Propratio: Vedran Vojvodić

5U naselju Vrbaška na domak Gradiške 13. decembra 2014. godine ljubazni meštani KUD-a »MIRKOVO KOLO« Vrbaška organizovali su bogatu kulturno umetničku prezentaciju »ŠIRI KOLO PRIJATELJSTVA«, koja je trajala uz veselo druženje do sitnih sati. Navedeni kulturno umetnički program izvodili su gostitelji sa folklornim nastupima, a učestvovala su i pojedina društva iz sastava Saveza srpske dijaspore Slovenije, SUS »STEVAN SINĐELIĆ« Ljubljana, Udruženje Srpskih književnika Slovenije gde je predstavljena i bogata pesnička knjiga »SRPSKE PESME KROZ OGLEDALO ISTINE« od pesnika Saše Gajića. Kritički osvrt na knjigu imala je profesorica srpske književnosti i umetnosti, Brankica Radonjić. Radonjićeva je knjigu ocenila kao veoma zanimivljom, te dodatno istakla – knjiga se već uspešno prodaje, a sav novac se usmeruje u humanitarne svrhe. Uz folklorne grupe nastupao je i folklor Prosvjetnog kulturnog društva Prnjavor, iz kojeg je nastupala kroz dramske skečeve i njihova dramska sekcija, koju je predvodila rediteljka prof. Brankica Radonjić. Dramska scena SP i KD „Prosvjeta“ Prnjavor postoji od 2003.godine , a tokom proteklih 11 godina gostovali su u gotovo svim opštinama i gradovima RS, osvojili su brojne festivalske nagrade, a trenutno imaju 50 članova podeljenih u tri starosne grupe.
6Na podijumu prepletale su se noge uz prekrasne i unikatne narodne nošnje. Dok su jaki i česti nagradni aplauzi prolamali prepunu dvoranu prisutnih. Nadalje, nastupila je i pevačko muzička grupa iz Saveza srpske dijaspore pod vodstvom Zorana Jevgenijevića uz klavijature Gorana Pejića i harmonikaša Dejana Kosića, osvojitelja drugog mesta na evropskom takmičenju harmonikaša u Austriji. Nekoliko pesama otpevao je i estradni umetnik Boki Borivoje Manojlović. Nastupale su simpatične pevačice narodnih pesama iz KUD »Mirkovo Kolo« Vrbaška, a kasnije i njihov orkestar sa pevačem. Pred svirku i pesmu uživo, predsednik KUD »Mirkovo Kolo« Vrbaška podelio je priznanja nastupajućim, a poseban poklon uz priznanje uručeno je i predsedniku Saši Gajiću za Saveza srpske dijaspore Slovenije. Takođe i predsednik Gajić uručio je jedno od najviših priznanja sa zlatnom plaketom KUD »Mirkovo Kolo« Vrbaška i koreografu Miodragu Lajiću srebrnu plaketu sa priznanjem, te prethodno prof. Ljubomiru Ljepojević i direktorici Centra za socijalni rad Gradiška za koje su ga predložili počasni članovi samog saveza.
U navedenom sklopu zamoljen je i predsednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić, da kaže nešto o statusu Srba u Sloveniji. Predsednik Gajić je predlog rado prihvatio te pozdravio prisutne u ime Saveza, kao i svom ličnom imenu te istakao – Najveća srpska nepriznata manjina (200.000) je jedna od najsiromašnijih. Prezentaciju je propratila i TV BN sa novinarom Milanom Pilipovićem.

7