Saznaje za Vas: Srpska dijaspora

MOSKVA – Izgledi za spasavanje ruske bespilotne svemirske letjelice koja je zbog kvara ostala u orbiti Zemlje veoma su mali, a Zemlji prijeti ozbiljna opasnost kada se ona sa preko 13 tona izuzetno toksičnog goriva obruši na našu planetu, javile su agencije.
– U noći između četvrtka i petka preduzeto je više pokušaja dobijanja telemetričkih podataka iz letjelice. Nijedan nije urodio plodom. Izgledi za spasavanje sonde su veoma, veoma mali – rekao je agenciji neimenovani izvor.

Svemirska letjelica “Fobos-Tlo” lansirana je u utorak uveče sa ruskog kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu uz pomoć rakete “Zenit-2”. U planu je bilo da otputuje do Marsovog mjeseca Fobosa i sa njega pokupi uzorke tla. Sonda se odvojila od rakete, ali se njeni motori nisu upalili i ostala je u orbiti Zemlje.
Pretpostavlja se da motori ne rade zbog kvara na navigacionom sistemu svemirskog broda. Eksperti pokušavaju da resetuju kompjuterski program letjelice da bi proradio prije nego što se baterije isprazne. Astronomi-amateri su prvi uočili probleme jer su vidjeli da letjelica ne napušta Zemljinu orbitu.
Ako kontrolori letenja ne uspiju da poprave sisteme na “Fobos-Gruntu”, tone njegovog izuzetno toksičnog goriva pretvoriće se u najopasniji mogući objekat stvoren čovjekovim rukama koji će pasti na Zemlju iz orbite, upozorili su eksperti. Tvorac “Fobos-Tla”, ruska kompanija “Lavočkin”, opisala je svoje djelo kao najteži svemirski brod svih vremena, pri čemu je najveći dio njegove težine – 13,2 metričke tone – gorivo.
Posljednji u seriji problema sa lansiranjem svemirskih brodova pobudio je strahovanje o stanju ruske kosmičke industrije. Ruska svemirska agencija je saopštila da će uspostaviti sopstvenu inspekciju za kontrolu kvaliteta u fabrikama lansiranih raketa.

Prva misija

“Fobos-Tlo”, vrijednosti 170 miliona dolara, prva je interplanetarna misija Rusije otkako je 1996. godine propala njena robotska misija na Mars. Tada se bespilotna svemirska letjelica srušila na Zemlju ubrzo po lansiranju zbog kvara motora.

Datum objave: 12.11.2011