Pripremio: Vedran Vojvodić

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU Ljubljani od 28.11.2014 do 30.11.2014. god. Udruženje srpskih književnika Slovenije i Savez srpske dijaspore Slovenije uz muziku i pesmu održali su treću međunarodnu pesničku prezentaciju »Ljubljanski pesnički dani«. Suorganizatori ove značajne godišnje prezentacije bila je i JU Narodna biblioteka Prnjavor R. Srpska sa direktorom prof. Slavišom Blagojevićem , koji su organizovali između ostaloga i učešće jednih od poznatijih pesnika iz Republike Srpske na navedenoj pesničkoj prezentaciji, kao i posetu međunarodnom sajmu knjiga u Ljubljani. Pesnike i druge cenjene goste iz Srpske ljubazno je dočekalo vodstvo sa predsednikom g. Sašom Gajićem, koji ih je nakon toga pozdravio u imenu Saveza srpske dijaspore Slovenije i Udruženja srpskih književnika Slovenije, kao i svom ličnom imenu, te im zaželeo ugodno raspoloženje. Gajić je ujedno upoznao sve goste o najvećoj dugogodišnjoj diskriminaciji do srpske nacije u evropskoj Sloveniji. Posle čega je predstavnik dijaspore g. David Tepić prisutnim predstavio novo pesničko izdanje »SRPSKE PESME KROZ OGLEDALO ISTINE« autora Saše Gajića, objasnivši dodatni značaj ove knjige, čija prodaja odnosno novac ide u humanitarne svrhe.
Same prezentacije izvedene su u velikoj dvorani zgrade Vojkova ulica 1 i Linhartovoj cesti 13 u Ljubljani, naselje Bežigrad. Kroz navedeno vreme učestvovalo je više pesnika iz različitih zemalja, Srbije, Srpske BiH, Hrvatske, Crne Gore i naravno S1Slovenije. Posebnu pažnju gostima privuklo je između ostalog i nastupanje poznatijih pesnika iz Srpske, koji su uz poeziju i aforizme dodatno obogatili i (hipotetično) dali i pečat ovoj godišnjoj književnoj prezentaciji.
Svakako, navedeno potvrđuju činjenice, da su česti aplauzi kao nagrade prolamali punu dvoranu.
Dakle, između ostalih nastupili su: Grumić Zoran, Vuković Zoran, Đurđević Mišo, Vujić Živko, Đurđević Gorica, a na kraju je simpatična recitatorka Olja Milutin izrecitovala jednu od pesama iz bogate knjižne izdaje »SRPSKE PESME KROZ OGLEDALO ISTINE« autora g. Saše Gajića. Mladom perspektivnom klavijaturisti u pevačko muzičkom delu g. Goranu Pejiću (iz muzičkog sektora srpske dijaspore) koje brižno uči vođa g. Zoran Jevgenijević, uspelo je uz slavnog pevača i vođu pevačke grupe »Krajišnici sa mora« Žiku Vukovića i jednog od mladih perspektivnih pevača, kao i sviranju kola oduševiti prisutne ovog veselog pesničkog skupa.
Na kraju su svi učesnici primili veoma lepo oblikovane zahvalnice, koje je uručio predsednik USKS Saša Gajić. Naravno, pesnici uz mladog direktora prnjavorske biblioteke između ostaloga koristili zadnji dan, te posetili i jedinu registrovanu srpsku biblioteku u Ljubljani »VUK KARADŽIĆ«, gde im je dobrodošlicu zaželeo upravnik biblioteke g. Saša Gajić, predstavivši biblioteku. Pesnici nisu zaboravili da daruju svoje intelektualne književne radove, a kasnije uz rezgovor i piće dogovarali se i o budućoj saradnji.