Uhapšeni Srbi na Kosovu

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

BEOGRAD – Kosovska policija je na terminalu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice uhapsila i odredila pritvor za 13 Srba pod optužbom da su ilegalno ušli na Kosovo, prenose agencije.
Riječ je o vozačima kamiona koji su za potrebe Rudarsko-hemijskog kombinata “Trepča” vozili koncentrat za jednu švajcarsku firmu, a pogranična policija privela ih je zbog, kako je saopšteno, ilegalnog ulaska na Kosovo, ali i zbog sumnje da su učestvovali u postavljanju barikada.
Ovaj događaj uznemirio je zaposlene u “Trepči” i građane Raške, odakle je većina pritvorenih radnika, a direktor “Trepče” Jovan Dimkić je tim povodom od predstavnika EULEX-a tražio hitnu intervenciju.
– Ovo je još jedan atak na Srbe sa Kosova i Metohije – zaključuje Dimkić.
Predstavnici građana sa sjevera pokrajine kažu da su dobili obećanje od EULEX-a da će preuzeti slučaj od privremenih kosovskih institucija.
U međuvremenu, administrativni prelaz Jarinje nije prešao nijedan pješak otkad je KFOR uklonio bodljikavu žicu, a lokalno srpsko stanovništvo za prelaz koristi alternativne puteve, koji se proteklih dana proširuju i dorađuju. Alternativni putevi su djelimično asfaltirani, ali pretijesni za prolazak velikih kamiona, pa se koriste gotovo isključivo za putnički saobraćaj.
Svima koji prelaze Jarinje i Brnjak pripadnici EULEX carine dijele letke na kojima piše da su oni otvoreni – Jarinje samo za putnički saobraćaj, a Brnjak i za promet nekomercijalne robe, dok sva akcizna roba i dalje mora da ide preko Merdara, a njeno carinjenje obavlja se na carinskom terminalu u južnom dijelu Kosovske Mitrovice.
Vlasti u Prištini su, zbog povratka policijske i carinske kontrole na Jarinje i Brnjak, a prema pisanju lista “Zeri”, riješile da ojačaju policijske snage sa dva nova helikoptera i nekoliko oklopnih vozila.
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je da je malo vjerovatno da će se pregovarači Beograda i Prištine okupiti 28. septembra u Briselu, kako je ranije bilo planirano, ali da to ne znači da će dijalog biti obustavljen.
On je poslije predstavljanja knjige “Kosovo – put ka osporenoj državnosti na Balkanu” Džejmsa Ker-Lindzija trenutnu situaciju na Kosovu opisao kao “pat poziciju” i poručio da je Srbija i dalje opredijeljena za razgovor, a ne za silu.
Situacija na terenu je veoma napeta, konstatovao je Stefanović zbog toga što često “najjači” ohrabruju Prištinu na jednostrane korake, ali i zato što pritisci na Srbiju dolaze i iznutra.
Kamioni
Kolona dugačka četiri kilometra, u kojoj je više od 200 kamiona koji čekaju da uđu na Kosovo, formirala se na administrativnom prelazu Merdare. Problem je u kapacitetu carinskog terminala sa kosovske strane.

Datum objave: 22.09.2011