»SNV« KOSMETA: DA SE ZAUSTAVE OPASNE TEDENCIJE SRPSKE DRŽAVE… U REŠAVANJE PROBLEMA MORAJU DA SE UKLJUČE AKTIVNO: SRPSKI PARLAMENT, SRPSKA AKADEMIJA NAUKA, SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA, UDRUŽENJE KNJIŽEVNIUKA SRBIJE I DRUGE UGLEDNE NACIONALNE ORGANIZACIJE

APEL SEVERA KOSMETA

25. septembar 2011, Kosovska Mitrovica (FBR)

I pored želje da sačuvamo jedinstvo i međusobno poverenje sa Beogradom, ne možemo a da ne ukažemo na greške koje u ime Beograda realizuje gospodin Borislav Stefanović.

Naime, blokade i barikade na severu nisu naš cilj, već samo jedna etapa ka tom cilju, koja je za sada ispunila svoj zadatak, a to je sprečavanje ne samo carine, već svega što simbolizuje monstrum-državu, koja se odaziva na ime – Nezavisno Kosovo! Međutim, kako se „samo manje pametan čovek sapliće dva puta o isti kamen”, na putu smo da to učinimo i treći, četvrti,… put.

Podsetio bih da je poslednji problem nastao upravo zbog velikodušnog poklona Albancima -pečata Kosova.
Priča da je pečat Kosova neutralan jer na njemu ne piše „nezavisno”, ne pije vodu, jer ni na pečatima Srbije, Francuske… ne stoji prefiks „nezavisna”. Svoj carinski pečat nemaju ni opštine, niti regioni, već isključivo države. I to je razlog zašto je naša prva reakcija na ovakav poklon Albancima bila da ne priznajemo carinske pečate, kao i da je B. Stefanović izgubio poverenje Srba na severu.
… Podsetimo se prvog „oštroumnog” rešenja oko registarskih tablica, kada su Albanci dobili sve – da zadrže KS tablice i njima putuju po centralnoj Srbiji, dok Srbi ne samo da nisu dobili ništa, već su izgubili i ono što su imali – tablice države Srbije. Ako je već hteo g. Stefanović da postigne kompromis, onda je MORAO da izdejstvuje da i Albanci priznaju srpske tablice.

Nastavka pregovora ne sme biti dok se na prelazima ne vrati stanje od pre 27. jula! Međutim, B. Stefanović se sprema da nas po treći put „usreći” pregovorima o Telekomunikacijama i Energetici. Verovatno će nama pripasti mogućnost da razgovaramo sa Srbijom bez naplaćenog rominga, dok će polje Telekomunikacija preuzeti albanski PTK. Energetiku će verovatno preuzeti KEK, ali uz obavezu da Srbi ne moraju platiti dosadašnje racune?!

Ali, najopasnija stvar koja nas čeka i čije bi posledice sigurno bile pogubne je „namera Beograda (objavljeno pre mesec, dva u V. Novostima) da odblokira učešće Prištine u regionalnim konferencijama i organizacijama, uz insistiranje da na pločici ne piše „Republika Kosovo”. Jedno od rešenja bilo bi da se naziv „Unmik Kosovo” zameni nazivom „Kosovo po Rez.1244 SB UN”.

Da bi ovo rešenje bilo kobno po srpsku državu i srpski narod na Kosmetu, tvrdi i ugledni profesor međunarodnog Ustavnog prava Tomas Flajner koji kaže: „Sa stanovišta međunarodnog prava, svako uključivanje Kosova u regionalne i internacionalne procese, odnosno članstvo u organizacijama, podrazumeva da će ono imati pravo i obaveze kao i svaka druga država-članica. Ukoliko Beograd na to pristane, to praktično znači da priznaje nezavisnost Prištine”!

Iako Beograd stalno ponavlja da neće priznati nezavisnost Kosova, ipak efikasno realizuje zahtev EU o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, što će samo finalizovati državu stvorenu na trgovini ljudskim organima. Država mora shvatiti da problem Kosmeta ne može rešavati sama, jer je ovo problem svih građana Srbije, i vlasti i opozicije, stručne i celokupne srpske javnosti. SPC se mora aktivnije uključiti u rešavanje problema Kosmeta. SANU i UKS se moraju ponašati odgovornije i da shvate da nisu udruženja nekakvih rekreativaca!

Ubuduće se sva rešenja za Kosmet moraju tražiti jedinstveno. Ne sme se više dešavati da za neke naš planove i inicijative saznaju i Albanci i EU, samo mi i srpski parlament ništa o tome ne znamo. Onog trenutka kad je počela tajna i nama nedostupna diplomatija, nižemo poraz za porazom:1. plan u 6 tačaka,
2. prihvatanje EULEX-a,
3. mišljenje suda u Hagu,
4. SAD-EU-SRPSKA(?) rezolucija na SBUN,
5. pregovori sa Prištinom…!
Na kraju da naglasim da nam nije cilj da izazivamo bilo kakve deobe ili razbijamo jedinstvo jer bi to bilo pogubno za sve nas. Ali, želimo jedinstvo u pameti a ne u gluposti. I, ako već prizivamo jedinstvo i međusobno poverenje, onda ono mora biti obostrano. Tako da, u pisanju i izradi svih budućih predloga i rezolucija mora biti uključen kako parlament tako i cela stručna javnost.
Samo tako ćemo pokazati jedinstvo i vraćeno samopoštovanje usled čega će i EU uvideti da nas mora prihvatiti kako ravnopravnog partnera i zajedno sa nama naći rešenje za Kosmet koje će biti jednako loše ili jednako dobro i za srpsku i za Albansku stranu!!!

Predsednik Srpskog Nacionalnog Veća za K. Mitrovicu

Nebojša Jović