Za Vas saznaje: Srpska dijaspora

RIO DE ŽANEIRO – Brazilska policija saopštila je da je završila operaciju “čišćenja” siromašnog kvarta Rosinja od narko-bandi.
Stotine “lobanja” (pripadnika specijalnih snaga) i komandosa uz pomoć vojnih oklopnih vozila i helikoptera upali su u ovu favelu u Rio de Žaneiru juče rano ujutro, javio je Bi-Bi-Si.
Šef vojne policije rekao je da nije bilo incidenata i da nije ispaljen nijedan metak tokom operacije.- Imam to zadovoljstvo da vas informišem da su naselja Rosinja i Vidigal sada pod našom kontrolom – rekao je šef vojne policije Alberto Pineiro Neto na konferenciji za novinare.
On je dodao da nije bilo incidenata i da nijedan metak nije ispaljen.Policija pokušava da očisti siromašna naselja prestonice ogrezla u nasilje uoči Svjetskog kupa 2014. godine i Olimpijskih igara 2016.Policajci su od 2008. godine ušli u nekoliko sirotinjskih kvartova ili favela u pokušaju da istjeraju narko-dilere i preuzmu kontrolu u tim oblastima.
Novinska agencija AFP javila je da je nekoliko mještana gledalo sa prozora ulazak vojnika u napuštene ulice Rosinje.Policija je najavila plan da uđe u ovo naselje u kome zvanično živi oko 70.000 ljudi, iako se vjeruje da ima više stanovnika.
Neki stanovnici napustili su favelu u srijedu kada je policija počela da postavlja kontrolne punktove na ulaze u naselje, koje se nalazi u blizini turističke oblasti Rija.Policija je uhapsila Antonija Franciska Lopesa Bonfima, koji se smatra najtraženijim dilerom droge u Riju. Bonfim se krio u prtljažniku automobila kada ga je policija pronašla.
Vozač automobila pokušao je da se pozove na diplomatski imunitet rekavši da je on počasni konzul Demokratske Republike Kongo.Taj konzul je zatim ponudio mito od 570.000 dolara, ali su oficiri to odbili i otvorili prtljažnik.

Podrška mještana

Mještani kažu da podržavaju ovu akciju i nadaju se da će to donijeti bolje uslove i mogućnost da društvo jednom zauvijek riješi problem favela punih kriminalaca.

Datum objave: 15.11.2011