Pripremio: Dragoslav Dragosavljević

Proslavili svoju krsnu slavu »PETROVDAN« uz obeležavanje kulturnih prezentacija po dvoranama Društvenog doma, Linhartova cesta 13 u Ljubljani – Bežigrad od 11.07. do 13.07.2013.  Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje srpskih književnika Slovenije.
Koliko drugi cene ova dva značajna srpska subjekta u Sloveniji dovoljno govori na hiljade primljenih čestitki, kojima zaista nije potreban komentar.
Obeležavanje krsne slave »PETROVDANA« od 12-13.07.2013 u prostorijama srpske biblioteke »VUK KARADŽIĆ« u Ljubljani uz značajne goste redali su se članovi i prijatelji Saveza i USKS. Na slavi je bio pozvan i veoma drag gost poznati guslar iz Srbije g. Šojić Radovan, koji je uz svoje brojne pesme privukao pažnju i mladih. Krsnu slavu je organizovalo uže vodstvo uz pomoć saradnika, vodio je g. Milorad Savić, a krsni kolač koji je umetnički pripremila njegova gospođa Ruža Savić, nakon čitanja lomio je kum mr. Nikola Vlahović sa potpredsednikom Đurom Tešanovićem i drugim članovima. Tradicionalnu versku molitvu Oče naš očitao je najmlađi simpatizer našeg Saveza David Vojvodić. Pre toga uvodnu dobrodošlicu iskazao je predsednik Saveza i književnog udruženja g. Saša Gajić, koji je dodatno pozdravio i veoma drage goste i počasnig člana Dijaspore prof. Milenka Vakanjca i ratnog generala u penziji g. Milana Aksentijevića.
Uz različita pića i brojne dobrote, kojima nisu falile ni ukusne torte, nazdravljalo se i sa veoma starom srpskom šljivovicom starijom i više od (25) dvadeset i pet  godina, a čuvanom upravo za takve posebne događaje. Naveče je generalni sekretar Saveza srpske dijaspore g. Igor Mitić uvodno pozdravio prisutne, zaželevši dobrodošlicu, objasnivši da trodnevne kulturne prezentacije skromno sufinancira i JS KD RS te najavio predsednika Saveza g. Sašu Gajića, koji je u kraćem govoru uz dodatni pozdrav mladima objasnio značaj poezije za istoriju i održavanje kulture te srpskog jezika koji u Sloveniji izumire. Posle  su odjekivali različiti muzički zvuci i pesme u obližnjoj velikoj dvorani. Bogati kulturno umetnički programi uz bend Ćire, različite pevače i nastupajuće često su se čuli nagradni aplauzi. Nastupio je folklor Saveza »SINĐELIĆ«, USKS, SUS »OBILIĆ« Lj., pevačka grupa SKUD »VIDOVDAN« iz Ljubljane, koju je predvodio mentor g. Milan Stojinović, pesnici Vedran i Svetlana Vojvodić, Saša Gajić, Radovan Šojić, Sara Gajić, Mile Savić, Sandra Pepić i drugi. Priznati treba da se posebno pokazao guslar, koji kao iskusni epski pesnik svoje pesničko delo izvodi uz zvuke gusala. Zadnja izvedena prezentacija bila je propraćena lepim izborom pesama, koje jedino Ćiro poseduje u svom bogatom muzičkom asortimanu. Naravno učesnicima su podeljene zaslužne i veoma lepo oblikovane posebne Zahvalnice.