poruku da se i dalje nastavlja sa jednostranim potezima – rekao je Bogdanović Tanjugu.
On je ocijenio da je ” EULEX u konfuziji” i da nije dobro što se akcije izvode bez znanja lokalne samouprave i naroda i bez njihove saglasnosti, ali da sama istraga nije sporna.
– Naravno, nema niko ništa protiv da se taj bager preuzme i forenzički ispita, ali ne može se taj bager uzimati bez ikakvih papira. Ne može se konfiskovati ničija imovina bez potvrde – kazao je Bogdanović.
Na barikadi u mjestu Rudare, opština Zvečan, koju su Srbi postavili prije skoro mjesec, organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi.
Transfuziolog dr Mirjana Vukadinović izjavila je Tanjugu da je zadovoljna odzivom i da je do podneva prikupljeno oko 50 jedinica krvi.
Pucnji u Zubinom Potoku
Nepoznati napadači pucali su na kuću kosovskog Srbina Blagoja Orlovića u selu Gornji Strmac, u opštini Zubin Potok na sjeveru Kosova. Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da je to bio treći napad na ovu kuću u posljednjih nekoliko godina i da je Orlović, na svu sreću, ostao nepovrijeđen.

Datum objave: 21.08.2011