Protest zbog uklanjanja barikada

Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

ZUPČE – Srbi u selu Zupče okupili su se oko glavne barikade u tom selu i protestovali protiv namjera KFOR-a da ukloni barikade od granice do Kosovske Mitrovice, prenose agencije.

– Ako ovde ne bude Srbije, neće je biti ni u Beogradu – poručio je predsjednik opštine Zubin Potok.
Više hiljada Srba iz Ibarskog Kolašina okupljenih na barikadi u selu Zupče poručili su međunarodnoj zajednici, KFOR-u i vlastima u Prištini da će mirnim građanskim protestima i okupljanjem spriječiti instalisanje kosovskih institucija na sjeveru pokrajine.
Kolašinci kažu da je ovo što se juče događalo u njihovoj sredini generalna proba onoga što će Srbi raditi kada vojnici KFOR-a krenu da uklanjaju barikade.
Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić poručio je da okupljeni građani na barikadama ne brane bukve i balvane, već svoju zemlju, kuće i budućnost svoje djece.
Ristić je zamolio građane da budu “mirni i mudri i pozvao ih da se i danas ponovo okupe u Zupču kao što su to učinili i juče”.
– Ako danas pripadnici KFOR-a pokušaju da probiju barikade, stajaćemo mirno, ponećemo i stolice i sedeti, i ako je to njihova pravda i sloboda, ona nam nije potrebna – rekao je Ristić.
Srbi koji dežuraju na barikadi kod Jarinja rekli su da su odlučni da tu ostanu koliko god to bude moguće. Ukoliko KFOR ipak bude uklonio te barikade, oni planiraju da postave nove.

I na krajnjem sjeveru Kosova, u opštini Leposavić, Srbi su spremni da se barikadama na miran način suprotstave namjeri Prištine da u ovom dijelu Kosova instališe svoje institucije.

– Odbornici četiri skupštine opštine severnog Kosova održaće sutra zajedničku sednicu u Zubinom Potoku kako bi pronašli prihvatljiva rešenja za barikade, funkcionisanje KFOR-a i zaštitu srpskih interesa – izjavio je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić.
KFOR je građanima koji su prelazili glavni most u Kosovskoj Mitrovici dijelio letke u kojima ih poziva da ne učestvuju u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbjednost i negativno uticati na svakodnevni život.

U tekstu nije precizirano na šta se misli, ali se na letku nalazi slika praznih rafova i barikada na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova.
– KFOR je rasporedio neke jedinice na prelaze na severu. Njihov zadatak je da održavaju kapije otvorenim i omogućavaju bezbedno i sigurno okruženje za sve. Molimo vas da ne učestvujete u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život – piše na letku.

KFOR je najavio uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, ali je ta akcija odgođena za danas.

Borislav Stefanović

Beograd nastoji da spreči KFOR u nameri da nasilno ukloni barikade, jer bi ta odluka, između ostalog, mogla da ugrozi sve napore u rešavanju problema na prelazima Brnjak i Jarinje – izjavio je šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović.

Srbi će telima braniti Kosovo

KFOR ne odustaje da u utorak ukloni sve srpske blokade, Srbi najavljuju gandijevski otpor. Srbi: Nijednu barikadu nećemo ukloniti. Kfor: Neophodna sloboda kretanja za sve.

Jelko Kacin

Za sticanje statusa kandidata neophodno je da Vlada Srbije pozove na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, kaže specijalni izvjestilac EP Jelko Kacin. U beogradskim medijima on kaže da bez tog poteza nema primjene dogovora o carinskim pečatima. Ukoliko bi izostala primjena postignutih sporazuma, Kacin smatra da bi sadašnja politika Vlade Srbije bila potpuno diskreditovana u očima većine država članica EU.

Uz to i naše mišljenje -Naravno, treba podsetiti da je Jelko Kacin jedan od najvećih srbomrzaca, a naravno uvek je gledao svoj sopstveni interes. Dakle, koji novčani iznosi dolaze u njegov džep.

Datum objave: 17.10.2011