Vojnici se povukli kod Zubinog Potoka

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

BEOGRAD – Predstavnici Srba i KFOR-a dogovorili su da se vojnici sklone sa puta Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, u selu Jagnjenica, gdje su juče pokušali da postave kontrolni punkt, prenosi Tanjug.
Sa komandantom njemačko-austrijskog kontingenta Klausom Glabom razgovarao je predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i dogovoreno je da se vojnici povuku sa tog dijela puta, ali da ostanu na dijelu puta ka albanskom selu Čabra.

– Meštani će poštovati dogovoreno, ali se KFOR-u ne može uvek verovati jer dogovor može da važi samo do sledeće komande koju oni dobiju iz centrale – rekao je Ristić.
Pokušaj uspostavljanja kontrolnog punkta na putu Zvečan – Zubin Potok izazvao je uznemirenost lokalnih Srba koji su se brzo potom okupili u ovom selu i blokirali KFOR.
Srbi su postavili kamion natovaren građom i tako blokirali njemačke vojnike. Na Jagnjenici je i dalje veliki broj okupljenih Srba Ibarskog Kolašina, dok su njemački vojnici takođe bili u blizini sa desetak vozila, među kojima su kamioni i borbena vozila, kao i džipovi.
Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je albanskoj delegaciji naglasio da je važno da se uspostavi red i održavanje stabilnosti u sjevernom dijelu Kosova i da otvorena pitanja između Beograda i Prištine treba da budu riješena kroz dijalog.
Radnici jednog od najvećih autoprevoznika sa sjevera Kosova “Kosmet prevoza” održali su protestnu vožnju ulicama Kosovske Mitrovice. Oni su zatražili da im se omogući pravo na rad i slobodu kretanja, ističući da podržavaju zahtjeve svojih sunarodnika koji se protive uspostavljanju carine na Jarinju i Brnjaku. Kolona od deset autobusa sa srpskim zastavama uz sirene prošla je kroz glavne ulice Kosovske Mitrovice.
– Kosmet prevoz je ovim protestom dao podršku građanima Kosovske Mitrovice i celog severa pokrajine – objasnio je Tanjugu direktor “Kosmet prevoza” Miroslav Savić.
Na sjeveru Kosova je mirno, a već peti dan su u blokadi svi magistralni putni pravci i dva administrativna prelaza na sjeveru pokrajine.

Tadić neće sa Tačijem

Kabinet predsjednika Srbije kategorično je juče demantovao spekulacije prištinske štampe o mogućem susretu predsjednika Borisa Tadića sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u Njujorku ove sedmice. Dali mu je poverovati?
Nijemci udaraju na barikade
Njemačka vojska uputiće na Kosovo dva inženjerijska oklopna vozila tipa “jazavac” koja bi trebalo da budu korišćena prilikom demonstracija i za uklanjanje barikada. Komanda Bundesvera za akcije u inostranstvu potvrdila je pisanje lista “Frankfurter algemajne cajtung”, a osim dva “jazavca”, početkom oktobra će na Kosovo stići i dva vodena topa. Mada iz pouzdanih izvora saznajemo da su navedena logistička pomoć već dopremljena u njihovu bazu na severu Kosova.Vozila treba da “poboljšaju mogućnost kontrole nasilja prilikom masovnih skupova, odnosno da se koriste za uklanjanje barikada i tako olakšaju očuvanje bezbjednosti i slobode kretanja”, prenio je njemački list. Sastav međunarodnih snaga na Kosovu pojačan je rezervnim njemačko-austrijskim kontingentom u kojem je 550 njemačkih vojnika, a u ukupnom sastavu KFOR-a sada ima 1.400 pripadnika njemačkih oružanih snaga.

 

 

 

Pripremila: Biljana Diković

СРБИ СЕ НИСУ УПЛАШИЛИ- ОСТАЈУ НА БАРИКАДАМА – ТВ МОСТ ЗВЕЧАН

На барикадама које Срби свакодневно ојачавају довозећи нове количине шљунка и протекле ноћи било је мирно.У мањим групама грађани су мотрили на оба моста на Ибру у Косовској Митровици, јутро су дочекали и на барикадама у Рудару и Зупчу а контролисали су и све путне правце који воде ка административним прелазима Јариње и Брњак.

На упозорење Кфора да барикаде нису начин да се изражава незадовољство и на летке који су тим поводом бацани из хеликоптера Срби су одговорили новим тонама шљунка и камења које су синоћ изручили на мостовима и коловозима.

Због вишедневних блокада отежано је снабдевање основним животним намрницама севера Косова али грађани истичу да схватају да је несташица“ цена“ коју морају да плате коко би дошли до циља а то је спречавање инсталирања косовских институција у овај део покрајине.

Отежано се одвија и саобраћај како због блокада тако и због несташице горива која је из дана у дан све израженија. Поскупео је такси превоз а ка централној Србији , алтернативним путевима саобраћају углавном путнички аутомобили и комби возила док велики превозници на могу преко брда и по лошим коловозима.

Srbi igraju i kada im je najteže – Folklor na barikadama

Datum objave: 19.09.2011