»ĐURĐEVAK 2013«

Pripremio: potpredsednik SSDS Đuro Tešanović

»Opančići« najmlađi članovi folklorne sekcije SKHD »Desanka Maksimović« Celje

Veselo trodnevno druženje uz pohvalne rezultate u Celju od 17 do 19. maja. 2013

SRPSKO HUMANITARNO DRUŠTVO “DESANKA MAKSIMOVIĆ” IZ CELJA
ORGANIZOVALO UZ ČLANE I PRIJATELJE TE IZVELO VIII (osmu) GODIŠNJU TRADICIONALNU SMOTRU folklornog stvaralaštva (poezije, igre, pesme, veselja i drame).

Ovo srpsko kulturno umetničko društvo ubraja se u jedno među većim i dobro organizovanijim srpskim društvima Slovenije. Ono već u prvoj polovini tekuće godine broji uspešnosti. Druženje i očuvanje izvorne srpske kulturne baštine u Sloveniji daje plodne rezultate. Društvo broji oko 450 članova, čiju populaciju popunjavaju većinom mladi članovi student i đaci. Naravno, među njima ima i priznatih različitih stručnjaka (intelektualaca.) Svakako, jedan od aktivnijih dr. Stevan Đorđević, a pripada mu posebno mesto i zahvala. Uvodni pozdrav i dobrodošlicu gostima je izneo Dr. Stevo Đorđević osnivač SKHD »Desanka Maksimović« prestavljajući publici njihov značaj i široki repertoar izvođenja tradicionalnih starih narodnih pesama.

1. dan »BISERNICA« 17.05.2013 u Celjski dom u Celju početak u 20.00 časova.

Ansambl Bisernica čini 15-tak školovanih mladih muzičara i nekoliko vokalnih solista okupljenih zajedničkom ljubavlju prema tradicionalnoj narodnoj muzici sa prostora Balkana, prije svega srpskoj narodnoj muzici. Ansambl Bisernica radi na afirmaciji trajnih umjetničkih vrijednosti naše narodne muzike.
Ansambl je imao dva samostalna cjelovečernja koncerta na kojima se predstavio izvođenjem kako instrumentalne narodne muzike, tako i širokim vokalno-instrumentalnim repertoarom.

Program je veoma uspešno vodila trinaestogodišnja  Lara-Anđelija Đorđević, koja je svojim nastupom i talentom oduševila ne samo članove ansambla Bisernica, već i mnogobrojnu publiku koja je došla da uživa u tradicionalnoj srpskoj narodnoj muzici.

2. dan ovogodišnje osme tradicionalne međunarodne maninifestacije »Đurđevak« održan je 18.maja u Kulturnom domu Vojnik kod Celja sa početkom u 20.00 časova. Manifestacija je sačinjena od jedanaest tačaka na kojoj su pored folklornih grupa pojedinačno učestvovali i najmlađi članovi društva.
Početak subotne manifestacije započeo je pred Pravoslavnom crkvom u Celju svečanim dočekom gosti iz R. Srpske KUD-a »Svilen Konac« iz Naseobina Lišnja kod Prnjavora. Nakon date blagoslovi od našeg sveštenika Protojereja Milana Duduković, članovi društva sa gostima iz R. Srpske i mnogobrojnim građanima iz Celja i okolice krenuli u svečani defile pevajući uz pratnju orkestra društva »Svilen Konac« i tradicionalne narodne pesmame po centru grada do Hotela »Evropa« i Celjskog doma gde su odigrali tradicionalno »Užičko kolo«. U povratku povoirka se ustavila na platou bivšeg kina »Metropol« , gde je bila pripremljena stojnica sa tradicinalnim Srpskim specijalitetima koje su pripremile članice našeg društva.


Defile po ulicama Celja


Defile po ulicama CeljaLara-Anđelija Đorđević

1. LARA Anđelija Đorđević
2. SKHD Desanka Maksimović OPANČIĆI
3. SKD Maribor
4. KUD »Svilen Konac« Naseobina Lišnja kod Prnjavora R. Srpska
5. MKD Sv. »Ciril i Metod« Kranj
6. SD Dr. »Mladen Stojanović« Velenje
7. Nina Benić-najmlađa članica društva
8. SKHD »Desanka Maksimović« Celje
9. »Celjska folklorna skupina« Celje
10. KUD »Svilen Konac« Naseobina Lišnja
11. SKHD »Desanka Maksimović« Pevačka grupa »Božurke«

Folklorna grupa SKHD »Desanka Maksimović« Celje

Folklorna grupa »Svilen konac« Naseobina Lišnja

U prepunoj dvorani Kulturnog doma u Vojniku, program su vodili: Blažka Josipović i Srđan Krgović.

Pored uvodnog pozdrava predsednika društva Nikole Vlahovića prisutnima se obratio i predsednik SSDS gospodin Saša Gajić.
Uvodni deo programa je otvorila Lara-Anđelija Đorđević, pesmom »Nije ljubav stvar« od Željka Joksimovića.

Zahvala donatorima koji su omogućili ovu manifestaciju
Dr. Stevan Đorđević – osnivač društva.
Predsednik SKHD Desanka Maksimović Nikola Vlahović.
Župan mestne občine Celje: Bojan Šrot
Župan MO Vojnik Beno Podrgajs
Dragana i Gordana Kojić- COCACOLA
Srpska pravoslavna crkva Celje
Savez srpske dijaspore predsedniku Saša Gajić
Zavod Racijosocial ga. Tatjana Dolinšek
Taverna Kojić Celje
Pekarna Bane Momčilo Banović
Picerija Limbo
Savez šofera i avtomehančara

Ozren trans Cvijanović Mladen
MCC Mladinski center celje


Ženska pevačka grupa »Božurke«

Na kraju priredbe predsednik društva Nikola Vlahović je uručio učesnicima programa zaslužena priznanja.

Predsednik Vlahović nakon uručenih priznanja pozdravlja goste

 

3. dan ove međunarodne manifestacije protekao je u znaku književnosti. 19.05.2013. god. sa početkom u 16.00 časova, U Cuba Libre Caffe-u održano je književno “Veče srpske poezije”. Mnogobrojni pesnici i književnici predstavili su svoja dela. Prisutni gosti i posetioci su uživali kao i prethodna dva dana navedene manifestacije.

Time je uspešno završena još jedna godišnja prezentacija srpske kulture, igre i pesme.