POSTAVLJA SE PITANJE POVERENJE VLADI I PREDSEDNIKU SRBIJE BORISU TADIĆU?

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

PREDSEDNIK VLADE SRBIJE LAŽE: „ON JE REKAO DA SU KFOR U EULEKS NA PRELAZIMA U SKLADU SA MANDATOM KOJE SU IM POVERERILE UJEDINE NACIJE…A DA KOSOVSKI CARINICI I POLICIJA NEMAJU NIKAKVU ULOGU NA TIM PRELAZIMA,“ – PO MANDATU UN TO JE BIOUMIK, SVE DOK TADIĆ NIJE KRIVOTVORIO SKUPŠTINSKU RESOLUCIJU, U UN 2008!!!

Dok Srbi ojačavaju barikade na putevima koji vode do administrativnih prelaza na severu Kosova, Vlada Srbije ima informacije da su na Jarinju i Brnjaku pripadnici Euleksa i Kfora, a da kosovski carinici i policija nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima.
To je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio direktor Vladine kancelarije za saradnju sa madijima Milivoje Mihajlović.
On je rekao da su Kfor i Euleks na prelazima u skladu sa mandatom koje su im poverile Ujedinjene nacije.
„Naše informacije su da kosovski carinici i policija nemaju nikakvu ulogu na tim prelazima sa tim prelazima“, dodao je on.
Vlada Srbije, kako je rekao, poziva građane severa Kosova da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije.
„Vlada prati i u potpunosti kontolrište situaciju na Kosovu i Metiohiji. Stanje je mirno i sve vitalne funkcije se odvijaju nesmetanmo. Škole, zdravlstvene ustanove i ostale insitucije države Srbije su u potpunosti u funkciji stabilizacija i mira“, kazao je Mihajlović.
Portparol Euleksa Nikolas Hoton potvrdio je Tanjugu da je ta misija EU preuzela danas nadležnosti na administrativnim prelazima na severu Kosova.
Hoton je rekao da se pored pripadnika Euleks policije i carine na prelazim nalaze i njihove lokalne kolege, i Srbi i Albanci, ali, kako je naglasio, operativno su u funkcij
samo pripadnici Euleksa.
Na administrativnom prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka od jutros su prisutna dva pripadnika kosovske policije i jedan kosovski carinik, rekao je Hoton.
Isti slučaj je i na prelazu Jarinje, kod Leposavica.
Hoton je precizirao da među lokalnim carinicima i graničnim policajcima ima i Srba i Albanaca.
U međuvremenu međunarodni i domaći zvaničnici pozivaju na mir i uzdržanost.
Tako Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pozvala je danas na mir i uzdržanost na severu Kosova u interesu bezbednosti građana i istakla da otvorena pitanja treba rešavati kroz dijalog.
Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Meri Vorlik ocenila je danas da je veoma važno da predaja nadležnosti između Euleksa i Kfora danas protekne mirno.
Ona je takođe izrazila nadu da će situacija na Kosovu i Metohiji, posebno na severu, danas ostati mirna.
Nadu da će ovaj dan proteći bez bilo kakvih incidenata izrazio je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, poručivši Srbima na barikadama da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Pripremio urednik FBR Miodrag Novaković

KOSMET, 16.09.2011: HRONOLOŠKI PREGLED DANAŠNJIH ZBIVANJA…

Nevena Đukanović FBR, 17:25-Potvrđeno je … Srpski i albanski carinici su na prelazima.
Nevena ĐukanovićFBR, 17:15, Helikopter Euleksa sleteo u bazu u Mitrovici, kako bi preuzeo drugu smenu. Vlada Srbije: U potpunosti kontrolišemo situaciju na Kosovu. Srbi nasuli šljunak i kamenje, i tako čuvaju prelaze kopnenim putem. Euleks saopštio da se, osim njih, na prelazima nalaze po dva pripadnika kosovske policije i jedan kosovski carinik. Situacija mirna, ali napeta.

16.09.2011, M. Svirčević FBR, 16:20- REŽIMSKI POSLANICI BOJKOTOVALI SEDNICU SKUPŠTINSKOG ODBORA NA BRNJAKU! U BANJI U NEPOSREDNOJ BLIZINI ADM.PRELAZA BRNJAK ODRŽANA 6. SEDNICA ODBORA ZA BEZBEDNOST SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE U ČIJEM RADU SU UZELI UČEŠĆE SAMO POSLANICI OPOZICIONIH STRANAKA IAKO SU SVI ČLANOVI TOG ODBORA BILI UREDNO POZVANI…

Hadži Mihajlo BožovićFBR, 15.00 – Ruski medijski servis RT.com ocenjuje da će KFOR preći granicu svog mandata oko spornih carinskih ispostava. Ruske diplomate saznaju da će UN to „ignorisati”. U92

Hadži Mihajlo BožovićFBR, 14.30 – Vlada srbije saopštila je da u potpunosti kontroliše sitruaciju na Kosovu i pozvala građane da mirno protestuju i ne nasedaju na provokacije. U92 Dal je iko BoTu obavestio šta se tamo dešava???

16.09.2011, 13:35, FBR- RADIKALI PROŠLI KROZ PUNKT BRNJAK- OBRAZOVCE VRATILA SRPSKA POLICIJA- Oko stotinu članova SRS i poslanika, su uspeli da iz dva pokušaja pređu preko prelaza Brnjak, i tom prilikom su maznuli okupatorsku tablu sa natpisom „STOJ BUDEMO PUCALI“(koju je očigledno pisao neki nepismeni slovenac), i sada su na putu ka Zvečanu. Prethodno je Srpska policija vratila veću grupu članova Obraza, sa obrazloženjem da im je tako naređeno iz Beograda. Ovde se verovatno radi o nekoj koordinaciji između Tadićevog režima i okupatorskih vlasti na KiM…

16.09.2011, 13: 20, Požega, MALINARI ODUSTALI OD PROTESTA ZBOG KOSMETA – Malinari Zlatiborskog i Moravičkog okruga odlučili su jutros da privremeno odustanu od blokada saobraćajnica zbog aktuelne situacije na severu Kosova.

16.09.2011, 13:08, Dveri Niš, NAJNOVIJE VESTI KAKO NAM JAVLJAJU NAŠI LJUDI KOJI SU POŠLI NA BRNJAK: PRELAZI SU I DALJE BLOKIRANI SA OBE STRANE, NAŠA POLICIJA JE POKUŠALA NA VIŠE MESTA DA ODVRATI NAŠE LJUDE DA NE IDU NA PRELAZE ALI SU ONI TO ODBILI I NASTAVLJAJU DALJE DA SE PRIBLIŽAVAJU.

Datum objave: 16.09.2011