Ojačani odnosi Srpske i Rusije

Pripremila: Vedrana Kulaga

MOSKVA – Sporazum o strateškom partnerstvu SNSD-a sa Jedinstvenom Rusijom važan je koliko za SNSD, toliko i za Republiku Srpsku, jer je međustranačka saradnja doprinijela da RS bude drugačije posmatrana i da privuče investicije.
Izjavio je ovo u petak predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik, poslije potpisivanja Sporazuma o strateškom partnerstvu SNSD-a i Jedinstvene Rusije sa predsjednikom Vrhovnog savjeta stranke Borisom Grizlovim.
Predsjednik RS, koji je učestvovao na internacionalnom dijelu kongresu Jedinstvene Rusije, rekao je da će SNSD posvetiti posebnu pažnju djelovanju u okviru tog sporazuma.
– Ovo je jedini sporazum te vrste koji bilo koja partija iz Srpske ima sa ovako moćnom i velikom partijom. On je za nas veoma važan – rekao je Dodik, prenijele su agencije.
On je istakao da je SNSD ranije pokrenuo saradnju sa Jedinstvenom Rusijom i da imaju redovne kontakte, koji su i doprinijeli potpisivanju ovog sporazuma.
– Usaglasili smo u tom sporazumu da se redovno informišemo o stanju unutar našeg djelovanja u okviru Srpske i Rusije, na nivou delegacija koje bi trebalo da se sreću redovno u toku godine i na nivou održavanja okruglih stolova, seminara, zajedničkih komisija – istakao je Dodik.
Dodao je da je u sporazumu izražena želja za razmjenom delegacija koje će se baviti pitanjima obrazovanja, kulture i svemu što može doprinijeti poboljšanju odnosa RS i Rusije.
Predsjednik RS u subotu treba da se sastane i sa ruskim ministrom za energetiku Sergejom Ivanovičem Šmatkom, sa kojim će nastaviti razgovore o izgradnji gasovoda “Južni tok” u Srpskoj.
Dodik će sa Šmatkovim razgovarati i o mogućnosti dolaska u RS jedne velike ruske kompanije koja se bavi gradnjom hidrocentrala.
Dodik je najavio i mogućnost jačanja bankarskog sektora RS, navodeći da je “Sberbanka”, državna banka u punom vlasništvu Rusije, kupila “Folks banku”, koja posluje i u RS, što je povod za saradnju.
Kongres
Predsjednik RS u subotu je trebalo da učestvuje na drugom danu kongresa Jedinstvene Rusije, na kome je trebalo da govore ruski predsjednik Dmitri Medvedev i premijer Vladimir Putin, a na marginama kongresa planirani su susreti sa najvišim zvaničnicima Rusije.

Datum objave: 23.09.2011