Репортажа: Светлана Војводић

 

 

 

ДЕФИЛЕ ФОЛКЛОРА КРОЗ ЦЕНТАР ЉУБЉАНЕ

Трећи, уједно и завршни дан манифестације V. «Весели дани српске    дијаспоре Словеније» одржан је 01.09.2013. године у Љубљани, у близини прелепог Љубљанског парка Тиволи, тачније у дворишту православног Светог храма «Ћирила и Методија».
Трећег дана, након краткотрајних облака засијало је сунце, те је време било савршено за дефиле фолклорних друштава кроз центар града Љубљане. Пролазници су одушевљено гледали младе и веселе људе у народним ношњама, те слушали њихове песме. Заједничко велико коло ширило се по центру, поред познатог Тромостовја и реке Љубљанице.

Три оркестра КУД-ва, одсвирала су своје тачке, што је употпунило овај дефиле за 2013. годину. Певачи КУД-а „КРАЈИНА“ отпевали су неколико песама, што се веома свидело заинтересованим пролазницима.

Потребно је нагласити да је пре почетка извођења овогодишњих културних презентација V. “Весели дани српске дијаспоре Словеније” оформљена заједничка комисија састављена из различитих стручњака наступајућих културно-уметничких друштава из Словеније и других држава. Наведена комисија је помно пратила извођење програма сва три дана, те је заједнички оценила као веома успешну укупну манифестацију.

Фолклорна друштва и сви остали учесници су дефилеом кроз град стигли пред храм Светог Ћирила и Методија, где су, након завршене службе у цркви, гости били забављени музиком фолк бенда “БУМЕРАНГ” из Градишке. И овде се раширило велико и разиграно коло, а малене девојчице из Цеља су отпевале неколико песама, те биле награђене великим аплаузом задовољне публике.

Водитељи програма у прелепим народним ношњама, Мирела Душанић и Бојан Шикора, поздравили су све присутне и најавили председника Савеза српске дијаспоре Словеније, гдин-а Сашу Гајића, који је одржао уводни говор, те започео и трећи део овогодишње презентације.

Такође са неколико речи, као генерални спонзор овогодишње манифестације, огласио се и Милан Гајић, директор маркетинга и продаје предузећа «ИНШТИТУТ ПРЕВЕНТ».

Након тога, уследио је наступ различитих културно-уметничких друштава, друштво дијаспоре фолклор Стеван Синђелић из Љубљане, СКХД “Десанка Максимовић” из Цеља, ПСКД Просвјета из Прњавора, пододбор Чивчије, КУД “ПОТКОЗАРЈЕ“ из Машића и КУД „КРАЈИНА“ из Београда.

Одржан је и такмичарски фестивал певачких група под називом „Запевај, да те чују“ Љубљана 2013, за који су се пријавиле певачке групе из 6 држава. Након одржаног такмиченја и прелепо отпеваних песама, победу је однела група из КУД-а КРАЈИНА, Београд, док је друго место освојила певачка група СУС „КОСОВКА ДЕВОЈКА“ из Љубљане. Треће место ове године освојила је певачка група СУС „СТЕВАН СИНЂЕЛИЋ“ из Љубљане.

Омладинци рецитатори, Димитрије Пешић, Оља Милутин, Доротеја Пешић и Маја Ивана Ивановић изрецитовали се неке од песама аутора Саше Гајића.

Своју победничку песму изрецитовао је и гуслар Радован Шојић, а своје дело су представили и остали учесници конкурса ЗЛАТНО ПЕРО 2013, песник Раде Пантелић и песникиња Марина Нешковић.

Гуслар Радован Шојић, је поред рецитовања, и отпевао неке од својих песама, те одсвирао на гуслама, што је посебно одушевило многобројну публику.

Након богатог и веселог програма, на бину се вратио г. Саша Гајић, овај пут са разним признањима и плакетама за учеснике овогодишње презентације.
Највише признање Савеза српске дијаспоре Словеније са златном плакетом ове године уручено је проф. Миленку Вакањцу, г. Миодрагу Новаковићу, главном и одговорном уреднику редакције Facebook репортера и Facebook-овој редакцији.
Додатна признања «Златно перо» добили су и поједини уредници и дописници Фацебоок редакције за своје несебично и професионално залагање. Признање Удружења српских књижевника Словеније уручено је и почасном члану и публицисти Војводи Триглавском, гдин-у Урошу Шуштаричу.
Заслужни учесници и овог пута су добили висока признања: СКХД «Десанка Максимовић» из Цеља, њихова фолклорна група коју води мр. Стојанка Тувић, као и њихова рецитаторска група коју води проф. Мила Пешић, секретарка овог друштва, Милка Врскарјевић, која младима нуди несебичну помоћ око организације, те једна од активнијих чланова, проф. Биљана Диковић.

Добитници признања су и Радован Шојић, рецитаторке Сара Гајић и Оља Милутин, СУС «ОБИЛИЋ» из Љубљане, СУС «СТЕВАН СИНЂЕЛИЋ» из Љубљане, репортер и новинар «РТ БН» и дневног листа «БЛИЦ» Милан Пилиповић, музички фолк бенд «БУМЕРАНГ» из Градишке, симпатични водитељи програма, Мирела Душанић и Бојан Шикора, те поједини други учесници.

Председник је још једном честитао добитницима признања, те се захвалио свим учесницима, пожелевши им добро здравље и успех уз пуно среће до поновног сусрета на годишњој традиционалној презентацији српске културе «Весели дани српске дијаспоре Словеније». Захвале су летеле и члановима организације, а и извођачима који су професионално изводили своје програмске сегменте, члановима набаве и послуге, као и спонзорима овогодишње презентације. Вредан спомена је и гдин. Бране Милутин, председник излетничког сектора дијаспоре, који се потрудио око организације превоза СКХД “Десанка Максимовић” из Цеља, како би стигли на време и учествовали у програму.

Након завршетка доделе, сви учесници и извођачи су почашћени ручком и пићем, којег је и овога пута припремао мајстор роштиљских јела, Зоран Јовановић.

Весеље је настављено уз музику и песму фолк бенда «БУМЕРАНГ», а да је атмосфера била одлична, сведочи и велики број задовољних и расположених гледаоца.

Тиме је, како и приличи називу манифестације, весело завршена још једна годишња презентација српске културе, V. «Весели дани српске дијаспоре Словеније» Љубљана 2013.